Behandler du skoene dine riktig?

På samme måte som hud og hår trenger næring og beskyttelse, må skoene dine pleies de også.

Bruker du litt tid på skoene dine, øker sjansen for at de varer lenger. Skoene har et hardt liv i møte nå som vinteren snart kommer med snø, slaps og salt på bakken.

Se høstens mest trendy ankelstøvletter her!

Når man først har funnet et favorittpar for sesongen, bør du behandle dem riktig. Det er forskjell på sko og type materiale, og de må deretter behandles forskjellig.

Første bud er å impregnere nye skinnsko - deretter må møkk fjernes jevnlig.

Glatt skinn

Å ta vare på skoene dine er en enkel prosess bestående av fire deler: rengjøring, behandling, polering og impregnering.

– Vask først skinnskoene med en lærsjampo og puss inn skokrem for å gi skinnet den næringen det trenger. La det deretter trekke inn før du polerer dem blanke, forklarer Stian Henrik Larsen, skomaker og eier av Garderobeservice i Kirkeveien Oslo.

Har du ikke lærsjampo tilgjengelig, kan du bruke en fuktig fille for å ta av det verste møkket. Enkelte skokremer har litt impregnering i seg, men for ekstra beskyttelse kan det være lurt å avslutte prosessen med en dose sprayimpregnering.

Er du flink til å impregnere skoene dine ofte forebygger du ikke bare slitasje, men også de irriterende saltrendene. De hvite kantene som dukker opp på skinnskoene om vinteren er ofte et resultat av at skoene har vært våte. Desto lenger de sitter, desto vanskeligere blir det å få fjernet dem.

– Det er veldig vanskelig å få vekk saltrendene når skoene først har blitt utsatt for det. Det eneste som hjelper er å være føre var ved å impregnere skoene ofte. Helst minst én gang i måneden, fastslår skomakeren.

Semsket skinn

Semsket sko er ekstra utfordrende å holde pene på grunn av det ømfintlige materialet. Larsen fraråder å bruke semsket sko når det er vått ute, spesielt de i lyse farger.

– Vann er den største fienden til semsket skinn. Hovedregelen for å holde semskede sko i god stand er forbehandling. Her igjen er det viktig å spraye dem med vannbeskyttende impregnering allerede før bruk, sier han.

For å vedlikeholde de semskede skoene pene gjennom sesongen er det lurt å gå til innkjøp av en gummibørste som du tørrbørster over jevnlig. Du kan i tillegg også bruke en oppfriskningsspray så lenge den finnes i samme farge som skoen din.

Tøysko

Skitne tøysko kan til nød kjøres i vaskemaskinen på 30 grader, men risikoen er at limet kan gå opp i sålen. Da er det kanskje bedre å vaske skoene for hånd.

Du kan for eksempel blande ut fettløsende husholdningsmidler som Zalo eller Vanish med vann og deretter gå over stoffet med en børste. Du kan enten bruke en skobørste som selges i de fleste skoforretninger eller det du allerede har for hånden, som for eksempel en oppvaskbørste eller gammel tannbørste.

Sliter du med å få gummikanten på Converse-skoene dine helt rene, er et tips å blande en skurekrem som for eksempel Jif med vann og skrubbe dem så godt som nye.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?