Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Fem sminketabber du sannsynligvis gjør

SMINKEBOM: Selv stjerner som Kim Kardashian bommer av og til med sminken. Her har reality-dronningen falt for fristelsen å bruke litt mer solpudder enn hva hun egentlig trenger. Foto: Getty Images

For mørk foundation, oversminkede øyenbryn eller for mye eyeliner er noen av de vanligste sminketabbene. Her er ekspertenes beste tips til å unngå de klassiske feilene.

Martine Haug Nysether
Publisert:

Det er fort gjort å gå i sminkefella. Særlig i vinterhalvåret kan det være fristende å ty til litt ekstra sminke for å skjule vinterblek og gusten hud.

Men det er ikke bare årstiden sin feil. For flere av de klassiske sminketabbene gjør vi faktisk hele året - enten vi prøver å jukse oss til tykkere bryn eller ønsker å fremheve kinnbeina.

Les også: Slik unngår du tørr og gusten hud

Kjenner du deg igjen i noen av sminketabbene? Del gjerne erfaringer og smarte tips i kommentarfeltet under.

1. Feil farge på foundation

På denne tiden av året er det lett å kompensere manglende farge og glød i ansiktet med en mørkere foundation enn hudfargen din tilsier. Litt ekstra solpudder på halsen hjelper deg kanskje til å unngå et tydelig skille, men du vil fort bli avslørt av bleke armer og hender.

SKJØNNHETSANSVARLIG: Silvany Bricen i Costume. Foto: Einar Aslaksen

- Fremfor å velge en mørk foundation over hele ansiktet, og helt tydelig se sminket ut, ville jeg anbefale å holde seg til sin hudtype med en foundation som har litt shimmerpartikler i seg, som vil gi en fin glød, sier skjønnhetsansvarlig i Costume, Bricen til MinMote.

Bricen anbefaler å tenke på foundation som et hudpleieprodukt med farge, og på denne tiden av året investere i en variant som gir masse fuktighet.

- En blek vinterhud har kanskje litt rødt i seg, eller pigmentflekker som du kan fokusere på å dekke først. Gå for et lysere solpudder enn du tror du trenger, da et brunt solpudder fort vil se skittent ut på lys hud, og smink deg gjerne i dagslys om du har mulighet til det, sier Bricen.

sminketabber - ansikt

Sensai Fluid Finish Foundation hos Kicks.no

Fra 355
Gå til butikk
sminketabber - ansikt

Laura Mercier – Bronzer – Matte Radiance Baked Powder hos Heavenscent.no

350,-
Gå til butikk

2. For mye rouge

Rouge er perfekt for deg som ønsker friske kinn eller markerte kinnbein, men det er lett å ende opp med altfor markerte streker i ansiktet. I stedet for at det ser naturlig ut, ser det rett og slett ut som du har «trynet i sminkeskrinet».

- Ønsker du roser i kinnene er kremrouge som du «tapper» på med fingertuppene genialt nå som huden er tørr. Foretrekker du pudder blir ofte børstene som følger med rougen for liten eller hard, så du kan gjerne kjøpe en som er litt større og mykere. Og husk at du skal legge rougen i flere omganger, heller for lite enn for mye, råder Bricen.

Usikker på hvilken farge du skal velge? Slik velger du riktig farge på rougen

Sminketabber - Rouge

MAC Pro Longwear Blush hos Kicks.no

Fra 220
Gå til butikk
Sminketabber - Rouge

Max Factor Miracle Touch Creamy Blush hos Douglas.

109,-
Gå til butikk

Ønsker du å fremheve kinnbeina er knepet å legge en litt mørkere skygge under selve kinnbeinet. Velg et pudder som er litt mørkere enn din egen hudtone, men ikke fall for fristelsen å velge det mørkeste. I likhet med når du velger foundation, vil en for mørk farge resultere i at det ikke ser naturlig ut.

- Du må kjenne etter hvor beinet er, og smile så du ser hvordan kinnene dine ”løfter seg”. Bruk en liten rund børste, som du masserer i små sirkler når du legger rougen.

3. Oversminket øyenbryn

FRISØR OG MAKEUP-ARTIST: Anne-Grethe Starheim. Foto: Kjell Ruben Strøm

Det er ingen hemmelighet at øyenbrynene kan være en utfordring når det kommer til sminkefronten. Mange drømmer om fyldige bryn som supermodell og it-jente Cara Delevigne, men for de som ikke er signert med kraftige bryn fra naturens side, er det fort gjort å overdrive sminken i jakten på de perfekte brynene.

- Ikke alle kan få eller vil ha øyenbryn som Cara Delevigne, og det viktigste rådet når man skal sminke brynene sine, er å ta utgangspunkt i de brynene man har. Gjør det beste av de man har fått utlevert, de passer ofte best! Det er bedre å sminke de litt for lite enn for mye, da man fort kan ende opp med altfor markerte, «stempla-på» og unaturlige bryn, sier frisør og makeup-artist Anne-Grethe Starheim til MinMote.

Starheim - bedre kjent som AG - har lenge jobbet som frisør og sminkør for blant andre artist Tone Damli Aaberge. Hun anbefaler å bruke en bryngelé for å forme og spre brynene, etter at man har fylt ut og lagt på ønsket farge med brynblyant eller browpowder.

- Prøv å finne en farge som matcher fargen på dine egne bryn eller naturlige hårfarge. Du trenger ikke nødvendigvis å sminke hele brynet, men fylle inn der du trenger det. Mange har for eksempel lite hår ytterst på brynene, så her kan man kan gjerne legge litt ekstra brynfarge for så å «fade» innover, råder Starheim.

sminketabber - bryn

Gosh defining brow gel, hos vita.no

119,-
Gå til butikk
sminketabber - bryn

Anastasia Beverly Hills Brow Powder Duo hos Sephora.com

ca. 175
Gå til butikk

4. For mye eyeliner

En tynn og delikat eyeliner bidrar til å gi et mer åpent og intenst blikk, og skaper et inntrykk av tette, fine, mørke vipper. Flere ønsker derimot enda mer markerte øyne. Blir du for ivrig med eyelineren, kan du fort ende opp med å se eldre ut enn du er.

- Det er viktig å legge eyelineren helt ned i vipperoten, og unngå glippe mellom vippene og eyelineren. Det tykkere strek du legger, det mindre av nederste del av øyelokket vil vise, som igjen gjør at øverste del av øyelokk ser veldig tungt ut da det faktisk blir fremhevet, sier Starheim.

For mørke og tette bryn kan også gjøre at øyelokkene ser tyngre ut. De mørke brynene "trekkes innover", mens det hudfargede øyelokket vil "poppe ut", da lyst gjør større og mørkt gjør mindre.

- Ved mye bryn eller liner er det fint å fremheve globallinjen litt med øyenskygge, for å lage balanse og dempe øverste del av øyelokket, tipser Starheim.

Synes du det er vanskelig å legge eyeliner? Slik legger du eyeliner steg-for-steg

Makeup-artisten understreker at det er viktig å bruke en spiss kajal eller dipliner.

- Tegn på med små streker, litt og litt. Følg med i speilet med ansiktet helt rett, da ser du hvor du «havner» og unngår den rare vippen som ofte går rett opp på siden, sier Starheim. Strekk gjerne øyelokket ut med fingrene, det er lettere å tegne på en stram hud. Begynn gjerne fra ytterste øyekrok, jobb tynnere og tynnere innover mot midten, og supertynt helt inn til kroken, for helhet. Legg spissen til slutt, spissen dras rett ut istedet for oppover. Det gir en fin helhet, sier Starheim.

5. Feil farge på leppestiften

En lekker leppestift kan tilføre antrekket det lille ekstra, og virkelig få ansiktet ditt til å gløde. Men feil farge på leppestiften kan både frembringe det gule i tennene og forminske små lepper. Så hvordan skal du egentlig vite hvilken farge du bør gå for?

- Lyse glosser eller skinnene leppeprodukter får leppene til å se større ut fordi de reflekterer mer enn de matte, eller mørke som ikke reflekterer lyset. Har man veldig tynne lepper kan man velge en lipliner som er lik din egen leppefarge, og fylle ut leppene litt utenfor, uten å tegne på huden, tipser skjønnhetsansvarlig Bricen.

Les også: Slik unngår du gule tenner med røde lepper

Bricen anbefaler å holde leppestiftfargen opp mot ansiktet foran et speil for å se om den kler fargene på øyene og håret ditt. Dermed kan de se om fargen virker kald som fargene i ansiktet ditt eller varm om du har mer gylne toner i ansiktet.

- Husk at farger henter hverandre opp, så om du har røde flekker i ansiktet fordi huden din er litt tørr, vil dette fremheves med en rød leppestift. Legger du en liten dråpe med transparent gloss på midten av leppene, vil dette gi en ekstra dybde på munnen. Litt highlighter, eller lys shimmerskygge om du har det på amorbuen, er også utrolig fint.

Publisert:

Finn mer innhold om: