Slik holder du deg «hot» i kulden

Skal du være trendy nå, er det tøy inspirert av andre verdenskrig og jakt du skal velge.

Ola Mjaaland
Publisert:

Oppfordringen om den krigerske klesstilen gjelder også kvinner.

- Det er en stil fra de store motehusene, som er inspirert av militær og jakt. Men det skal være retro, som en offiser fra en gammel krigsfilm, sier Sonia Huanca Vold i minMote.

Klaffer på jakkeskuldrene og stramme skinnhansker er stikkordene. Burgunder er høst- og vinterkolleksjonens farge, men naturligvis også militærinspirert grønn, mørkeblått og beige.

- For damene er hvitt også in nå, selv om det er typisk for sommeren. Kombiner gjerne med lyse bukser, og bruk det helst til litt finere anledninger. Det blir jo fort litt skittent, sier minMote-Sonia.

Moteredaktør Hege Aurelie Badendyck i Costume sier alt av blåtoner er dominant i motebildet for kvinnene.

En farge som passer ypperlig på et ytterplagg og er et godt alternativ til sort.

- Men vi har altfor lett for å ty til mørke farger i vintersesongen, og spesielt på ytterplagg. En dus, lys fargepalett er veldig delikat mot vinterblek hud.

Pels og ull

minMote-Sonia påpeker at det viktigste er å være varm, ikke bare «hot».

- Da passer det fint at fuskepels og lammeull-fôr er populært. Det er litt 70-talls, så en kan finne frem gamle skinn- og ulljakker med den typiske kragen. Men årets stil er gjerne litt mer raffinert enn de vanlige 70-tallsjakkene du finner på Fretex.

Også den britiske overklassen har satt sitt preg på høsten og vinterens motebilde.

- Det er dandy som er trendy nå. Det vil si en stil inspirert av britisk overklasse og jakt. Du får dette også hos de billigere butikkene, og jeg vil anbefale de jakkene som er litt mindre utpreget - de som gjerne er like populære år etter år, sier Huanca Vold.

Kort og boksete

Ifølge Aurelie Badendyck er korte jakker trendy for det feminine kjønn.

- De kan gjerne være litt «boksete» og voldsomme med form som en bomberjakke. De korte jakkene kommer også i en mer feminin versjon der livet er markert ved hjelp av en liten eller stor rysjekant som kalles peplum.

De store designerne, som Lanvin, Margiela og Burberry Prorsum, har vist beige trenchcoater og ullfrakker på catwalken for herrene.

For kvinnene er det hvite kåper fra Philip Lim, Alexander Wang, Derek Lam, Helmut Lang og Proenza Schouler, forteller Sonia Huanca Vold.

Det er plenty av tid til å variere varme plagg fremover. Månedssnittet på gradestokken vil krype over én grad først i april i Oslo, om vi følger normalen til Meteorologisk institutt.

- Velg gjerne litt sikkert og klassisk når det kommer til ytterplagg. Både fordi det ofte kan være en litt dyr investering og også fordi man som regel ikke har haugevis av kåper og jakke, sier Aurelie Badendyck.

LES OGSÅ:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside
Publisert: