Pass på i sommervarmen - Mattilsynet advarer mot overdreven bruk av antiperspirant

SKADELIG: Overdreven bruk av deodoranter med aluminium er helseskadelig, mener Mattilsynet. Foto: Scanpix

De fleste av oss bruker daglig deodorant med antiperspirant for å holde svetten borte. Nå ber Mattilsynet deg passe på at du ikke overdriver bruken -  det kan gi deg langt mer aluminium enn helsemessig forsvarlig.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Antiperspirant - et stoff som finnes i en rekke deodoranter - inneholder aluminium som gjør at vi ikke svetter. Ifølge en advarsel på Mattilsynets nettsider, får vi i oss langt mer aluminium fra deodorant enn fra andre kilder.

«Forbrukene får i seg mange ganger mer aluminium fra antiperspiranter enn fra noen andre kilder. Etter Vitenskapskomiteen for mattrygghets (VKM) beregninger er eksponeringen 30-50 ganger høyere enn det man vurderer som helsemessig forsvarlig. Opptaket kan være enda høyere for de som bruker antiperspiranter på barbert hud» skriver Mattilsynet i en advarsel på sine egne nettsider.

Målingene ble gjort i 2013, men oppdatert i mai 2014.

MinMote har vært i kontakt med Mattilsynet som ikke har noen kommentar å tilføye, men sier at de opprettholder advarselen om bruk av antiperspirant.

Avviser advarselen

Administrerende direktør Finn Rasmussen i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) mener på sin side det er ingen grunn til å advare mot deodoranter fra kjente merkevarer.
- Vi har med dagens kunnskap ingen grunn til å advare mot bruken av kjente merkevarer når det gjelder antiperspirant og for høyt inntak av aluminium, skriver Rasmussen til MinMote i en e-post.

Han bekrefter at KLF likevel har registrert Mattilsynets syn i saken og oversendt dette til den felleseuropeiske forening, Cosmetics Europe.

- Forbrukere kan føle seg trygge når de kjøper kjente merkevarer, og det finnes selvsagt produkter både med og uten innhold av aluminium i norske butikker. På denne måten kan forbrukerne selv velge hvilke type deodorant og antiperspirant som foretrekkes. Felles for de alle er at de skal være trygge i bruk, mener Rasmussen.

Publisert:

Finn mer innhold om: