Smink deg etter alderen din

Det er mange ting man skal tenke på når man sminker seg. Å tilpasse makeupen etter alderen spiller en viktig rolle når det gjelder å få et godt resultat. Her er sminketips for alle aldre, enten man er ung eller godt voksen.

Mari Glans
Publisert:

Det aller viktigste når man sminker seg, er å ha en balansert og frisk hud i ansiktet. De fleste av oss har ujevnheter eller kviser å skjule, men huden i seg selv må få den pleien og næringen den trenger for å kunne se bra ut. Det nytter ikke å sminke hud som flasser, eller er så fet at sminken ikke fester seg.

Få fram det beste i huden din! Her er hudpleietips for alle aldre:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside

Ung hud

Når man er ung, kan man slippe unna med det aller meste. Skimmerskygger, produkter med glitter og annen sminke som kan være for avslørende på eldre hud, vil se bra ut på en ung hud uten rynker og linjer. Likevel må man ta hensyn til sin egen hudtype, og tilstanden til huden når man sminker seg.

Ung hud er ofte fetere og produserer mer talg enn eldre hud. Dette er også alderen hvor man er mest plaget med urenheter og kviser. Om dette gjelder deg, er det lurt å velge oljefrie produkter, gjerne med en matt finish. Mineralfoundation er perfekt for fet og kombinert hud, da den lett kan virke uttørkende på tørre hudtyper.

Lurer du på hvilken hudtype du har?Les mer om hudtyper her!

Når man er ung er hudtonen jevnere, så ung hud trenger ikke å bruke foundation over hele ansiktet, og helst i et så tynt og naturlig lag som mulig. Legg foundation lett på områder som trenger å jevnes ut. Om du blir blank i t-sonen (panne, nese og hake), kan du pudre lett over på disse områdene.

Concealer er et må-ha produkt om man sliter med kviser og urenheter. Legg concealeren med en liten pensel direkte på kvisene for å dekke over.

Dette er alderen hvor du kan eksperimentere med farger. Knallfarger er en enkel og kul måte å framheve både øyne og munn på, og man trenger ikke å bekymre seg for å synliggjøre aldringstegn som eldre hud har. Likevel er det i denne alderen man trenger minst makeup. Huden er naturlig glødende, og både øyne og munn trenger lite sminke for å se best mulig ut.

Den vanligste feilen unge jenter gjør når de sminker seg, er å bruke for mye produkt. Husk at huden din er ung, og at den aldri kommer til å se like bra ut som i den alderen du er i nå. Dekk gjerne over problemområder, og framhev det du liker i ansiktet ditt, men gjør det på en måte som beholder den naturlige gløden i ansiktet.

Har du ringer under øynene?Lær hvordan du sminker dem vekk her!

Voksen hud

Om man har en voksen hud, er det flere ting man må passe på når man sminker seg. For det første kan feil sminke framheve rynker og linjer i huden, i tillegg blir huden gjerne mer tørr og ujevn jo eldre den blir.

Voksen huds verste sminkefiender er pudder og skimmer. For mye pudder vil legge seg i rynkene og framheve dem, og skimmer vil framheve rynkene ytterligere.

Velg foundation tilpasset din hudtype. De fleste merker har foundation som er beregnet for moden hud. Unngå mattende foundation, disse inneholder mye pudder som legger seg i rynker og linjer. Om man har tørr hud, er det viktig at foundation er oljebasert og gir huden nok næring, slik at huden ikke tørkes ut ytterligere. Om du må bruke pudder, bruk så lite som mulig. Stryk lett over der du trenger det med en stor kost.

Om man har tørr hud, er det best å bruke kremrouge i kinnene. Om du foretrekker pudderrouge, er det penest om denne ikke har skimmer i seg. Dette gjelder også for solpudder, vanlig pudder og øyenskygger. Skimmer vil bare framheve linjene i huden og andre ujevnheter.

På øynene er det best å unngå sterke, grelle farger og harde streker. Store kontraster og harde linjer vil få øynene til å se både mindre og eldre ut. Som regel vil jordfarger være mest flatterende, men så lenge øyenskyggene er matt og ikke for glorete, kan man slippe unna med det meste.

Dette gjelder også for leppene. Leppene blir gjerne mindre fyldige med årene, og sterke farger vil forsterke dette inntrykket. Om man har rynker rundt leppene bør man alltid bruke lipliner før leppestiften for å forhindre at leppestiften «blør» ut. Om man er plaget med dette, er det lurt å unngå de feteste leppestiftene og glossleppestifter, og heller holde seg til de mer gelébaserte leppestiftene.

Relevante artikler videre:

Forsvinner sminken etter noen timer?Slik frisker du den opp!

Makeup-trender i høst!Fem trendy høstprodukter

Velg riktige produkter!Se opp for disse stoffene

Ønsker du friske roser i kinnene?Slik sminker du rouge

Publisert:

Finn mer innhold om: