Skjønnhet

Bruk av reseptbelagt hudmedisin doblet

KAN BLI ARR: Hudlege Caroline Strandhagen sier det er viktig å få god hjelp i tide for å unngå arr. Hun tror noe av grunnen til økningen av reseptbelagt hudmedisin er fokus på «feilfri» hud. Foto: Getty Images

Økt fokus på «feilfri» hud kan være årsaken, mener hudlege.

 • Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

For personer som er plaget av alvorlig akne kan tablettkuren være siste utvei. De siste tre årene har bruken av tablettene doblet seg hos jenter mellom 14 og 29 år, ifølge tall fra reseptregisteret.
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør hos Statens legemiddelverk, forteller at økt bruk av preparatet har ført at man i stor grad unngår mange av de alvorligste formene for kviser og akne. Han mener derfor at økningen er en gunstig utvikling.
– Har du alvorlige problemer gjelder det å få skikkelig behandling før man får arr og skader i huden. Mange unge mennesker har slitt med alvorlige problemer uten å få hjelp. Litt av problemet har vært at mange har holdt seg til ting man får kjøpt over disk. Det har ikke tilstrekkelig virkning, sier han.

NYHETER

Ruby fra «Skam» fikk gjevt modelloppdrag

Strengt regulert

AKNE: Slik kan kviser som trenger behandling se ut. Foto: Hudklinikken.

Bruken av Isotretinoin Orifarm er strengt regulert for kvinner, ettersom det er stor risiko for svært alvorlige misdannelser hos fosteret ved en eventuell graviditet. Legene må forsikre seg om at kvinnene som får legemiddelet, bruker ett, helst to prevensjonsmidler, og det må foreligge negativ graviditetstest når medisinene blir skrevet ut.

I 2005 fikk tablettene, som tidligere gikk under navnet Roaccutan, vanlig markedsføringstillatelse. Tidligere ble medisinen bare gitt på godkjenningsfritak. Tidligere ble den mest brukt av gutter, men nå har bruken jevnet seg ut mellom kjønnene.

SKJØNNHET

FEM SKJØNNHETSPRODUKTER VERDT HYPEN

Økt fokus på utseende

Steinar Madsen sier at han tror noe av grunnen til doblingen av antall brukere mellom 14 og 29 år kan være økt fokus på utseende.
– Vi har svingt fra at vi brukte det for lite for ti år siden, til at vi nå må være varsomme slik at det blir brukt i de rette tilfellene, sier han og legger til:

EKSPERT: Fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Kyrre Lien, VG

– Det skal være mer enn en tenåringshud med en liten kvise her og der. Det skal være en terskel her, så dette bør bare skrives ut av hudleger. Vi ønsker ikke noe frislipp av denne behandlingen, sier Madsen som mener det ikke er noen holdepunkter for å si at det er tegn til overbruk av medisinen slik situasjonen er i dag.

Hudlege Caroline Strandhagen hos Hudklinikken forteller at cirka 70 prosent av pasientene opplever å bli kvitt akneproblemer etter endt behandling, og at de generelt har god erfaring med bruk av produktet.

Hun opplever også et økt fokus på hud.
– Det er nok et større fokus på huden og at den skal være så «feilfri» som mulig, sier hun.

HUDPLEIE

Derfor bør du rense huden to ganger

IKKE ALLTID NOK: Kremer og masker er ikke alltid det som skal til for å bli kvitt kviser. Foto: Getty Images.

God effekt

Bruk av medisinen er også forbundet med bivirkninger. De vanligste bivirkningene, som forekommer hos mer enn én av ti pasienter, er ifølge Felleskatalogen bivirkninger som anemi og andre endringer i blodsituasjonen, betennelser i øynene, betennelse i hud og lepper, tørr hud med tendens til å sprekke, smerter i ledd og muskler, endringer i fettnivået i blodet og økt nivå av leverenzymer.

NYHETER

Sjekk motebransjens nye favorittapp

HUDLEGE: Caroline Strandhagen. Foto: Hudklinikken

Mindre vanlige bivirkningen inkluderer neseblod, blod i urinen, mens listen over de mer sjeldne bivirkningene inneholder diagnoser som depresjon og angst.
Strandhagen forteller at synet på medikamentet har endret seg de siste årene.
– Etter hvert som man har sett hvor god effekt medikamentet har og hvor godt det tåles har man i stor grad gått over til å bruke dette i stedet for langvarig bruk av antibiotika. Antibiotika har generelt sett bare en kortvarig effekt og problemet kommer ofte tilbake etter endt kur. Man må også ta i betraktning at det er en økende fare med resistensutvikling mot antibiotika noe som ikke gjelder for Isotretinoin.

Hudlege Strandhagen forteller at det er viktig å komme i gang med behandling tidlig for å unngå arrdannelse. Hennes erfaring er at mange pasienter opplever tørre lepper, tørr hud generelt og noe stivhet i muskler og ledd.

– Det har vært en del fokus på depresjon, men etter min erfaring er det sjeldent at man får innvirkning på stemningsleie. De fleste blir heller fornøyde når kvisene blir borte, sier hudlegen til MinMote.

Publisert:

Les også

 1. HUDPLEIE

  DERFOR FÅR DU DÅRLIG HUD NÅR HØSTEN KOMMER

 2. NYHETER

  Lege og forsker advarer mot helseartikkel i motemagasinet Costume

 3. NYHETER

  Gucci dropper pels

 4. NYHETER

  Astrid S gjenskaper magasincover

 5. NYHETER

  Hjemmestrikk av populær genser tar av

Relaterte artikler

HUDPLEIE

Kviser: Slik blir du kvitt akne og arr

NYHETER

Iselin Guttormsen får krass kritikk for kollagen-reklame

NYHETER

Norske kvinner dropper p-pillen – velger langtidsvirkende prevensjon

HUDPLEIE

Kjendisens nye hudpleiebehandling: «Penis facial»

NYHETER

Ber skjønnhetsindustrien skjerpe seg: – Bør ikke bygge oppunder Kardashian-syndromet

HUDPLEIE

Kan man bli avhengig av leppepomade?

HUDPLEIE

Hva er egentlig greia med Gua Sha?