Dongerishortsen er kortere enn noen gang

SUPERKORT MOTE: Øverst fra venstre: Shorts fra H&M, 249 kr. Shorts fra Bik Bok, 249 kr. Shorts fra Ksubi hos Net-A-Porter.com, 1682 kr. Midterste rekke fra venstre: Shorts fra RiverIsland.com, 223 kr. Shorts fra AG Jeans hos Liberty.co.uk, 1925 kr. Shorts fra Bik Bok, 299 kr. Nederst fra venstre: Shorts fra H&M, 249 kr. Shorts fra Current/Elliott hos MyTheresa.com, 1712 kr. Foto: NTB Scanpix/Produsentene

Den minimalistiske dongerishortsen er igjen tilbake i motebildet - til glede for de unge og til forargelse for en del foreldre og lærere.

MinMote
Publisert:

Av HILDE KRISTINE MISJE, OLA MJAALAND og HEIDI ØSTHUS ERIKSSEN

Dongerishortsen er en sommerfavoritt som har dukket opp med jevne mellomrom de siste årtiene - og 2013-modellen er kortere enn noen gang.

- Årets versjon er en miks mellom 70- og 80-tallsshortsen, fordi den både er frynsete, og viser halve rumpa. Shortsen er ganske så rebelsk, og er vel neppe noen favoritt blant foreldrene, sier moteekspert og nylig ansatt TV3-programleder Marianne Jemtegård.

Men for ungdom er den definitivt en favoritt: På Aker Brygge møter minMote en venninnegjeng som alle sprader rundt i mikroshorts i solskinnet.

- Jeg synes de er veldig mye finere enn lange shorts, i tillegg til at de er veldig behagelige å ha på seg, forteller Henriette Pettersen (14), og får bekreftende nikk fra de andre venninnene.

Selv om den korte shortsen er en gjenganger i motebildet, mener Jemtegård at bruken bør begrenses til fritiden.

Går aldri av moten

- Er man på sydenferie eller hjemme i hagen er det selvfølgelig greit, men man bør ikke gå med slike shorts på jobb eller på skolen. Der bør man heller velge å ta på seg årets virkelige trendplagg, nemlig bermudashortsen, som er både mer hot og mer tidsriktig, mener hun.

En kort denimshorts er det perfekte sommerplagget, og nettopp derfor går den aldri av moten, ifølge minMote-leder Sonia Huanca Vold. Den har likevel noen bruksrestriksjoner - også på sommeren:

- Shortsen kan for eksempel brukes på festival eller over en bikini på stranden. Det finnes også litt lengre varianter som man fint kan bruke på jobb. Shortsene som viser litt av rumpa, synes jeg man kan styre unna helt - uansett hva man skal, sier Vold.

LITT LENGDE: Gjør som skuespiller Jamie Chung. Øverst fra venstre: Shorts fra H&M, 199 kr. Shorts fra J Brand hos Net-A-Porter.com, 2527 kr. I midten: Shorts fra NewLook.com, 134 kr. Nederst fra venstre: Shorts fra Levii’s hos Farfetch.com, 305 kr. Shorts fra Lindex, 249 kr. Foto: NTB Scanpix/Produsentene

Ingen regler

Ansvarlig redaktør i motebladet Det Nye, Mari Midtstigen, er uenig.

- Jeg synes ikke det bør være noen regler rundt dette. Det eneste stedet man bør vurdere å kle mer på seg er om man er på ferie i utlandet, hvor en må ta hensyn til religiøse skikker, sier Midtstigen til minMote.

Hun minner om at det til alle tider har vært forskjeller på hva foreldregenerasjonen og de unge synes er passende påkledning.

- Kanskje vil jentene som går rundt i små shorts i dag selv reagere når deres egne barn stiller i det de tenker er minimalt med klær, smiler hun.

Flere rektorer minMote har vært i kontakt med bekrefter at bekledningen er et tema til tider.

Ikke stort problem

- Vi vil at det skal være fokus på læring, og ønsker derfor ikke at elevene skal komme på skolen med altfor lite klær, sier Tjostolv Berget ved Kristelig Gymnasium i Oslo.

Hverken på KG eller på Linderud skole i Oslo er det et stort problem, men når det skjer, tar lærerne det opp med dem det gjelder.

- Vi forsøker å bevisstgjøre dem på hvilke signaler en slik påkledning sender, uansett om de er på skolen eller ei, sier inspektør Cathrine Thingnes på Linderud.

STJERNEFAVORITT: Skuespillerne Julianne Hough, Ashley Greene og Lauren Young har alle sikret seg en lårkort shorts. Foto: NTB Scanpix

Shortsmoten kan være med på å skape et stort kroppspress på de unge, mener førsteamanuensis Kristin Haraldstad ved Universitetet i Agder. Hun har doktorgrad i temaet «Unges livskvalitet».

- Moten er uheldig. Vi ser at stadig yngre jenter opplever press over å være tynnest mulig, og at de blir mer og mer kroppsfikserte i ung alder, sier Haraldstad.

Hun mener det er bra at skolene gir signal til elevene, og mener foreldrene også har et ansvar.

- Foreldre bør bevisstgjøre barna sine på hvorfor det ikke er smart å vise - for eksempel - halve rumpa. En del føler de er nødt til å gjøre som venninnene, uten at de egentlig er komfortable med det. Mange jenter reflekterer kanskje ikke over at de utsettes for et mote- og kroppspress, sier hun.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.