Slik fjerner du flekkete selvbruning

SOMMERFARGEN: Selvbruning er et supert alternativ til mange timers soling. Det medfører ikke solbrenthet – men det medfører noen andre uheldige konsekvenser.
SOMMERFARGEN: Selvbruning er et supert alternativ til mange timers soling. Det medfører ikke solbrenthet – men det medfører noen andre uheldige konsekvenser.Ronnie Kaufman / Getty Images

Du våkner opp med oransje flekker over hele kroppen og det er bare fem minutter til du skal ut døren. Slik redder du morgenen.

Vi har alle vært der. Du sitter hjemme en kveld og føler deg usedvanlig blek. Heldigvis befinner løsningen seg like ved, oppi en liten boks med selvbruningsskum.

Du vet jo godt at du egentlig burde eksfoliere og smøre kroppen før du smører på selvbruningen, men hvem har vel tid til det? Du skrubbet tross alt kroppen sist gang du dusjet. Ok – du skrubbet leggene. Men du brukte fuktighetskrem etterpå! Det får holde.

I halvmørket, og med manglende presisjon, pøser du på med selvbruning i håp om å føle deg litt mer fresh.

Men morgenen etter må du betale for den slurvete påføringen og de dårlige forberedelsene: Oransje flekker pryder håndleddene, huden mellom fingrene og alle tørre områder på kroppen – spesielt albuene.

Slik blir du kvitt selvbruningstabbene.

Fiks problemet med fem minutter å gå på

Det finnes en rekke selskaper der ute som selger produkter spesielt designet til å fjerne de verste selvbruningstabbene. Men dersom man ikke har fått tak i et slikt produkt – eller man sverger til å «tage hvad man haver», så finnes det en del tips og triks som kan fjerne selv den verste flekk.

Hudpleier Anne Kathrine Hansen forteller hva hun tyr til dersom hun ikke har de profesjonelle produktene liggende.

– Da pleier jeg faktisk å bruke vaskepulver for hvitt tøy. Jeg tar litt pulver og blander det med vann, og så skrubber jeg huden med det en liten stund. Da kan man faktisk se at flekkene forsvinner mens man gnikker.

– Det er ikke et helt hudvennlig tips fra hudterapeuten da, sier hun og ler.

– Er dette noe man bør være forsiktig med?

– Om man er veldig allergisk, eller har veldig sensitiv hud, så bør man være litt forsiktig med det trikset, men det skader ikke huden å gjøre dette en gang iblant, mener hun.

Vaskepulver til hvitt tøy er kanskje ikke et helt hudvennlig tips, men Anne Kathrine Hansen har tatt det i bruk fra tid til annen.
Vaskepulver til hvitt tøy er kanskje ikke et helt hudvennlig tips, men Anne Kathrine Hansen har tatt det i bruk fra tid til annen. PRIVAT

Også MinMotes skjønnhetsekspert, Therese Aanonli, sverger til dette trikset.

– Det er et veldig effektivt triks. Jeg har ikke hatt noen reaksjoner på det, men jeg anbefaler å smøre huden med en fuktighetskrem etterpå, da vaskepulveret kan tørke den ut.

Aanonli har også et litt spesielt tips på lager, men dette gjør hun bare i krisetilfeller.

– Noen ganger når det har vært helt krise har jeg brukt neglelakkfjerner, det har funket på vanskelige flekker rundt fingrene. Men det er jo virkelig ikke å anbefale!, ler hun.

Dersom skaden ikke allerede er gjort, har også skjønnhetseksperten en rekke tips til hva man bør gjøre for at selvbruningen skal legge seg best mulig.

De meste finnes på kjøkkenet

Aanonli har også noen tips til produkter som du mest sannsynlig har i kjøkkenhyllen, og som kan redde deg i selvbruningsnød.

– Et standardtips er jo å skrubbe seg selv godt for å fjerne selvbruningen. Men da anbefaler jeg å lage en egen kroppsskrubb av grovsalt og oliven- eller babyolje. Da får man en helt egen skrubb med litt større korn enn vanlig, sier Aanonli.

Skjønnhetseksperten legger til at et par dråper med sitronjuice også vil bidra til å lysne de mørke flekkene.

– Når det kommer til selvbruning mener jeg at det faktisk fungerer bedre med en hjemmelaget skrubb enn en kjøpt i butikk.

LAGER SKRUBB SELV: Therese Aanonli deler tips til hvilke produkter som kan redde dagen dersom selvbruningen gjør seg vrang.
LAGER SKRUBB SELV: Therese Aanonli deler tips til hvilke produkter som kan redde dagen dersom selvbruningen gjør seg vrang. PRIVAT

Også Spraytanhuset kan bekrefte at mye av det man trenger mest sannsynlig befinner seg innenfor husets fire vegger allerede.

– Koker du kaffe om morgenen? Kaffegrut eksfolierer huden og kan fungere som en skrubb for å fjerne overflødig selvbruning på for eksempel albuer, fingre eller andre områder selvbruningen har lagt seg uønsket. Enten du bruker kaffegruten alene, eller blander den med yoghurt eller en olje som du har i kjøleskapet for å lage din egen skrubb, opplyser de til MinMote.

– Sitronsaft, eller sitron, kan også ha en eksfolierende effekt. Fortvil derfor ikke dersom du ikke er en kaffeelsker. Du kan for eksempel også blande sukker sammen med saften fra en sitron for å få skrubbet huden.

Ekspertene understreker likevel at det aller beste er å bruke profesjonelle produkter for å fjerne selvbruningen.

Unngå selvbruning «dagen før festen»

Selv om det kan friste å freshe seg opp med en god dose selvbruning kvelden før man skal ut på fest, så er dette noe hudpleier Anne Kathrine Hansen råder imot.

– Med mindre det er helt krise, så ville jeg unngått dette. Jeg ville heller påført selvbruningen noen dager før festen, for da har man også muligheten til å jevne det ut.

Hun presiserer at dette særlig gjelder de som er helt ferske i selvbruningsgamet.

– Det er noe med å unngå den selvbruningsskandalen når man ønsker å føle seg fin.

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Hvordan var din opplevelse i dag?