Trendy behandling ga gule bryn: – Sjokkert
Etter mislykket microblading har influencer Helene Heméra permanente gule pigmenter i brynet : – Hadde jeg gått tilbake i tid, hadde jeg ikke gjort det.
Brow lamination, soap brows, feather brows, bleached brows ... listen er lang over brynstrender vi har sett de siste årene. Likevel har microblading stått relativt stødig siden det for alvor inntok det vestlige markedet rundt 2010-tallet.
Selv om du sannsynligvis har hørt om microblading fra før, er det en nyere teknikk innen permanent makeup, med en varighet på 1–3 år. Ved hjelp av et ultratynt blad risses pigmenter inn i huden for å skape naturtro brynshår.
Skjønnhetsinfluencer Helene Heméra, som følges av nær 70.000 mennesker på Instagram og har en stor plattform på TikTok, fikk sponset microblade-behandling og valgte å takke ja. Da hun fikk se det ferdig resultatet var det alt annet enn hva hun hadde sett for seg.
– Jeg ble rett og slett litt sjokkert, brynene var asymmetriske og mer voldsomme i farge og størrelse enn jeg trodde, sier hun til MinMote.
Til info: Heméra klaget ikke på behandlingen i etterkant, og behandleren jobber ikke lenger samme sted som behandlingen ble utført. Hun ønsker derfor ikke å opplyse om hvor behandlingen er gjennomført til MinMote.
I ettertid har hun gjennomgått laserbehandling for å fjerne microbladingen, men de gule pigmentene må hun leve med.
– Jeg fikk inntrykket av at det ikke var mulig å si noe om hvor lenge pigmentene vil sitte i. De tipset meg om at ulike peeling-behandlinger av huden kanskje kunne hjelpe, men det er vanskelig å si da man ikke vet hvor dypt i huden de gule fargepigmentene ligger. Jeg håper de gradvis forsvinner i løpet av kanskje ti år på grunn av cellefornyelsen, men jeg har ingen anelse.
Hudlege Miray Al-Mustafa sier til MinMote at laser er en mulighet om man er misfornøyd med en microblading, men at det er flere ting å ta hensyn til.
– Ved laserbehandling må man ta hensyn til ulike hudfarger, samt at laserprosedyren i seg selv kan gi komplikasjoner i form av pigmentendringer i både hud og eksisterende brynshår.
– Skummel farge å jobbe med
Brynsekspert og eier av salongkjeden WowBrow, Aya Bryhn, forteller til MinMote at grunnen til at noen får gule bryn etter å en slik laserbehandling, har med bruk av hvite pigmenter i behandlingen å gjøre.
– Grunnen til at dette har skjedd er fordi artisten har brukt pigmenter som inneholder hvite pigmenter. Hvitt vil fade raskere enn andre pigmenter over tid og bli gult. I tillegg vil hvite pigmenter som blir eksponert for mye lys eller laser også bli enten gult eller grønt. Hvite pigmenter kan også ta til seg andre farger når den kommer i kontakt med andre pigmenter så det er en veldig skummel farge å jobbe med.
Til MinMote forteller Heméra at hun også klandrer seg selv for sin dårlige opplevelse med microblading.
– Jeg gjorde altfor dårlig research i forkant. Foruten å se på tidligere arbeid i form av før- og etterbilder utført av behandleren på sosiale medier, som så bra ut, og litt generell googling av andres erfaringer, satt jeg meg ikke skikkelig inn i kanskje det viktigste: at brynsfasongen er helt perfekt før man setter i gang.
Hudlege Miray Al-Mustafa anbefaler å se på bilder av hvordan behandlingen ser ut etter flere måneder, for å få et realistisk bilde.
Vanlig grunn til misnøye
WowBrows Aya Bryhn sier at selve brynsfasongen er en vanlig årsak til misnøye:
– Den aller største feilen veldig mange gjør er at de lager øyenbrynene for store og ikke følger den naturlige formen til kunden. Vi skal kun pynte på det som allerede er der. Ikke finne opp hjulet på nytt. Det blir aldri en suksess.
Heméra håper andre som vurderer en permantent behandling lærer av hennes feil.
– Om du først skal gå for behandlingen, gjør grundig research. Ikke stol på at behandleren din vet hvilke bryn som vil kle deg. Se på kundetilbakemeldinger. Sørg for at dere bruker god tid på å finne formen og fargen du trenger. Be om å få se et konkret utkast på ansiktet ditt før dere starter, ikke kun en outline. Sjekk symmetrien nøye og tenk over om du skal ha shading eller ikke.
– Hvilke tanker sitter du igjen med i etterkant?
– Jeg kan jo selvfølgelig bare takke meg selv for denne opplevelsen. Jeg tok alt for lett på behandlingen og skulle gjort mye bedre research i forkant. De fleste har en tatovering de angrer på, min er bare tilfeldigvis i fjeset. Det er hva det er, sier Heméra.
Ikke en behandling som passer alle
Brynsekspert Bryhn sier det er flere ting det er viktig å huske på i forkant av en permanent behandling, og at microblading absolutt ikke passer alle.
– Mange promoterer ved å si at om du har lite hår, så er microblading redningen. Vi mener dette er helt feil, sier hun til MinMote.
– Microblading er faktisk best egnet til de med en del brynshår. Dette er fordi at hårene vil blende mer naturlig sammen.
Hudlege Miray Al-Mustafa sier til MinMote at det er ulike risikofaktorer knyttet til microblading:
– Som ved de fleste prosedyrer som innebærer deponering av et fremmed materiale i huden, kan det oppstå komplikasjoner. Alt fra arr, asymmetri og migrering av pigment, til infeksjon, allergi og senkomplikasjoner hvor immunforsvaret reagerer på pigmentet og kapsler det inn. Jeg har hatt pasienter med samtlige komplikasjoner til behandling.
Hun mener særlig én hudtype bør styre unna:
– Har man ganske sensitiv hud eller tendens til å få store arr, bør man unngå denne prosedyren. Da er det bedre å spandere tre minutter hver morgen og tegne på brynene selv.
Ikke vent med å fjerne
Om du skulle være misfornøyd med resultatet anbefaler Bryhn å ta grep så raskt som mulig.
– Ikke vent med å fjerne. Jo før jo bedre. Vi kan fjerne ferske tatoveringer opptil 48 timer etter prosedyren med «SOS»-teknikker med saline removal.
Saline Removal beskriver hun som en prosess hvor huden blir utsatt for et lett traume, før en saltblanding blir påført. Det gjør at pigmentene løfter seg fra huden, og faller av med skorpen behandlingen skaper.
I prosessen med å fjerne microblading, fraråder hun laserbehandling, da det er en rekke faktorer som spiller inn.
– Laser kan permanent fjerne hårene på øyenbrynene. I tillegg er laser fargestyrt. Det vil si at den for eksempel ikke klarer å fjerne hvite pigmenter, som er laget av titanium dioksid som består av meget store molekyler.