Ikonisk og tidløs: 10 ting du ikke visste om Chanel No. 5

Den er en av verdens mest solgte parfymer, og inneholder håndplukkede yasmin-blomster rett fra idylliske Provence. Dette er hemmelighetene bak verdens mest solgte parfyme.

forside chanel

DEKORATIV: Ikke bare dufter den godt, men Chanel-parfymen blir også brukt som dekorasjon. Det forstår vi godt. Foto: Produsenten

forside chanel

HJALP TIL: Marilyn Monroe brukte selvsagt den ikoniske Chanel-duften, og med det gikk salget til topps. Foto: Getty Images

1. Tro det eller ei - Chanel No. 5 ble laget i 1921, og er den første parfymen som noen gang har blitt oppkalt etter en designer.

Les også:Fra Chanel til Hermes: Historien om verdens mest kjente luksusvesker

2. Parfymen ble laget av Ernest Beaux. Han lagde først tjuefire prøver av parfymen og ga prøvene til Coco Chanel. Hun likte best den femte prøven, og derfor fikk parfymen navnet «No. 5».

MARILYN-EFFEKTEN: Etter Marilyn Monroe hevdet at hun kun brukte Chanel no.5, gikk salget til topps. Foto: Getty Images
MARILYN-EFFEKTEN: Etter Marilyn Monroe hevdet at hun kun brukte Chanel no.5, gikk salget til topps. Foto: Getty Images

3. Beaux mente at parfymen var et resultat av at Coco Chanel sørget over kjæresten som døde i en bilulykke i 1919. Han mente at Coco Chanel da gjorde om sorgen til kreativitet, og ble med på å skape parfymen som en gave til seg selv.

4. I 1952 ble filmstjernen Marilyn Monroe spurt hva hun har på seg i senga. Da svarte hun «Chanel No. 5, selvfølgelig», noe som gjorde at salget av parfymen gikk til himmels. Flere tiår senere, i 2013, gravde Chanel frem tidligere upubliserte bilder av stjernen, hvor hun har Chanel-parfymen på nattbordet mens det berømte sitatet spilles i bakgrunnen.

Se filmen her. Monroe ble også brukt som modell for flere av parfymens kampanjer.

5. Parfymen er laget av åtti duftnoter, blant annet yasmin som plukkes i Provence, vanilje og roser. I fjor kom det dog frem at enkelte av ingrediensene i parfymen skal fjernes, fordi EU-forskere har funnet ut at ingredienser som citral, atranol og chloratranol kan skape allergier for en til tre prosent av brukerne.

Chanelmodeller

NATURLIG SKJØNNHET: Modellen Gisele Bundchen ble valgt som det nye ansiktet av Chanel på grunn av sin naturlige skjønnhet og moderne feminitet. Foto: NTB Scanpix

Chanelmodeller

EN AV CHANELS MANGE ANSIKTER: Skuespilleren Nicole Kidman var modell i No.5-kampanjene i 2004. Foto: NTB Scanpix

Chanelmodeller

SPILTE CHANEL: Audrey Tatou var Chanel sitt ansikt utad i 2009, og fikk til og med spille Coco Chanel selv i filmen "Coco before Chanel". Foto: NTB Scanpix

Chanelmodeller

UTRADISJONELT VALG: Skuespilleren Brad Pitt ble den første mannlige modellen til Chanel No.5 i 2012. Foto: NTB Scanpix

6. I senere år har andre klassiske skjønnheter som Audrey Tatou, Nicole Kidman og Gisele Bundchen vært modeller for deres kampanjer. I 2012 gjorde Chanel derimot en ny vri, og hanket inn skuespilleren Brad Pitt til No. 5-kampanjene sine.

7. I 2013 lanserte Chanel en veske laget av plexiglass, formet som parfymen. I ettertid ble stjerner som Rihanna, Kim Kardashian og Alexa Chung blitt observert med vesken over skulderen.

8. Ifølge Eonline.com, elsker kjendiser som Claudia Schiffer, Victoria Beckham, Jessica Alba og Eva Mendes parfymen.

9. På verdensbasis selges det én flaske Chanel No. 5 hvert femtifemte sekund, noe som gjør den til en av verdens bestselgende dufter.

10. Parfymen finnes i ulike konsentrasjoner, der «Parfum» er den sterkeste. En 15 milliliters flaske av denne koster i overkant av hele 2700 kroner. Denne duften er uansett ganske sterk, så hvis du foretrekker lettere dufter, er det bedre å gå for den mer utvannede «Eau de toilette», som koster rundt 570 kroner for en 50 milliliters flaske.

Les også:Unngå dufttabben: Bruker du for mye parfyme?

Kilder: Marieclaire.co.uk, Theindependent.co.uk, Thetelegraph.co.uk, Biography.com, Huffingtonpost.com, Ellecanada.com, Refinery29.com

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?