Gladnyhet: Norsk studie dreper denne myten

SKJEV STORETÅ: Høye hæler øker ikke risikoen for skjeve føtter, viser en ny studie utført av St. Olavs Hospital. Foto: Wikipedia (tillatelse)

Du kan sprade rundt i høye hæler i festsesongen så mye du vil uten å være redd for å få deformerte føtter.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Det viser en ny undersøkelse utført av St. Olavs Hospital og forsker og ortoped Grethe Borchgrevink. Det kan ikke bekreftes at høye hæler gir skjev stortå som mange kanskje har trodd, skriver NRK Trøndelag.

Borchgrevink gikk i gang med undersøkelsen for tre år siden med hensikten om å bevise at høye hæler kan gi deformerte føtter, også kalt hallux valgus eller

SLITER MED FØTTENE: Victoria Beckham har i mange år hatt skjeve føtter, eller bunions. Her er hun på et Roberto Cavalli-arrangement i 2007. Foto: Getty Images

bunion. Konkusjonen var imidlertid en litt annen.

– Jeg trodde jeg skulle bekrefte at overbruk av høye hæler deformerer føttene, altså gir lidelsen hallux valgus. «Alle» har trodd dette, og det var også min hypotese, sier forskeren og ortopeden til NRK Trøndelag.

NYHETER

Kvinner opereres for å gå i høye hæler

Øker ikke risikoen

Hallux valgus betyr at stortåens grunnledd en forskjøvet inn mot foten, og kan utvikle seg når ledd, muskler og sener i føttene blir belastet.

Ifølge den landsomfattende helseklinikken Nemus, kan trange sko, fottype, fotskader eller medfødte deformiteter ha påvirkning på om man utvikler skjeve føtter eller ikke.

I studien utført av St. Olavs kommer det frem at langvarig bruk av høyhælte sko ikke øker risikoen for hallux valgus.

Slik bekjemper du fotsvette og vond lukt

197 kvinner i alderen 40 til 66 år deltok i studien, og halvparten av kvinnene hadde daglig brukt høye hæler på over fem centimeter i jobbsammenheng, den andre halvparten hadde aldri brukt høye hæler. Borchgrevink og kolleger studerte røntgenbildene av kvinneføttene uten å vite gruppetilhørighet, og målte vinkelen mellom knoklene.

– Det viste seg at kvinnene som går i høyhæler på jobb også gjør det hyppig på fritiden. Gjennomsnittet i gruppen har brukt høye hæler i 20 år. Gruppene er dermed enda mer ulike enn først antatt, og gjør at studien ikke kan betviles, sier Borchgrevink til NRK.

Sjekk siste episode av Trendguiden - slik får du større øyne:

Publisert:

Finn mer innhold om: