Slik legger du flytende eyeliner

Flytende eyeliner er en evig klassiker når det gjelder sminke, og får deg til å se superglamorøs ut på et blunk. Det er også noe av den vanskeligste sminken å legge med et bra resultat. Her er en guide som gjør påføringen enklere.

Mari Glans
Publisert:

Den flytende eyelineren er noe mange forbinder med ikoner som Marilyn Monroe og Audrey Hepburn, men også med vår tids skjønnheter som Scarlett Johansson og Dita Von Teese. Den tykke streken over øynene er perfekt i kombinasjon med høstens supertrendy røde lepper, og gir øynene det lille ekstra både på dagtid og om kvelden.

Hensikten med eyelineren er å gi inntrykk av tettere øyenvipper og et mer markert blikk. Om eyelineren vippes litt opp og utover i ytterkant, får øynene et løft og du får sofistikerte katteøyne.

MinMote.no - Norges største moteside

Velg riktig variant

Det er mange forskjellige typer eyeliner å velge mellom, og noen er enklere å legge enn andre. Den vanligste typen flytende eyeliner er gjerne den vanskeligste å legge, spesielt om man bruker penselapplikatoren som følger med i korken. Det kan være lurt å kjøpe en egen eyelinerpensel som du kan bruke, slik at du slipper å holde i korken, som er tykkere og vanskeligere å manøvrere. Det er også flere typer eyelinerpensler å velge mellom, enten du foretrekker små, store, flate eller bøyde pensler.

Den siste tiden har det kommet mange eyelinere i gelé og kremform, og også i cakeform som du bruker med våt pensel. Disse er mye enklere å legge og gir et mindre hardt resultat enn de helt flytende eyelinerene. Mange synes også at varianten som ser ut som en vanlig tusj er enklest å bruke, men det er en smakssak hva man foretrekker. Det finnes også eyelinere med filtspiss. Et annet alternativ er å bruke øyenskygge som kan legges med våt pensel. Da kan du bruke den som eyeliner, men den vil gi et litt svakere resultat.

Forskjellige farger kan man også velge mellom, og hvilken farge man foretrekker er opp til hver enkelt. De vanligste fargene er selvfølgelig sort, og jordtoner som brunt, grått og mosegrønt. Jordfargene er fine å bruke om man ønsker å markere vipperaden lett uten at streken skal se for hard ut. Om man vil legge en tykkere eyeliner, er det kun sort som gjelder.

Eyeliner er pefekt til fest!Se festproduktene du trenger her!

Påføring

For mange er dette det vanskeligste man kan legge på øynene, fordi det er veldig avslørende om streken er ujevn, og det er en utfordring å få lineren helt lik på begge øynene. Her er det øvelse det handler om, så øv på å tegne eyeliner både på hånden og på øynene dine. Prøv å få streken så jevn som mulig, og øv på å tegne forskjellige tykkelser med eyelineren. Om man er stø på hånden og har kontroll på hvordan man bruker penselen, er mye gjort.

Det er mange forskjellige typer eyeliner man kan legge, enten man ønsker en tynn strek til hverdags, eller om man vil ha tykkere og mer markert eyeliner som 50-talls ikonene Audrey Hepburn og Marilyn Monroe. Uansett hvilken liner du foretrekker, er den grunnleggende teknikken den samme.

Vil du lære å sminke sotede øyne?Les vår guide til hvordan du gjør det her!

Tørk alltid av overflødig eyeliner fra penselen på håndbaken før du påfører på øynene. Noen liker å stramme øyelokket med den andre hånden, slik at øyelokket er jevnere når du legger lineren. Begynn alltid på midten av øyelokket, og jobb deg innover i første omgang. Støtt gjerne den nederste delen av tommelsen på kinnbeinet, da er det enklere å legge en jevn strek. Legg små, lette streker langs vipperaden inn mot øyekroken. Det er enklere å legge mange små streker over hverandre, enn å skulle tegne hele lineren i et strøk.

Legg eyelineren så langt inn du kommer ved øyekroken. Her skal streken være så tynn som overhodet mulig innerst, for så gradvis bli tykkere. Så begynner du å jobbe fra midten og mot ytterkanten av vippene. Eyelineren skal være på sitt tykkeste fra midten av øyet og utover. Forstett å tegne små, lette strøk, og fokuser på å legge lineren så tett mot vipperaden som mulig. Stopp noen millimeter før du kommer helt til slutten av vipperaden, om du tegner streken helt ned før du vipper opp, vil du trekke øynene nedover i steden for å gi dem et løft.

Et tips er å markere punktet hvor eyelineren skal stoppe med en liten prikk på hvert øye før du begynner. Her er det viktig å få eyelineren helt lik på begge øynene. Så er det bare å vippe eyelineren oppover, og la den bli gradvis tynnere helt til den er så tynn som et hårstrå helt ytterst.

Mange synes det er enklere å tegne vippen som en trekant fra vipperaden, opp til punktet hvor den skal stoppe, og inn på selve lineren langs vipperaden. Pass på at slutten på lineren ikke «peker» for høyt, den skal peke svakt oppover.

minMotes nye sminkeskole:Se sminkevideo om hvordan du legger en kul partylook

Få en jevn linje

Når du har lagt selve formen på eyelineren, gjelder det å jobbe med selve linjen. Lineren skal være helt jevn og uten ujevnheter og hakk. Vær stø på hånden, og legg jevne strøk over formen du har lagt. Den perfekte lineren skal begynne så tynn som mulig, og gå i en jevn bue langs øyets form og ende så tynn som mulig i ytterkant. Om du gjør en feil, tar du bare en q-tips som du fukter i litt sminkefjerner for å ta bort det du er misfornøyd med.

En feil som bør unngås, er å få en glipp mellom selve lineren og øyenvippene. Her skal det være helt tett, og det må ikke synes hud mellom. Tegn gjerne lineren på selve roten av vippene også, for å få streken så tett på vippene som mulig.

Flytende eyeliner skal ikke brukes under øynene, til det blir streken altfor hard. Bruk heller en kajal om du ønsker å markere under øynene også.

Lurer du på hvilke farger som framhever øynene dine?Svaret finner du her!

Relevante artikler videre:

Smink deg etter alderen din!Sminketips for unge og gode voksne

Skal du kjøpe ny sminke?Her er de fem produktene du må ha i høst

Her er den kuleste festsminken!Høstens kuleste partylook

Sotede øyne går aldri av moten. Slik sminker du sotede øyne

Publisert:

Finn mer innhold om: