Slik tar du vare på vinterskoene

Regn, snø og slaps kan ødelegge de fineste vinterskoene. Ta vare på vinterstøvlettene på best mulig måte, så du får glede av de i flere sesonger fremover.

silje
Publisert:

Både sko og vesker i skinn og semsket skinn trenger impregnering og pleie for å tåle det norske vinterværet. Spesielt sko trenger flere omganger med impregnering i vinterhalvåret. Investerer du i dyre støvletter, er det lurt å ta seg tid til å gi de litt ekstra pleie.

Lady Gagas kjøttkjole topper liste! Les mer her

Fire trinn til fine sko

Når du kjøper deg nye støvletter, er det viktig at du impregnerer de før du tar de i bruk. Spesielt semsket skinn kan få hard medgang om vinteren, når temperaturen svinger fra minus til plussgrader. Slaps og regn kan gjøre stor skade på vinterskoene. I følge Elin Karlsen som er kjedesjef i Bianco, er det fire trinn du bør følge for å ta vare på vinterskoene på best mulig måte.

1. Impregnering

- I Norge bruker vi vinterstøvlettene gjennom slaps, snø og regn. Ja, vi bruker støvlettene nesten som gummistøvler. Da er det spesielt viktig at støvlettene får riktig pleie. Støvlettene skal impregneres i to omganger etter at du først har kjøpt de. Hold de på armelengdes avstand når du sprayer, så du ikke risikerer å spraye for mye. Men for at støvlettene skal holde seg best mulig, lønner det seg å impregnere i flere omganger. Det beste er å impregnere jevnlig utover vinterhalvåret, sier Elin Karlsen til minMote.

På tide med en varm vinterjakke? Her er 10 fine jakker som holder deg varm!

2. Skafteholdere

-Et annet tips for at støvlettene skal holde seg best mulig, er å bruke skafteholdere. De er med på å holde skinnet på støvlettene stramt og gjør at du unngår at skaftet mister fasongen, sier Karlsen. Skafteholder får du kjøpt i skobutikker, men du kan også bruke magasiner eller aviser.

3. Ikke bruk vann til rens

-En feil mange gjør, er å tørke av slaps og skitt med en våt klut. Det man ikke tenker på er at vannet trekker inn i skoene og kan lage rynker i skinnet. Ikke bruk vann til å tørke av smuss og søle, bruk heller et håndkle eller børst det av med en svamp når det er tørt. Du kan også bruke et spesialprodukt som renseskum, som tar vekk vann, skitt, søle og salt, sier kjedesjefen til minMote.

4. Bytt sko

- Det lureste du gjør for støvlettene dine, er å bytte sko annenhver dag. På den måten lar du støvlettene få hvile og tørke mellom hver gang du bruker de, sier Karlsen.

Sjefredaktør kritisk til sexy bloggbilder

Semskede støvletter

En stor trend som kommer igjen nesten hver høst, er støvletter og boots i semsket skinn. Men de semskede modellene er ikke like godt rustet for det norske vinterværet med snø og slaps.

- De semskede støvlettene skal også impregneres i to omganger. Har støvlettene mistet fargen fra i fjor, så kan du sette de inn med en fargespray i svart eller naturell. Da vil du hente opp mye av den originale fargen og støvlettene blir nesten som nye. Hvis du frisker opp fargen med en slik spray, bør støvlettene stå ute å tørke, avslutter Karlsen til minMote.

Frisk opp fargen

Er skinnstøvlettene slitte, lønner deg seg å bruke en krem med farge, for å få tilbake glans, farge og jevne ut ujevnheter. Rengjør de først, deretter setter du de inn med krem. Tilslutt gir du støvlettene en ny omgang med impregnering, i to omganger. La støvlettene få lengre levetid ved å bytte såle og den nederste delen av hælen. Legg gjerne på en ekstra tykk såle på støvletter du bruker mye. Er støvlettene glatte, kan du velge en såle med spor.

Kjøp skafteholdere til kne-og lårhøye støvletter. Semskede støvletter som står fremme kan miste fargen av støv, derfor kan det være lurt å dekke til skoene eller oppbevare disse i en egen eske. Et annet godt tips er å investere i et par kalosjer, som du kan tre over dine vanlige sko. Nå finnes det mange fargerike og trendy dame-og herremodeller på markedet. Passer du godt på støvlettene dine, får du glede av skoene i mange sesonger fremover.

Saken ble publisert i 2009, men er siden oppdatert.

Relevante artikler videre:

På jakt etter fine julegaver som ikke koster skjorta? Les mer her!

Stine vant makeover på minMote. Slik styles hun til hverdags og fest

Publisert: