Bjørn Dæhlie gir klestips til skiløypa: - Dyreste ikke alltid det beste

Skisesongen er ikke ferdig ennå, og valg av riktig bekledning kan ha mye å si for opplevelse og trivsel i skisporet. Her deler skikonge og klesgründer Bjørn Dæhlie (45) sine erfaringer med minMote.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Mange sverger fremdeles til den tidløse anorakken og knickersen i skisporet, men oppdaterte alternativer til den klassiske «markadrakta» kan være vel så bra. Akkurat nå kan du finne skiklær til reduserte priser - en lur investering for neste skisesong. Før du går til innkjøp av ny bekledning er det imidlertid viktig å definere bruksområdet, slik at klærne dine ikke hindrer deg i å ha en god opplevelse i skiløypene.

– Det viktigste er å ha et lag innerst mot kroppen som transporterer bort fuktighet, slik at huden holdes tørr. Mellomlag velger du etter aktivitetsnivå og hvor kaldt det er ute. Ytterst er det viktig å ha noe som puster, er vindtett og er vannavvisende, forteller Bjørn Dæhlie til minMote.

Bjørn Dæhlie, som selv selger skibekledning, kommer kun med generelle råd og har ikke plukket ut produktene denne i saken. Plaggene er valgt ut av minMote.

LES OGSÅ: De verste Golden Globe-tabbene

Skikongen forteller videre at tekniske egenskaper som bevegelighet, fukttransport, vann- og vindtetthet står mer i fokus nå enn for noen år siden.

– Med vind- og vanntett front og stretch bak på både bukse og jakke økes bevegelsesfriheten. Du sikrer at du holder deg varm, samtidig som klærne puster. Den klassiske anorakken i bomull er nostalgisk og fin, men blir stivere å bevege seg i. Du er heller ikke like godt beskyttet mot vind og vann. Men på en varm dag i påskefjellet med familien, kan anorakk og knickers fungere vel så bra som nyere bekledning, tipser skikongen.

Dæhlie opplyser imidlertid om at det dyreste utstyret ikke nødvendigvis er det beste. Men er du opptatt av utstyr og krever mye av skiklærne dine, får du mer tekniske plagg om du legger mer penger i det.

– Du kan få jakker med detaljer som iPod-lomme eller lomme og uttak for ledning til hodelykt. Om du ikke er så opptatt av detaljer og dingser, kan en rimeligere jakke og bukse fungere vel så bra som toppmodellen. Det viktigste er som sagt å holde seg varm og tørr, og om aktivitetsnivået ikke er altfor høyt, klarer også rimeligere modeller å gi deg dette, forteller Dæhlie.

Før man går til innkjøp av ny skibekledning bør du tenke over hva du skal bruke den mest til.

– Trener du mye ute i marka, uansett vær, er membraner og pusteegenskaper viktigere enn for deg som tar det mer med ro i løypa. Skal du bruke skiklærne mye på fjellet, er det lurt å tenke på at det gjerne kan være litt tykkere materiale i klærne og vindtetthet er viktig, sier Dæhlie og legger til:

– Det er også viktig at plaggene passer til kroppen din, at de sitter godt på og at de føles gode og bevege seg i.

For bedagelige turgåere:

– Tenk varme. Tynne jakker og bukser med mye lufting er ikke så viktig for deg. Du vil kanskje ha et varmere mellomlag som ullgenser eller fleece, så tenk på at du skal få plass til dette under jakka. Du er kanskje ikke mest ute i sludd og dårlig vær, så vanntetthet og membraner har ikke like stor betydning for deg. Sats på noe som vindtett og vannavstøtende, sier Dæhlie.

For aktive mosjonister:

– Pusteegenskaper, bevegelighet, vann- og vindtetthet er viktigere for deg. Du er mer ute i all slags vær og det er en fordel at bekledningen er teknisk. Velg en allsidig jakke og bukse, hvor du gjerne har mulighet til å ha mellomlag under jakka til de kaldere dagene. Det er viktig at klærne er gode å bevege seg i og med et høyere aktivitetsnivå er det godt med pusting bak, tipser skikongen.

For ivrige treningsnarkomane:

– Du er mye ute og aktivitetsnivået er stort sett høyt. Ha gjerne en varmere jakke til langkjøring og bruk tynnere til intervalltrening og mer eksplosiv trening. Plaggene du bruker til langkjøring fungerer også bra til oppvarming før renn, så tenk på at buksa burde være lett å ta av og på med skisko på. Du har antageligvis ingen mellomlag, kun teknisk undertøy, jakke og bukse, så velg plagg som sitter godt og er tettsittende, avslutter Dæhlie.

Publisert: