Få tips fra hudlege: Kan mat og trening gi fin hud?

PASS PÅ: Renser du huden med for sterke produkter og for ofte, kan det være med på å gjøre den irritert. Foto: Getty Images
PASS PÅ: Renser du huden med for sterke produkter og for ofte, kan det være med på å gjøre den irritert. Foto: Getty Images

De færreste går gjennom livet uten å bekymre seg over rynker, cellulitter, kviser eller mørke ringer rundt øynene. Mange sliter med hudplager som enkelt kan forebygges og reduseres, mener hudlege.

Hudens forskjellige faser fra ungdomsårene med kviser, til vektøkning med påfallende strekkmerker, og tyngdekraftens påvirkning, er noe de fleste må gjennomgå.

Flere produkter lover gull og grønne skoger når de reklamerer for hudkremer som skal hjelpe deg med å få bedre hud. Men fungerer det egentlig? Nei, som oftest ikke, mener Lønning. Hun har flere års erfaring med hud-problematikk, og har også skrevet en bok om temaet.

- Det er dessverre slik at mange av de kremene som er til salgs har liten eller ingen effekt. Man må vite hva man leter etter for å finne den riktige kremen, sier Lønning.

MINMOTES HUDEKSPERTER: Øverst til venstre: Førsteamanuensis Petter Gjersvik, som jobber ved seksjon for hudsykdommer ved Universitetet i Oslo. Nederst til venstre: Professor Thomas Ternowitz, som jobber ved Stavanger Universitetssykehus. Til høyre: Lege Rolah O. Lønning. Jobber ved Stavanger universitetssykehus. Har også skrevet en bok om hudproblematikk. Foto: Trond Oliversen / Privat / Einar Nilsen
MINMOTES HUDEKSPERTER: Øverst til venstre: Førsteamanuensis Petter Gjersvik, som jobber ved seksjon for hudsykdommer ved Universitetet i Oslo. Nederst til venstre: Professor Thomas Ternowitz, som jobber ved Stavanger Universitetssykehus. Til høyre: Lege Rolah O. Lønning. Jobber ved Stavanger universitetssykehus. Har også skrevet en bok om hudproblematikk. Foto: Trond Oliversen / Privat / Einar Nilsen

Men er du en person som har mange kremer i skapet som du ikke føler hjelper, så ikke fortvil, skal vi tro legen.

- Det er enkle ting man kan gjøre i hverdagen for å bedre huden betraktelig når det kommer til rynker og kviser. UV-stråling, røyking, forurensning og diett står for opptil 80 prosent av den synlige aldringen. Alt dette kan man gjøre noe med, sier hun.

Se også hvordan du legger perfekte røde lepper i Trendguiden:

Kvinner eldes raskere

Hudproblemer er ikke bare et kvinnefenomen, men Lønning mener at menn har genetikken på sin side og er derfor «heldigere» stilt enn kvinner, spesielt når det gjelder rynker.

- Menn har fra naturens side en tykkere, mer motstandsdyktig hud enn kvinner. Derfor vil menn ofte vise aldringstegn senere enn kvinner. De fleste menn barberer seg også jevnlig som er en form for fysisk peeling av huden. Barberingen stimulerer til dannelsen av ny, sterk og frisk hud, sier hun.

Her er seks steg til fin sommehud:

1. Stress ned

Stress ned, og pust med magen. Den psykiske helsetilstanden din påvirker huden.

Huden kan si noe om den psykiske tilstanden vi er i. Vi blir bleke av skrekk, røde av skam og svett av nervøsitet. Folk som sliter med eksem eller psoriasis vil ofte få utbrudd når de utsettes for stress, sorg eller andre påkjenninger, mener førsteamanuensis Petter Gjersvik, som jobber ved seksjon for hudsykdommer ved Universitetet i Oslo.

Lønning mener også at god søvn er noe av nøkkelen til en frisk og opplagt hud.

Skuespiller og blogger Yassmine Johansen (29) slet med akne i flere måneder. Hun er overbevist om at utbruddene kom på grunn av stress.

2. Unngå den sterke solen

SKYGGE OG SOLFAKTOR:  Solen er med på å eldre huden. Vær forsiktig, sier legene. Foto: Getty Images
SKYGGE OG SOLFAKTOR: Solen er med på å eldre huden. Vær forsiktig, sier legene. Foto: Getty Images

Den naturlige aldringsprosessen starter allerede i 20-årene. Kroppen produserer mindre kollagen og elastin, stoffer som gjør huden myk og motstandsdyktig. Store mengder UV-stråling ødelegger selve huden, og gir tydelige aldringstegn, som løs og hengende hud, rynker og forstørrede porer.

Rynker er en aldersbetinget prosess som fremmes av solen. De oppstår ved at bindevevet blir gammelt og trøtt hvor huden mister sin kraft og holdbarhet. Rynker er tegn på et levd liv, mener Gjersvik. Men ønsker man å forebygge rynker, har solen mye å si, mener han.

- Det er viktig at man soler seg på fornuftig vis. Vi anbefaler at man dekker og beskytter huden med klær og hodeplagg og bruker solkrem med høy faktor for å unngå solforbrenning. Sola fremmer helsen, men overdreven soling kan være skadelig for huden og kan i verste fall føre til kreft, sier Gjersvik.

3. Maten som kan hjelpe

Mange krydder inneholder flere stoffer som kan motvirke tidlig aldring av huden. Antioksidanter som man blant annet finner i fennikel, nellik, pepper og kanel er alle krydder som skal være bra for huden. Også enkelte bær med mye antioksidanter skal være bra for en friskere og mer naturlig hud, mener Lønning.

- God næring er essensielt for en frisk og fin hud. Antioksidanter er spesielt viktig for huden, og bidrar til å beskytte huden innenfra. Forskning har også vist at for eksempel grønn te virker anti-aldrende, sier hun.

Professor og hudlege Thomas Ternowitz, som jobber ved Stavanger Universitetssykehus, mener derimot at det er bedre dokumentert at kostholdet spiller en viktigere rolle ved hudlidelser.

Godt.no
BRA FOR HUDEN: Spis mat med mye antioksidanter, som for eksempel bær. Foto: Getty Images
BRA FOR HUDEN: Spis mat med mye antioksidanter, som for eksempel bær. Foto: Getty Images

- Fokuset på mat og næring er et relativt nytt område innen hudbehandling. Kosttilskudd med fiskeolje kan med fordel brukes ved hudlidelser som psoriasis og atopisk eksem. Kosttilskudd i form av natraceuticals brukes i dag til forebyggelse og behandle hudens aldring og solskader, men her mangler det vitenskapelige beviser på at dette kan virke gunstig på huden, sier han.

Enkelte matvarer kan fungere dårlig for personer med hudsykdommer som atopisk eksem og rosacea, der krydderholdige matvarer kan bidra til å forverre sykdommen. Også rødvin kan forverre rødheten ved rosacea, mener Gjersvik.

4. Ikke vask deg for mye

Overdreven dusjing er med på å tørke ut huden. Hvis man plages av tørr hud, fraråder Lønning å dusje for ofte. Man bør heller ikke dusje i for varmt vann fordi vannets temperatur påvirker huden. Men er man derimot plaget av fet hud anbefales det å vaske ansiktet to ganger om dagen i lunkent vann.

Men ved bruk av sterk såpe kan man også øke talgproduksjonen i huden som igjen kan føre til fetere hud.

IKKE OVERDRIV: Vasker du deg for mye tørker du ut huden. Bruk heller ikke for sterk såpe. Foto: Getty Images
IKKE OVERDRIV: Vasker du deg for mye tørker du ut huden. Bruk heller ikke for sterk såpe. Foto: Getty Images

Plages man av tørr hud anbefaler både Lønning og Gjersvik å bruke fuktighetskrem.

- Påfør gjerne kremen innen to til tre minutter etter at man er ute av dusjen. Da er huden mer mottakelig for fuktigheten, sier Lønning.

Lønning mener også at det for kvinner kan være nyttig å benytte en ansiktsbørste når man vasker ansiktet, for å få bort sminkerester og forurensning.

5. Stump røyke og vær forsiktig med alkoholen

Røyken bidrar til å øke aldringstegnene.

- Nikotinet i sigarettene øker nedbrytning av kollagenet og elastin og forårsaker at blodkarene trekker seg sammen. Dette medfører dårlig sirkulasjon i huden, og resultatet er en tørr og rynkete hud, mener Ternowitz

Overdreven langvarig inntak av alkohol er heller ikke bra for huden, hvilket spesielt kan ses i ansiktet, mener han.

- Alkohol i større mengder påvirker blodkarene, som kan føre til permanent «sprengte» blodkar, sier Ternowitz

Men Lønning mener også at alkoholen dehydrerer, ødelegger nattesøvnen og fører til dårlig oksygentilførsel, som igjen er dårlig for huden.

6. Tren - uten sminke

Det er et kjent fenomen at trening øker blodsirkulasjonen, men om dette har en positiv effekt på huden er legene uenige om.

Nå din idealvekt med Vektklubb

- Det er ikke sånn at man får en helt ny frisk hud med en gang man begynner å trene. Men at det er en helseeffekt av trening som spiller inn på huden er helt åpenbart, sier Lønning.

HELSEEFFEKT: Trening kan ha effekt på huden, men man bør unngå for tettsittende klær og sminke. Foto: Getty Images
HELSEEFFEKT: Trening kan ha effekt på huden, men man bør unngå for tettsittende klær og sminke. Foto: Getty Images

Hun mener at man bør unngå å trene innendørs med sminke som blokkerer porene når man svetter. Man bør også unngå tettsittende klær med dårlig ventilasjon.

- Hvis man for eksempel ønsker å få bort cellulitter på rumpe og lår bør det fokuseres på styrkeøvelser som tar disse muskelgruppene. Det er også en myte at kardio-trening reduserer cellulittene, sier hun.

Ternowitz mener derimot at det ikke finnes noen dokumentasjon for at trening har en direkte effekt på hudens aldring, men han påpeker at trening i seg selv gir økt velvære som følge av bedre kondisjon og mer energi.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?