Slik sminker du uren hud

Mange sliter med uren hud og kviser, og selv om vi kan skjule mye med sminke, er det vanskelig å få det til å se naturlig ut. Her er tipsene til hvilken sminke du bør bruke, og hvordan du skjuler urenhetene best mulig.

Mari Glans
Publisert:

Det viktigste når man skal sminke uren hud, er å bruke produkter som er bra for huden, og ikke gjør tilstanden verre. Mange produkter inneholder ingredienser som stopper til porene og kan irritere huden ytterligere.

Du trenger tre produkter for å skjule uren hud. Det er foundation, concealer og pudder. Om du har veldig fet hud, kan du bruke en mattende base på huden før du legger sminke. Mange tror at sminke kan gjøre kvisene verre, men det er bare om du bruker feil produkter og ikke fjerner sminken godt før du legger deg om kvelden.

MinMote.no - Norges største moteside

Foundation

Alle produkter du bruker i ansiktet bør være oljefrie, og spesielt foundation. Om du bruker flytende foundation skal du bruke en som er beregnet for fet hud, og gjerne med en mattende effekt om du lett blir blank.

Om du har irritert hud som er rød over store partier i ansiktet, kan du kjøpe en grønntonet base for å bruke under foundation. Denne vil nøytralisere det røde.

MinMote.no - Norges største moteside

Velg en foundation med en lett til medium dekkevne. Foundation skal ikke brukes til å sparkle huden, formålet er å gi huden en jevn farge, og så bruke en concealer etterpå på urenheter og kviser som skal dekkes.

Om man har fet hud og er plaget med kviser, er mineralfoundation et godt alternativ. Men det er forskjell på mineralprodukter, velg alltid mineralfoundation som består av 100 prosent naturlige mineraler. Les ingredienslisten nøye, og pass på at den ikke inneholder olje. En ingrediens som godt kan stå på listen er sink, som har en beroligende og helende effekt på uren hud og kviser.

Uansett hvilken foundation du velger, må du alltid bruke rene redskaper. Bruk fingrene isteden for svamp når du påfører foundation, og om du bruker mineralfoundation må du vaske sminkekosten minst én gang i uken. Skitne sminkeredskaper er bakteriebomber som ikke har en positiv effekt på problemhud.

Les mer om sminkehygiene her!Sminken din er en bakteriebombe

Concealer

Dette produktet er uunnværlig om man sliter med uren hud. Den beste concealeren for å skjule kviser, er en enkel dekkstift eller en dekkkrem som du legger med en liten pensel. Det er flere dekkstifter på markedet som har en antibakteriell effekt. Mange bruker flytende concealer på kvisene og det fungerer om man ikke skal dekke mye, men flytende concealer er mest beregnet for å bruke under øynene, rundt nesevingen og lignende. Det du ikke bør bruke på urenheter er flytende concealer med highlighter i, også kalt tryllepenn. Siden den inneholder highlighter, vil den heller framheve kvisene enn å skjule dem.

Siden concealeren skal legges på urenhetene i ansiktet og ikke under øynene, bør fargen matche huden din helt perfekt. Den kan også være en anelse lysere, men den skal ikke være mørkere enn huden din, da vil det se flekkete ut i ansiktet.

Legg alltid concealer etter foundation, siden mye av concealeren vil gnis vekk om du gjør det omvendt. Du kan bruke dekkstiften direkte på huden, men å legge den med en liten pensel vil gi et mer nøyaktig resultat. Husk også å rense penselen minst én gang i uken.

Mørke ringer under øynene?Se hvordan du sminker dem vekk her!

Pudder

Bruk alltid pudder etter du har lagt foundatiopn og concealer. Pudderet vil både matte ned områder hvor du lett blir blank, og feste sminken slik at den holder lenger. Bruk gjerne et løst pudder når du sminker deg hjemme, og ha med et fast pudder for å matte ned huden gjennom dagen. Bruk et transparent pudder, det vil gi et mer naturlig resultat. Og ikke fall for fristelsen om å kjøpe et pudder som er mørkere enn huden din. Pudder skal kun matte ned huden, og ikke gjøre deg brunere. Bruk også pudder som er helt matt. Skimmer vil framheve ujevnhetene i huden din.

Det er viktig å passe på at også pudderet er oljefritt. Bruk en kost til å påføre løspudderet, og en svamp til å legge det faste pudderet. Husk hygienen også her, skitne makeupsvamper er et paradis for bakterier, hvor død hud, svette og talg fester seg. Bruk bare litt pudder på områdene du trenger det. Å bruke for mye pudder er det jenter oftest gjør feil når de sminker seg.

Les vår guide til hvordan du sminker huden din helt perfekt!

Husk at sminken fortsatt skal se naturlig ut selv om du har mye urenheter å dekke over. Bruk alltid så lite produkt som mulig, og dekk lett over røde områder og urenheter. Det ser mye bedre ut å ha litt synlige urenheter, enn å gå rundt med en tykk maske med sminke i ansiktet.

Relevante artikler videre:

Alt om høstens skjønnhetstrender!De 10 største makeup-trendene

Ekstra leppestift-guide!Se hvordan du legger leppestift her!

Skal du på fest?Her er høstens kuleste partylook!

Røde lepper er hot!Slik bruker du rød leppestift

Publisert:

Finn mer innhold om: