Hårpleie-guide for sunt og vakkert hår

Overdreven farging og styling kan gjøre håret ditt livløst, matt og slitt. Her er oppskriften på et sunt og skinnende hår.

Mari Glans
Publisert:

Start med et besøk hos frisøren for å få en god hårkur og klippe av slitte og tørre tupper. Dette bør gjøres minst hver 12. uke. Invester i gode hårprodukter tilpasset din hårtype. Bleket og lysnet hår trenger produkter med proteiner for å gjenoppbygge håret. Farger du håret, er det lurt å bruke produkter tilpasset farget hår for å bevare fargen lenger.

Du bør ha to forskjellige hårkurer, en proteinkur og en fuktighetskur. Bruk proteinkuren fast en gang i uken.

Vask håret annenhver dag med en pleiende sjampo. Bruker du mye stylingprodukter, kan du med fordel bruke en rensesjampo en gang i uken. Se etter en sjampo som er merket «detox».

Har du normalt og sunt hår som ikke er farget, trenger du ikke investere i dyr frisørsjampo. Men de aller billigste variantene inneholder ofte ingredienser som legger seg utenpå håret og hodebunnen, og på sikt kan skape irritasjoner. Det finnes mange gode butikker på nettet hvor du kan få kjøpt frisørsjampo til en langt billigere pris.

Sørg for at håret er gjennomvått før du sjamponerer. Masser hodebunnen lett med fingertuppene. Sjamponer alltid håret to ganger, én gang for å fjerne produktrester, og én gang for å virkelig vaske håret.

For de fleste er det unødvendig å vaske håret hver dag. Klarer du å holde deg til annenhver dag eller hver tredje, er dette bedre for håret ditt. For hyppige vask kan øke den naturlige fettproduksjonen i håret og dermed skape ubalanse i både hår og hodebunn. Har du mye produkter i håret, kan du heller skylle håret hver dag og ha balsam i tuppene.

Håret skal være håndkletørt når du har i hårkuren, for å kunne trekke til seg mest mulig næring. Anbefalt kurtid er vanligvis fem minutter, men la gjerne kuren virke lenger. Proteinkurer burde ikke brukes utover anbefalt virketid, da kan den tørke ut håret. Det finnes også kurer som skal virke over natten. For en ekstra salongeffekt, kan du pakke inn håret i plastfolie. Det holder på varmen så pleiestoffene trenger dypere inn i hårstrået.

Bruk alltid balsam etter hårkuren, også etter fuktighetskurer. Balsamen lukker skjellagene i håret etter behandlingen.

Har du ofte flatt og fett hår, kan det være fordi du bruker for mye balsam, eller en balsam som er for kraftig. Unngå å påføre balsam i hele håret, det holder med de nederste ti centimeterne. Det er her behovet er størst, og hodebunnen har heller ikke godt av tyngede balsam.

Flisete tupper

Hår er et dødt materiale, og når tuppene er flisete kan de ikke repareres. Dropp derfor å kjøpe produkter som skal reparere slitte tupper. Tuppene vil alltid bli tørre og slitte, og det eneste som hjelper er å stusse dem bort. Hvis det går for lang tid mellom hver klipp, kan tuppene begynne å flise seg oppover. Det er likevel flere ting du kan gjøre for å forebygge slitte tupper.

- Ikke gre håret når det er vått.

- Bruk kur hver uke.

- Ikke farg håret for ofte.

- Begrens bruken av hårføner og slettetang, og bruk alltid varmebeskyttende produkter.

- Masser tuppene inn med olje og la virke i 20 minutter en gang i uken.

- Bruk gode, fuktighetsgivende produkter.

Styling

Håret mister 25 prosent av elastisiteten når det er vått. Når du børster håret hardt, vil det brekke lettere. Bruk derfor en grovtannet kam når du grer vått hår. Langt hår skal alltid børstes fra nederst og oppover. Floker skal gres fra floken og nedover, for å ikke slite unødig i håret.

Bruk alltid varmebeskyttende produkter når du bruker rettetang, føner og krølltang, samt keramiske plater slik at håret ikke blir slitt. Hårfønere med kaldluft-funksjon er kjekt å ha. Den kalde luften får skjellagene i håret til å lukke seg, så håret blir blankere. I tillegg holder frisyren bedre når håret kjøles ned etter varmebehandling.

Makeup-pensler og koster burde vaskes en gang i uken. Det samme gjelder for hårbørstene dine. Vask dem i fettløsende oppvaskmiddel og varmt vann en gang i uken. Dette vil ta bort gamle produktrester og talg som samles i børsten, og på sikt kan gjøre håret livløst og tungt.

Kjøp stylingprodukter beregnet for din hårtype. Krøllete hår burde bruke flytende og fuktgivende produkter for å tynge håret, mens fint nordisk hår krever lettere produkter som tørrspray og hårskum for å ikke tynge håret.

Relevante artikler videre:

Ikke bruk en forume på hårprodukter!Her er de beste nettbutikkene for hårprodukter

Tar du godt nok vare på håret ditt?Les vår hårpleieguide for sunt og vakkert hår her!

Skal du til frisøren snart ?Slik får du frisøren til å gi deg frisyren du ønsker deg

Har håret ditt lite volum?Her finner du tipsene som gir deg volum i håret

Ser håret ditt kjipt ut? Slik får du håret til å bli skinnende og glansfullt

Publisert:

Finn mer innhold om: