Tester selvbruningstriks: – Ser virkelig ikke bra ut

SELVBRUNINGSTRIKS: En sprayflaske skal visstnok ha forvandlet manges spray-tan-rutine. Men er den så god som folk skal ha det til?

Det kryr av videoer på TikTok som viser et – angivelig – utrolig selvbruningstriks, men funker det? Vi sjekket.

Malin Gaden
Publisert:

TikTok har introdusert oss for mange nye favoritter både i matveien og på skjønnhetsfronten. Vi har krøllet håret med sokker og testet maskaraen «alle» snakket om.

Nå har vi kommet over et selvbruningstriks som visstnok skal være helt fantastisk. Er det faktisk slik at man ved hjelp av to enkle produkter kan få til en «profesjonell» spray-tan hjemme hos seg selv?

HUDPLEIE

Test av selvbruning til ansiktet

Det kryr nemlig av videoer på den populære appen hvor folk viser frem en budsjettvennlig måte å få seg en spray-tan på. Alt du trenger er en såkalt «continous mist spray bottle» og selvbruning, selvfølgelig.

Førstnevnte produkt er en sprayflaske som holder en jevn sprut mens du trykker inn. Selv om du må pumpe noen ganger i løpet av påføringen, skal det likevel være lekende lett og ikke etterlate seg flekker.

Selve selvbruningen landet til slutt på en såkalt «self tanning water». Hverken mousse eller gel ville gått bra med flasken jeg kjøpte, så etter litt research fant jeg ut at de fleste hadde brukt selvbruningsvann for å oppnå det ønskede resultatet.

«SELF TAN WATER»: Det finnes mange forskjellige typer selvbruningsvann. Siden man skal spraye det ut av flasken er en slik type selvbruning absolutt bedre enn for eksempel mousse eller gel.
KLAR TIL BRUK: Etter at selvbruningsvannet har kommet seg i flasken, er det bare å begynne. Men husk at dette er lurt å gjøre i dusjen slik at du kan spyle alle flater som kan ha blitt utsatt for produktet etterpå.

Et viktig steg

Undertegnede har tidligere fått påført spray-tan på salonger som tilbyr dette, og har respondert godt på selvbruningen. Derfor trodde jeg også at det ikke var nødvendig med en god kroppsskrubb før Tik Tok-trikset ble tatt i bruk ...

Ifølge MinMotes skjønnhetsekspert, Therese Aanonli, var det en ørliten tabbe.

– Det er viktig å skrubbe huden for å kvitte seg med alt fra døde hudceller til annen forurensning. Deretter bør du smøre inn kroppen godt med bodylotion som må få trekke inn før man begir seg ut på spray-tan-eventyret.

Les også: Her finner du flere gode tips til hvordan du lykkes med selvbruning

SKJØNNHETSESKPERT: Therese Aanonli.

De fleste videoene jeg så på TikTok viste likevel en rekke folk som gikk i gang med selvbruningen uten så mange forberedelser, så jeg bare kjørte på!

Jeg helte selvbruningsvannet oppi flasken, vred den godt på plass og ga den til venninnen min. Ja, jeg hadde faktisk klart å skjønne at jeg ville trenge hjelp til dette.

Raskt innså vi at man må jobbe kjapt. Flasken har en fin sprut, men du må finne den perfekte avstanden fra flaske til kropp for å få den beste påføringen. Da vi trodde vi hadde funnet løsningen, merket jeg raskt at selvbruningen begynte å renne.

Der og da brydde jeg meg ikke så mye om det. Hvor stor skade kan det gjøre, si? Jeg forstår nå at jeg burde passet litt mer på.

Heldigvis hentet vi frem hårføner mot slutten og fønet mesteparten av kroppen tørr. Troen på at dette skulle fungere vokste i takt med selvbruningen. Så kikket jeg ned på føttene mine.

HUDPLEIE

Tenk på dette før du skrubber huden

Hvis du har fått utført en profesjonell spray-tan før, så vet du at du får tildelt noe å ha under føttene dine siden du kommer til å bevege deg rundt, og dermed vil tråkke i selvbruningen som daler ned mot gulvet.

Dette kom jeg først på etter at vi var ferdige med hele kroppen. Jeg tørket av så mye jeg kunne, men siden selvbruningsvannet er gjennomsiktig, ser man ikke effekten før om noen timer.

Det så faktisk så forferdelig ut at jeg glemte å ta bilder og heller fokuserte på heftig skrubbing. Men bare se for deg at føttene dine er oransje, så vil du forstå hvorfor skrubben ble min nye venn den dagen.

Hvis dette selvbruningstrikset er noe du ønsker å teste hjemme, kan det være en god idé å stå oppå et par flip flops, for eksempel.

FLEKKETE ARM: Slike selvbruningsflekker befant seg over hele kroppen. Her fra undersiden av venstre arm.

– En kunst

Self-tan-trikset ble gjort på kveldstid, og jeg bestemte meg for å sove med det over natten. Mange selvbruningsprodukter etterlater seg en del flekker på sengetøyet, men mitt var like hvitt da jeg våknet som da jeg la meg.

Det som derimot hadde fått flekker på seg, var kroppen min. Det eneste som så noenlunde greit ut var armene mine og ansiktet mitt, men med en gang jeg snudde armen ble den illusjonen raskt brutt.

Beina var også svært flekkete, men hadde også et mer oransje resultat enn resten av kroppen. Det så virkelig ikke bra ut. Om det skyldes produktet eller min hud, er vanskelig å svare på, men en ting er sikkert: Dette var kanskje for godt til å være sant.

– Self-tan er mer eller mindre en kunst, forteller Aanonli.

– Jeg vil tro at man også burde ha smurt ut produktet med en vott etter å ha sprayet for å få det mest mulig jevnt. Man bør også gjerne føne slik du gjorde. Samtidig er det viktig å være ekstra påpasselig rundt knær, albuer og hender. Det er fort gjort å få ekstra flekker på de områdene fordi huden er grovere og mer ru, sier Aanonli og fortsetter:

– Etter å ha sett på Tik Tok-videoene må jeg si at jeg ble nysgjerrig på denne «vidunder-selvbruningen», men det virker for godt til å være sant.

IKKE VERST: Bildet til høyre viser hvordan armen så ut etter selvbruningen. Det var nok denne kroppsdelen som fikk absolutt best resultat.

En grundig skrubberunde og påføring av hudkrem skulle ikke bare vise seg å være viktig for best mulig resultat, men også for hvordan fargen forsvant fra kroppen min.

Det ble nemlig ikke ordentlig ille før et par dager senere da selvbruningen begynte å forsvinne. Det var som om et lag med hud falt av på visse deler av kroppen.

En liten skrubberunde senere, så det ganske greit ut. Bedre forberedelser hadde nok gjort en liten forskjell her. I tillegg bør det nevnes at mange TikTok-brukere sverger til denne typen selvbruning etter å ha prøvd det, så det kan hende det er verdt et forsøk til? Denne gangen med litt bedre forberedelser, selvfølgelig.

Så da gjorde jeg det. Skrubbet hud, tok på bodylotion på visse steder, sprayet kroppen, brukte en sånn selvbruningsvott til å smøre ut med, og tørket kroppen med hjelp av hårføner jevnt og trutt.

Ja, resultatet ble absolutt bedre, men er det egentlig et «triks» lenger? Det superenkle, virale TikTok-trikset ble plutselig mye mer jobb enn jeg vanligvis legger ned i selvbruning.

Konklusjon: Det var gøy å prøve, og det kan godt hende det fungerer bedre på andre enn meg, men det frister ikke så å gjøre denne prosessen igjen.

TO DAGER SENERE: Det kan godt hende det var dårlige forberedelser som gjorde at selvbruningen som forsvant på denne måten, men det så i hvert fall ikke bra ut.

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: