Sminken din er en bakteriebombe

Vet du at sminken og sminkekostene du bruker hver dag inneholder millioner av bakterier? En vanlig sminkepung kan inneholde alle mulige slags bakterier, i tillegg til mugg og sopp. Når vasket du sminkepungen din sist?

Mari Glans
Publisert:

Alle jenter vet at de burde vaske sminkekostene sine ofte. Likevel går det gjerne flere måneder mellom hver gang man gjør det. Ofte er man ikke klar over farene ved å bruke noe så uskyldig som sminke. En undersøkelse viser at ni av ti kvinner utsetter helsen sin for potensiell fare ved å bruke sminke som er utgått på dato.

Maskara er det produktet som det oftest florerer av bakterier i. I tillegg er produkter som er i kontakt med øynene ekstra viktig å holde rene, siden de gir økt risiko for øyeinfeksjoner. Regelen er at maskaraen holder i tre måneder, etter dette bør den kastes. For jenter som bruker maskara hver dag er ikke dette noe problem, det er omtrent så lenge en maskara holder. Det er verre for dem som ikke bruker sminke hver dag, men har den liggende til spesielle anledninger. Åpnet sminke som har ligget i årevis må ikke brukes, bakteriene formerer seg i rekordfart og dette kan føre til hudirritasjoner og allergier.

MinMote.no - Norges største moteside

Sminke som inneholder fett, vil etter hvert begynne å harskne. Vær derfor alltid oppmerksom på om produkter begynner å dufte annerledes eller skifte konsistens. Da er det på tide med en utbytting. Pudderbaserte produkter som øyenskygge og rouge har lengre holdbarhet, men disse bør byttes ut etter tre år.

Det er også forskjell på produkter som er på tuber og produkter i krukker hvor du må dyppe fingrene i for å påføre produktet. Siden produktene som presses ut av en tube aldri er i kontakt med huden, er disse mer hygieniske enn andre.

MinMote.no - Norges største moteside

Vask sminkekostene ofte

Det vanligste stedet bakteriene legger seg, er i sminkekostene. Tenk på sminkekosten som gnis i aniktet hver dag, og så dyppes i produktet og i ansiktet igjen. Kosten blir ikke bare dekket av skitt, fett og bakterier fra huden din, de sprer også bakteriene videre i sminkeproduktene dine. Bakterier formerer seg hele tiden, så du kan selv tenke deg til hvordan det står til etter noen måneder uten vask.

Men dette er enkelt å gjøre noe med. Vask kostene dine én gang i uka. Sett av ti minutter hver søndag for eksempel. Vask de små penslene som brukes til concealer og leppestift i såpevann, for eksempel zalo, for å få vekk alt fettet. Pensler skal alltid tørkes liggende for at vannet ikke skal renne ned i hårfestet på kosten.

MinMote.no - Norges største moteside

Store sminkekoster og koster som er laget av ekte hår, bør vaskes med vanlig shampo for å ta vare på hårene. Ikke bruk balsam, men en gang i blant kan du bruke litt hårkur på dem i fem minutter før du skyller av. Svamper kan vaskes i zalo, men ideelt sett bør svampene kastes etter bruk.

Vær også nøye med hvor du oppbevarer kostene dine. Ikke la dem ligge løst i sminkepungen med de andre produktene, men ha dem i en egen mappe eller beholder.

Ikke glem å vask kammer og hårbørster også. Her samles det fett, talg og gamle produktrester, som igjen spres i håret ditt hver gang du grer det. Fjern gammelt hår fra børstene, og la dem ligge i såpevann (gjerne antibakteriell zalo) i et kvarter. Skyll av.

MinMote.no - Norges største moteside

Rydd opp i sminkepungen

Ta også jevnlig en opprydning i sminkepungen din. Kast sminke som er knust, ødelagt eller er uten beholder eller lokk. Kast maskaraen etter tre måneder, uavhengig av hvor ofte du bruker den. Sminke som du ikke bruker hver dag, bør oppbevares mørkt og kjølig, og ikke på badet. Kast sminke som er utgått på dato, alle produkter merkes med holdbarhetsdato på pakningen.

Kajaler skal spisses eller tørkes av med en kleenex før du bruker den på øynene. Tørk også av øyenskygger og rouge med en kleenex en gang i blant, for å tørke av det øverste laget hvor bakteriene ligger.

Ikke lån eller bytt sminke med venninner, dette er spesielt viktig når det gjelder maskara og andre produkter som brukes nært øynene.

Vask alltid hendene før du sminker deg eller skal bruke hendene i ansiktet. Selve sminkepungen har godt av å vaskes en gang i blant den også.

MinMote.no - Norges største moteside

Så lenge holder sminken etter du har åpnet den:

Maskara: 3 måneder

Flytende eyeliner: 6 måneder

Kajal: 3 år

Foundation: 6-12 måneder

Leppestift: 2-3 år

Lipgloss: 2-3 år

Øyenskygge: 3 år

Pudder: 3 år

Rouge: 3 år

Sminken kan gjøre deg syk
Publisert:

Finn mer innhold om: