Smink øynene etter din øyefasong

Sminke handler om å framheve sine beste sider, og tone ned det man ikke er så fornøyd med. Bruk sminke til å forme øynene dine i den fasongen du ønsker, enten du har små øyne, tettsittende øyne eller dyptliggende øyne.

Når vi sminker oss bruker vi lys og skygge for å framheve, markere og tone ned ansiktet. Dette prinsippet er ekstra viktig når vi sminker øynene, siden vi alle har forskjellig øyefasong. Noen ganger er det kult å framheve karakteristiske trekk i ansiktet, mens andre ganger vil man heller gjøre dem mindre framtredende.

Den såkalt ideelle øyefasongen er mandelformede øyne, som har den rette formen, størrelsen og plasseringen i ansiktet. Det er ikke så mange som har denne fasongen, men det finnes flere teknikker du kan bruke for å gjøre at øynene dine ser mer balanserte ut. Her er framgangsmåtene du bruker for å sminke øynene etter din øyefasong.

Velg riktig farge på øyenskyggen!Her er fargene som framhever øyenfargen din

Tettsittende øyne

Om øynene dine er plassert tett sammen, gjelder det å lysne området mellom øynene med øyenskygger som er lysere enn huden. Legg en lys øyenskygge innerst i øyekroken og jobb den utover øyelokket inn mot midten av lokket. Den lyse skyggen vil gi inntrykk av større avstand mellom øynene. Bruk gjerne skygger med skimmer i for å forsterke inntrykket.

Bruk en mørkere øyenskygge i ytterkanten av øyelokket, og opp i globalen. Jobb øyenskyggen godt ut til sidene, og dus den slik at du får en jevn overgang til den lysere skyggen. Bruk kajal kun på den ytre halvdelen av øynene. Om du bruker eyeliner, kan du forlenge den i ytterkant for å gi en ekstra effekt, men unngå å legge den helt inn til øyekroken, da det vil trekke øynene tettere sammen.

Små øyne

Bruk lyse skimmerskygger for å forstørre små øyne. Små øyne har gjerne mindre øyelokk, som kan gjøre det litt vanskeligere å legge øyenskygge. Legg en lys skygge over hele lokket. Legg så en litt mørkere skygge langs vipperaden og opp i globallinjen. Dus skyggene godt ut for å unngå harde overganger.

Legg kajal langs den ytre halvelden av vippene, og gni den lett ut med en q-tips etterpå. Harde linjer gjør at øynene ser mindre ut. Bruk alltid hvit eller benhvit kajal på våtkanten for å åpne øynene ekstra.

Får du ikke øyenskyggen til å sitte?Baseprodukter er løsningen

Dyptliggende øyne

Dyptliggende øyne er gjerne små øyne hvor øyenbrynsbenet er mer framtredende. For å balansere dyptliggende øyne, må man bruke lyse farger på selve lokket, og litt mørkere toner på øyenbrynsbenet for å tone det ned. Bruk først en lys øyenskygge over hele øyenlokket. Legg en matt skygge i en litt mørkere nyanse på selve øyenbrynsbenet, men huske å tone denne godt ut slik at det ikke blir noen synlige overganger.

Unngå harde linjer rundt øynene, det vil gjøre dem mindre. Om du bruker kajal, bør du legge denne så tynn som mulig og gni den litt ut med en q-tips for å gjøre den mykere. Bruk hvit kajal på våtkanten for å åpne øynene.

Stor avstand mellom øynene

Om du synes avstanden mellom øynene dine er er for stor, kan du bruke flere teknikker for å trekke dem nærmere sammen. Bruk mørkere farger på øyenskyggen, og legg skyggen helt innerst på lokket ved øyekroken. Bruk en matt øyenskygge, skimmer vil reflektere lyset og gi motsatt virkning.

Konsentrer skyggen på den innerste delen av øyelokket, og ton den ut i en lysere øyenskygge i ytterkant av øyet for å forsterke effekten. Ikke bruk en mørkere skygge ytterst på øyelokket, det ødelegger effekten. Legg også øyenskygge under øyet, og legg også den helt innerst til øyekroken. Bruk gjerne kajal langs vippekanten over og under øyet. Legg den også helt inn til øyekroken for å forsterke effekten.

Metalliske farger framhever øynene. Smink øynene med kobberfarger i høst

Utstående øyne

Utstående øyne er ofte store og runde i formen, med store øyelokk. Bruk øyenskygge til å gjøre øynene mindre framtredende og mer mandelformet. Utstående øyne tåler mer og mørkere øyenskygge enn andre øyeformer. Bruk matte øyenskygger på selve lokket, det vil dempe øynene.

Legg øyenskygge over hele lokket, bruk gjerne mørkere farger fra vippene og opp til globallinjen. Konsentrer fargen lengst ned på øyelokket, og ton den videre oppover. Legg også skyggen under øyet også. Fra globalen og opp til brynet legger du en lys skygge, denne trenger ikke å være matt. Bruk gjerne mørk kajal på våtkanten også, det gir inntrykk av smalere og mindre øyne.

Hengende øyne

Denne teknikken kan brukes om du har tunge øyenlokk eller har øyne som peker nedover i ytterkant. Her kan man bruke øyenskygge til å trekke øynene oppover.

Legg først en lys, matt skygge over hele lokket. Så legger du en mørkere, matt øyenskygge i ytterkanten av øyelokket. Her er det viktig å jobbe øyenskyggen opp og utover, for å gi øyenlokkene et løft. Legg skyggen fra globallinjen, og jobb den litt videre ut over øyenbrynsbenet. Legg den mørke skyggen direkte der øynene henger, for å tone ned. Ikke legg skygge eller kajal under øynene, det vil bare trekke dem lengre ned.

Om du vil bruke kajal over øynene, er det viktig at du unngår å følge øyets form der det begynner å peke nedover. Legg linjen over vipperaden, og dus den heller ut med en q-tips for å gjøre kajalen mindre tydelig.

Relevante artikler videre:

Smink deg etter alderen din!Sminketips for unge og gode voksne

Skal du kjøpe ny sminke?Her er de fem produktene du må ha i høst

Her er den kuleste festsminken!Høstens kuleste partylook

Sotede øyne går aldri av moten. Slik sminker du sotede øyne

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?