Farmen-Jon: - Kjedebutikkene er som McDonalds

Farmen-deltaker og stylist Jon Lundemoen mener det lønner seg å velge kvalitet. Få hans beste tips til hvordan du setter sammen den perfekte garderoben.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Norske designere gikk nylig ut og oppfordret forbrukere til å kjøpe færre klær til en høyere pris. De får støtte av Farmen-deltageren Jon Lundemoen. Han har jobbet som stylist i syv år, og når det kommer til shopping velger han bevisst kvalitet fremfor kvantitet. Lundemoen håper flere moteinteresserte vil følge etter, og deler derfor dine beste garderobetips med minMote.

- Hvis jeg ser et veldig kult plagg fra Prada, vet jeg at jeg snart kan kjøpe noe lignende på H&M. Men for meg blir det bare en dårlig kopi. Jeg investerer heller i noen utvalgte musthaves fremfor å kjøpe alt hos kjedebutikkene.

Hvor mye penger bruker du på klær i måneden?

- Det varier, men kanskje 10.000 kroner. Mange av tingene jeg kjøper til meg selv bruker jeg også i stylingjobber.

Kan man få en kvalitetsgarderobe med et langt mer begrenset budsjett?

- Ja, absolutt. Før man er trygg på hvilken stil man har, er det bortkastet å bruke alle pengene sine på designerklær uansett. Spar heller til en god basisgarderobe som består av få plagg som du får mange antrekk ut av, og husk at du ikke trenger å kjøpe alt på en gang. Etter hvert som du blir tryggere, finner du ut hva som er verdt å investere i.

Hvordan bør man gå frem?

- Først må du finne ut hvilke snitt og farger som kler deg. Kjedebutikkene er veldig rotete, så der er det lett å gjøre mange bomkjøp. Mange går ut og kjøper seg hele antrekk hver gang de skal noe, i stedet for å bruke plagg de har liggende i skapet på nye måter. Med en god basisgarderobe er det mye enklere å planlegge nye antrekk.

Som stylist har Jon ryddet opp i utallige garderober. Selv om de er proppfulle, kan eieren slite med å finne noe å ha på seg.

- Et godt tips er å få oversikt over alt du har og gi bort det du ikke bruker. Behold basisplaggene som enkelt kan brukes på mange forskjellige måter.

Lundemoen er kritisk til nordmenns masseforbruk av klær, og mener man ikke må kjøpe mengder av plagg for å være motebevisst.

- Kjedebutikkene er jo som McDonalds og Burger King. Det er enkelt og billig, men det som selges er ikke av god kvalitet. På sikt lønner det seg å bruke litt mer penger på færre plagg som man kan ha lenge.

Hva bør en kvinne ha i skapet?

- Et par klassiske pumps, en liten sort kjole, en drakt som kan brukes på flere måter, et skjørt som passer til drakten og en kåpe med perfekt lengde og snitt. Det er også viktig å ha et par jeans som sitter bra. Denne grunnpakken høres kanskje kjedelig ut, men det er en veldig god start. Og man kan leke seg så mye man vil med forskjellig tilbehør.

Hva bør en mann investere i?

- En dress som sitter bra og et par moderne sko. Skoen skal være smal og lett, men ikke for spiss. En flott trenchcoat og skjorter med god passform er også viktig. Skjorter som får deg til å se ut som en melkekartong er ut. En klassisk skinnjakke og et par mørke jeans er også enkle å kombinere.

Prikken over i-en på alle antrekk er ifølge Lundemoen en god dose selvtillit.

- Det er trist at noen bruker klær for å gjemme seg bort. Mange tror de veier for mye for moteklær, men ingenting er mer attraktivt enn å utstråle trygghet. Uansett hvilken størrelse man bruker, er det alltid noe man er mer eller mindre fornøyd med. Fremhev dine beste sider og fokuser på det positive når du kler deg, råder Lundemoen.

LES OGSÅ:Moteredaktørene tause om H&M-skandalen

LES OGSÅ:minMote-Sonia: - Hårreisene at de ikke omtaler saken

LES OGSÅ:UNICEF fortsetter H&M-samarbeidet på tross av fabrikkavsløringene

Publisert: