Vakker og dyrevennlig

Man behøver ikke å bruke dårligere sminke om man vil være dyrevennlig samtidig. Stadig flere merker tester ikke på dyr.

Rikke Monsen
Publisert:

Mange er bevisste når det gjelder å ta standpunkt mot dyretesting. Spesielt i kosmetikkindustrien er dette tema, og produktene er ofte merket om de ikke er testet på dyr. Hvis man er engasjert i å styre unna kosmetikk som tester på dyr, fører flere dyrevernorganisasjoner lister for dette og de som bruker alternativer til dyretesting.

NOAH har opprettet en liste over merker som ikke tester på dyr. For å havne på denne listen kan ikke selskapet ha beordret eller selv utført tester for sine ingredienser. De har også en liste over merker som gjør det. Den amerikanske dyrevern-organisasjonen Peta (People for the ethical treatment of animals) har også lister som oppdateres ukentlig over merker som ikke er testet på dyr og merker som er det.

Hvis du er ny med produkter som ikke tester på dyr, bør du ikke bekymre deg for at de ikke er like kvalitetssikret.

- Nei, tvert i mot. Jeg tror produktene blir bedre, for testene er mer relevante for oss mennesker. Det å unngå giftige stoffer og holde seg til de etablerte og helst naturlige ingrediensene man har til rådighet sikrer nok et bedre resultat, mener Siri Martinsen i NOAH.

Finnes mange alternativer

Ifølge Martinsen brukes kanin til hud-og øyetesting, hvor de blir dryppet i øyenene og huden blir påsmurt i konsentrerte doser for å se om det skaper sår. Marsvin bruks ofte til hustesting, mus mye til generell giftighetstesting hvor stoffer sprøytes inn i dem, og tvangsforing av stoffer for oral giftighet bruker man ofte rotter til. Men dette mener Martinsen er helt unødvendig.

- Det finnes mange alternativer til dyretesting, og det er stadig flere firmaer driver kun med de ikke-dyrebaserte metodene. Man har for eksempel menneskelige hudceller som kan dyrkes i kulturer. Det finnes også programmer som regner ut virkningen av forskjellige stoffer, og dersom man bare bruker naturlige ingredienser er det også mulig at mennesker tester ingrediensen. Disse metodene er mer relevant enn dyreceller, fordi de blir testet på menneskehud og ikke dyr. Dyr og mennesker reagerer annerledes og mennesker kan få bivirkninger av ingrediensene, forteller Martinsen.

Vil du handle økologiske skjønnhetsprodukter på nett?Guide til økologiske nettbutikker!

Dyretesting er gamle vaner

- Et viktig poeng for oss er hvorfor man skal lage nye ingredienser for pyntens skyld, når det finnes et hav av naturlige ingredienser å ta av. Vi synes ikke det er noe å trakte etter å ha på seg stoffer som inneholder gifter, og disse dyretestene gir ingen forsikring, forklarer Martinsen til minMote.

Hun tror at selskaper som tester på dyr holder seg til sine gamle vaner og at det også er økonomiske aspekter inne i bildet. Mange av laboratoriumene som blir brukt til testing er ofte eid av selskapene selv. I Norge er det ikke lov å teste på dyr, men det hindrer ikke at det er lov å selge kosmetikk som er testet på den måten.

Dette er den vanligste sminkefeilen!Sjekk hva kvinner gjør galt.

Relevante artikler videre:

Ebay for nybegynnere!Sjekk guiden her.

Kjendiser hater pelsindutrien.Les mer her!

Usikker på øyesminken?Slik sminker du etter din øyefasong!

Publisert:

Finn mer innhold om: