Ekspertene tipser: Få mest ut av parfymen din

SLUTT MED DETTE: Det er nok mange som er vant til å spraye litt parfyme på håndleddet og så gni det mot det andre. Dette mener ekspertene at du bør unngå.
SLUTT MED DETTE: Det er nok mange som er vant til å spraye litt parfyme på håndleddet og så gni det mot det andre. Dette mener ekspertene at du bør unngå.Aleksandrova Olga / EyeEm / EyeEm

Ekspertene deler sine aller beste parfymetips – og hva du bør unngå å gjøre med parfymen.

Det er så deilig når man finner en parfyme som bare passer utmerket til en selv. For det har jo seg faktisk slik at det ikke er gitt at alle parfymer passer til alle mennesker.

MinMote har snakket med Thibaut Desbazeille fra det franske parfymemerket Perfums de Marly, som er i Oslo for å lansere nisjemerkets nye parfyme «Oriana».

Han er lidenskapelig opptatt av parfyme, og synes det er viktig at man velger parfyme basert på hvem man er og hva man liker, ikke nødvendigvis hvilken sesong man er i eller hva alle andre har på seg.

– Vær nysgjerrig. Gå til butikken, spør etter det du kjenner og vet du liker, eller spør om hjelp til å finne noe helt annet! Noen ganger fokuserer man kun på det en foretrekker, og da får du aldri oppdaget noe nytt.

Han forteller at rundt 80 prosent av kvinneparfymer er som oftest en floral variant, men han anbefaler å utforske oud-kategorien litt mer nå. Orientalske dufter er visstnok en trend i disse dager.

– Noen ganger kan det bli litt for tungt for noen, men det blir stadig laget lettere varianter.

PARFYMEEKSPERT: Thibaut Desbazeille.
PARFYMEEKSPERT: Thibaut Desbazeille.DavinaV

Lill-Ann Schjelderup, eier av Gimle Parfymeri i Oslo, er enig i det at man skal bruke litt tid på å velge seg en parfyme. Ifølge henne er dette faktisk noe av det viktigste du gjør.

– Ikke glem at parfyme har noe med følelser og minner å gjøre, og at man kan trenge litt tid, sier hun og fortsetter:

– Det er også viktig å prøve å ikke lukte på mer enn tre parfymer om gangen, og så er det veldig viktig å lukte på huden! Papir ødelegger ingrediensene, og du får ikke en riktig opplevelse av parfymen.

Schjelderup forteller at hun ber alle kundene om å gå i frisk luft og lukte når man har sprayet på flere parfymer som en liker.

– Da blir det lettere å sortere ut hva man liker og ikke liker. Du må ha tid til å la parfymen utvikle seg gjennom topp-, hjerte- og bunnoter.

BUTIKKEIER: Lill-Ann Schjelderup driver Gimle Parfymeri.
BUTIKKEIER: Lill-Ann Schjelderup driver Gimle Parfymeri.Gimle Parfymeri

Tre regler

Når du har funnet din favoritt, enten den er full av blomsterlukt eller noe som minner om Marokko, er det visse ting som er greit å huske på.

Thibaut Desbazeille hos Perfums de Marly deler det hele inn i tre regler:

  1. Ikke gni parfymen inn i huden
  2. Spray på der du har puls
  3. Oppbevar den tørt og mørkt

Gimle Parfymeri-eieren er helt enig i dette.

– Mange sprayer parfyme feil, forteller Schjelderup.

– Parfyme skal ikke på håndleddet, og man skal ikke gni håndleddene sammen etter å ha sprayet. Grunnen til dette er at håndleddet hele tiden viftes opp mot og i ansiktet. Si at du skal spise en god middag, så vil parfymelukten overdøve matlukten og du ødelegger epitelcellene som sitter i munnen.

Schjelderup legger til at du gjerne kan spraye parfyme i hårfestet bak i nakken.

MinMote

– Ikke ved siden av ørene eller fremme på halsen. Da kan du på sikt bli rødmusset eller få pigmentflekker, blant annet fra solen, sier hun og fortsetter:

– Andre steder du kan spraye er i knehalsen. Der har du også en puls og da beveger lukten seg med deg når du går.

Thibaut Desbazeille legger også til at man nødvendigvis ikke trenger å spraye så mye parfyme på de ulike stedene. Ifølge ham er ofte konsentrasjonen i parfymen så høy at det ikke er nødvendig å spraye fem-seks ganger.

– Ofte er det nok å spraye to ganger og det vil lukte dagen lang.

MinMote

Ifølge de to ekspertene er det én ting til mange gjør feil. Nemlig hvor man oppbevarer parfymen sin.

– Parfymer skal ikke i kjøleskap, ei heller stå på et varmt bad eller i sterkt sollys, sier Schjelderup.

Thibaut Desbazeille sier seg enig.

– Det er den største feilen mange begår. Finn et tørt og mørkt sted. Parfymer trives ikke på fuktige steder.

Likevel tror Lill-Ann Schjelderup at favorittparfymen du bruker hver dag trygt kan stå på badet.

– Den brukes nok opp før den blir dårlig.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?