Chanel No. 5: En evigung 100 åring

VELDUFTENDE IKON: Chanel No. 5, med sin rike, sensuelle duft og velkjente flakong, har i 100 år spilt en viktig rolle på huden til mennesker verden over.

Den ikoniske parfymen fyller kanskje 100 år, men er langt fra pensjonert. Dette er historien bak Chanel No. 5, av av verdens mestselgende dufter i et århundre.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Duften Marilyn Monroe i 1952 famøst uttalte at var det eneste hun hadde på seg til sengs, fyller 100 år denne uken.

Chanel No. 5 kan med trygghet kalles en av verdens mest ikoniske parfymer. Stadig aktuell etter 100 år på huden og i baderomshyller i alle verdens hjørner, og som en bauta å regne i en parfyme- og duftbransje som er i kontinuerlig endring.

Hvert 30. sekund blir det solgt en flaske Chanel No. 5 i verden, skal ryktene ha det til.

Marilyn Monroe sa i et intervju i 1952 at hun brukte «fem dråper Chanel No. 5» og ingenting annet i sengen.

En følelse av luksus

Du har sannsynligvis kjent duften i løpet av livet. Kanskje forbinder du den med noen du kjenner. Trolig har luktet den på gaten eller i selskap, enten du har merket det eller ei. For selv om Chanel No. 5 beskrives som en både luksuriøs og eksklusiv parfyme, figurerer den i mang et liv uavhengig av størrelse på lommebok.

Duften gir en sofistikert følelse, minner om noe voksent, sensuelt og litt «rikt». Jeg kan huske som barn at mammaen min hadde en flaske Chanel No. 5 som hun hadde fått av sin bestemor, som selv brukte parfymen. Selv når flakongen var tom, minnes jeg at jeg tok toppen av for å lukte duften av parfymen som hang igjen inni korken.

Da jeg ble tenåring og ble opptatt av å være «voksen» selv ønsket jeg meg Chanel No. 5, og har siden alltid hatt en flaske i omløp. Ikke som hverdagsparfyme, men jeg lukter litt på den av og til, tenker på å være liten og drømme om å være voksen, og sprayer på et pump når jeg vil føle meg som en sofistikert kvinne.

Og jeg er ikke alene om å ha minner og følelser knyttet til parfymen.

På Gimle Parfymeri i Oslo har de solgt Chanel No. 5 i over 60 år.

– Jeg husker min mor hadde den på seg julaften – et godt minne jeg deler med mange, sier Lill-Ann Schjelderup som driver familiens parfymeri i dag.

– De vise forteller at de amerikanske soldatene under annen verdenskrig sto i kø for å kjøpe Chanel No. 5, sånn ble den spredd utenfor Paris. Det er en usedvanlig god parfyme som har overlevd mange generasjoner, som noe av det mest eksklusive du kunne få i gave, forteller hun.

Gabrielle «Coco» Chanel fotografert i leiligheten på Hôtel Ritz i 1937.

Lykketallet nummer fem

La oss rykke litt tilbake til start. På 1920-tallet var det ikke vanlig for «couturers» (couture-moteskapere) å lage parfymer. Men det ville Gabrielle «Coco» Chanel.

I 1920 ble hun introdusert for parfymøren Ernest Beaux, han som ett år senere ble skaperen av No. 5, Chanels første parfyme.

Chanel selv, som var kjent for å røske opp i samtidens normer, skal ha nektet å lage en parfyme basert på kun én blomst, såkalt «soliflores», som var vanlig på den tiden.

Hun ønsket seg en «kunstig duft, som en kjole, noe som er skapt. Jeg er en syerske, jeg vil ikke ha rose eller liljekonvall, jeg vil ha en komponert parfyme», var ønsket, ifølge motehusets egne arkiver.

Chanel ville lage en duft som portretterte kompleksiteten til datidens moderne kvinne; «en kvinnelig duft som lukter som en kvinne». Parfymøren satte i gang i laboratoriet sitt i Grasse («parfymens hovedstad» i Sør-Frankrike). Han komponerte ti dufter og nummererte dem.

Beaux skal ha advart Chanel om at han brukte kostbare ingredienser som sjasmin. Hun ba ham bare legge til mer av det – hun ville lage verdens dyreste parfyme.

«Coco» ville revolusjonere parfymen slik man kjente den. Hun ville skape en parfyme som kunne være et tilbehør til plaggene hun lagde, og som uttrykte hennes visjon om samtidsluksus.

Blant parfymeprøvene Beaux skapte for Chanel, var nummer fem. En parfyme komponert til en bukett av 80 dufter, med noter av sjasmin, ylang- ylang, sandeltre og mai-rose.

Chanel skal ha vært noe overtroisk, og glad i symboler og tegn. Fem var hennes lykketall, hun viste kolleksjonene sine femte februar og femte mai (den femte måneden), så kanskje det lå i kortene at komponent nummer fem skulle vise seg å være «the one».

Hun døpte den gullfargede parfymen enkelt og greit nummer fem – i tråd med den enkle elegansen hun selv sto for i sitt arbeid for øvrig.

Chanel No. 5 ble lansert 05.05.1921.

Skuespillerinne Catherine Deneuve for Chanel, 1972.

Smykker inspirert av duft

Den enkle, arkitektoniske formen på flasken har hatt samme design siden lanseringen, og sto da i sterk kontrast til samtidens mer ekstravagante flakonger, Flasken er et av elementene som gjør Chanel No. 5 til det ikonet den er. Andy Warhol får mye ære for å ha foreviget den i kunstform på 1980-tallet.

For å markere milesteinen et jubileum jo er, har Chanel designet en egen eksklusiv smykkekolleksjon inspirert av duften. Både parfyme og smykker er noe av det som sitter tettest på huden.

Toppen av flakongen drar paralleller til den åttekantede ytterkanten av Place Vendôme i Paris, som Chanel selv hadde utsikt til fra suiten sin på Hôtel Ritz Paris. Denne formen, så vel som resten av flakongen, er gjenskapt i et av jubileumssmykkene på 55.55 karat, i form av diamanter og krystaller.

Andre smykker er inspirert av parfymens ingredienser.

Nicole Kidman for Chanel, 2006.

En parfyme for alle

Chanel gjorde altså noe riktig da hun valgte nummer fem. Den er 100 år senere en av verdens mestselgende parfymer, og banet vei for skjønnhetsimperiet motehuset også huser, per nå verdt flere milliarder i årlig inntekt.

Den originale parfymen har blitt relansert i ny drakt flere ganger siden 1921, i lettere og tyngre varianter og med nye noter. Likevel er essensen alltid den samme, en sensuell og luksuriøs duft.

Lill-Ann Schjelderup beskriver notene i No. 5 slik: Topp; ylang- ylang, neroli, bergamott og sitron skaper friskhet og noe unikt. Hjertenotene er sensuelle; håndplukket mairose og sjasmin, liljekonvall og iris. I bunnotene; sandeltre, musk, mose, vetyver, vanilje og patchouli.

– I min tid så er Chanel No. 5 blitt mer og mer tilgjengelig – det er en parfyme for alle aldre, det finnes ikke noe skille mellom ung og gammel. Chanel No. 5 har stått seg gjennom trender og moter og er blitt en evig klassisk ikon, sier Schjelderup ved Gimle Parfymeri, som etter flere tiår fremdeles selger Chanel No. 5.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: