Beskytt deg i solen

Endelig nærmer sommeren seg med stormskritt, men det betyr også at man må ta ekstra forholdsregler når man er ute i solen. Viktigheten av solbeskyttelse kan ikke understrekes godt nok. Her er rådene som vil holde huden din trygg i sommersolen.

Mari Glans
Publisert:

De fleste nordmenn har en lys hudtype, som gir ekstra risiko for å bli solbrent. Solbrenthet øker risikoen for hudkreft, i tillegg står solen for 90 prosent av hudens aldringstegn. Det finnes derfor ingen unnskyldninger for å ikke ta solbeskyttelse på alvor.

Bruk alltid solkrem når du er ute, selv om det er overskyet. Velg solkremer som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Kreftforeningen anbefaler minimum faktor 15 om du oppholder deg i nordiske forhold. Faktor 15 beskytter deg mot opptil 97 prosent av stålingen fra solen, så det er ikke så veldig stor forskjell på en faktor 15 og en faktor 30 rent prosentmessig.

Likevel i dette tilfellet, burde man velge høy faktor for å gi optimal beskyttelse. Huden i ansiktet er tynnere og tåler mindre enn resten av kroppen, så det er fordelaktig å velge høyere beskyttelse i ansiktet, helst faktor 30 eller høyere. Beskytt alltid huden rundt øynene med solbriller når du er ute i solen, eventuelt kan du kjøpe solkremer som er spesielt bergenet for det sarte øyepartiet. Bruk gjerne en solstift med høy faktor på utsatte steder som neste, lepper, øreflipper og skuldre.

Bruker for lite

Det er ikke lenger slik at solkremer med de høyeste faktorene er seige, tykke og vanskelige å smøre ut. De kommer nå i tynnflytende lotionvarianter, og det finnes også solkremer som er beregnet for forskjellige hudtyper. Man slipper også å bli blank og fet i ansiktet med høy faktor, det finnes ekstra beskyttende solkremer med mattende effekt på huden.

Mengden solkrem man bruker når man påfører er også viktig. En voksen person skal bruke 30-40 gram solkrem på hele kroppen, det tilsvarer ca en håndfull solkrem. Mange nordmenn bruker kun en tredjedel av dette, og det fører til at solkremen beskytter dårligere. Det er heller ikke noe poeng i å spare på solkremen. Når flasken først er åpnet, vil beskyttelsen etter hvert minske på grunn av bakterier og oppbevaring på varme steder og i solen. Solkremer bør oppbevares kjølig og i en jevn temperatur for å holde seg. Om solkremen har forandret duft eller skiller seg, burde den kastets. Det tryggeste er å kaste flasken fra i fjor og investere i en ny.

- Falsk trygghet med solkrem

Flere former for beskyttelse

Beskyttelse er mer enn å smøre seg med solkrem. Den beste beskyttelsen som finnes er å holde seg unna solen. Mellom kl 11 og 15 på dagen er solen på sitt sterkeste, og da er det spesielt viktig å ta pauser fra solingen. Klær gir også beskyttelse, bruk solhatt og solbriller for å beskytte hodebunnen og ansiktet, og dekk kroppen med lette sommerklær i perioder om du sitter i solsteken hele dagen.

Det er ikke bare huden som trenger beskyttelse fra solstrålene, håret må også tas vare på. Alle hårkurene, fargingen og behandlingen av håret blir fort bortkastet etter noen timer i solen. Flere av de store hårpleiemerkene har egne solserier for håret, med ekstra UV-beskyttelse og pleie for håret. Vått hår er også mer sårbart enn tørt hår, det er viktig å tenke på når man er på stranden. Saltvann og klor vil tørke ut håret ytterligere. Beskytt alltid håret med en solfaktorspray som er beregnet for hår. Rull gjerne opp håret i en topp eller bruk en solhatt for å beskytte håret ekstra.

Unngå å bruke parfyme og dufter som inneholder alkohol når du er i solen. Alkoholen kan føre til pigmentflekker og misfarging av huden i kombinasjon med solen. Mange av duftprodusentene kommer med egne sommerdufter, disse er uten alkohol og kan trygt brukes i solen. Den siste tiden har duftvarianten eau fraiche kommet for fullt, disse duftene er basert på olje isteden for alkohol, og kan også brukes når du soler deg.

Den sunneste måten å bli brun på

Minsk skadene

Hvis uhellet er ute og du blir brent i solen, er det flere ting du kan gjøre for å minske skadene og smertene.

Det viktigste du kan gjøre når du blir solbrent er å roe ned hudvevet og avkjøle huden. Dette gjøres best med kaldt vann. For å nedkjøle kroppen når den er brent, er det også bra å være i et rom med air condition, eller å sette seg ned i et svømmebasseng. Noen aftersun-kremer inneholder stoffer som er smertelindrende i tillegg til å berolige huden, se etter kremer som inneholder lidocain. Yoghurt naturell og aloe vera på huden virker beroligende. Om du er veldig solbrent, vil huden begynne å flasse av etter hvert. Da er det er viktig å beskytte huden under ekstra godt.

Den gamle myten om at det er lurt å ta solarium før sommeren for å danne et bedre «grunnlag», frarådes av Statens Strålevern. Dette vil bare gi tilleggseksponering for skadelig stråling, i tillegg bidrar ikke solarium til å øke produksjonen av pigmenter som beskytter mot UV-stråling. Om du vil bli brun før strandturen, er selvbruning den tryggeste og sunneste løsningen.

MinMote.no - Norges største moteside

Les mer om solvett og beskyttelse på Kreftforeningens hjemmesider

Kilder: Kreftforeningen.no, Nettdoktor.no

Publisert:

Finn mer innhold om: