Slik farger du håret hjemme

Å farge håret hjemme er langt fra så skummelt som man skulle tro. Her er vår guide til hvordan du trygt og enkelt kan farge håret selv.

Mari Glans
Publisert:

Velg riktig farge

Først må du finne ut hva du ønsker å gjøre med hårfargen din. Skal du friske opp din egen farge eller dekke grå hår, og hvor lenge skal fargen vare?

Hjemmefarger deles inn i tre kategorier. Nivå 1 er glansvask som holder i alt fra to til 12 hårvask. Nivå 2 er minikolorasjon, som normalt holder i seks uker, og ikke inneholder ammoniakk. Nivå 3 er permanent hårfarge, som ikke vaskes ut.

MinMote.no - Norges største moteside

Hvis det er første gang du farger håret, er det lurt å bruke en glansvask eller minikolorasjon. Velg alltid en farge som ligger nær din naturlige hårfarge. Om du vil ha en større fargeendring bør du dra til frisøren.

Når du skal velge farge, se på fargekartet som hører til merket og ikke på pakningen. Velg også en farge som er en nyanse lysere enn den du vil ha. Resultatet blir nesten alltid mørkere enn du tror, dette avhenger også av kvaliteten på håret ditt. Har du tørt og porøst hår, vil håret trekke mer farge enn et sunt hår.

Du må også velge om du vil ha en kald, varm eller nøytral farge. Har du kalde undertoner i huden, bør du i utgangspunktet bruke kalde eller nøytrale hårfarger. Har du varme undertoner passer du som regel best i varme nyanser. Om du vil dempe gyldne nyanser i håret, burde du bruke askenyanser i fargen. Alle disse nyansene har egne fargekoder. Her er Wellas system for farger, som er den som er mest brukt.

MinMote.no - Norges største moteside

Fargedybde:

2- Svart

3- Mørk brun

4- Mellom brun

5- Lys brun

6- Mørk blond

7- Mellom blond

8- Lys Blond

9- Veldig lys blond

10- Lysest blond

11 - Ekstra lys blond

Fargenyanser:

0- Naturfarge

1- Ask

3- Gylden

4- Varm rød/Kobber

5- Mahogni/Rød

6- Fiolett

7- Brun

NB. Fargeskalaen kan variere fra de forskjellig leverandørene.

Hvis du vil ha en mørk blond farge, velger du fargedybde 6. Vil du ha en nøytral mørk blond farge, heter den 6,0. Vil du ha en gylden nyanse, velger du 6,3, og hvis du vil ha en kald farge velger du 6,1.

MinMote.no - Norges største moteside

Tips for en vellykket hjemmefarging

Hvis du skal farge hår som er bleket eller stripet, bør du i utgangspunktet dra til frisøren. Hvis du likevel vil gjøre dette hjemme, må du forpigmentere håret med en rød nyanse før du farger det, eller velge en veldig gylden hårfarge. Hvis ikke risikerer du å få grønt hår, siden blekingen trekker ut alle de røde fargepigmentene i håret.

Ønsker du en jevnere farge på et hår som er lysere i lengdene og mørkere mot hodebunnen, bør du prøve en farge som ligger midt mellom de ulike nyansene du allerede har. Det ser mer naturlig ut å ha flere nyanser i håret, og de fleste har litt mørkere hår i hodebunnen enn i resten av håret.

Kjøp to pakker hårfarge hvis du har langt eller tykt hår, så er du sikker på at du får dekket alt håret godt.

Når du har funnet den perfekte fargen og ikke har prøvd merket før, bør du ta en allergitest. Dette er spesielt viktig om du har en tendens til å reagere på kosmetikk. Testen tar du ved å stryke litt av produktet på huden og la det sitte på i 24 timer. Reagerer du på den, bør du ikke farge håret.

Det varierer om fargen skal påføres i fuktig eller tørt hår. Skal den påføres i tørt hår, burde håret være fritt for tunge stylingprodukter som voks og spray.

Les bruksanvisningen og følg den nøye. Håret vil se mye mørkere ut under fargingen enn den egentlig er. Ikke skyll ut før virketiden er over.

Etterveksten må farges hver sjette uke. Ikke farg hele håret hver gang, farg heller selve etterveksten, og fordel fargen i resten av håret i de siste ti minuttene. På denne måten blir håret jevnt og fint, uten at det blir for tørt.

Bruk også alltid etterbehandlingen som følger med. Den vil pleie håret ditt og gjøre at fargen sitter bedre.

Er du glad i å ta vare på håret ditt? Da anbefaler vi deg disse artiklene:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside

Publisert:

Finn mer innhold om: