Klippe deg kort? Dette bør du tenke på før du lar lokkene falle

FRA LANG TIL KORT: Thea Sofie Loch Næss var usikker på om hun kom til å like den nye korte manken. Foto: Privat
FRA LANG TIL KORT: Thea Sofie Loch Næss var usikker på om hun kom til å like den nye korte manken. Foto: Privat

– Jeg fryktet at jeg kanskje kom til å gråte litt i frisørstolen etter jeg klippet det, sier skuespiller Thea Loch Næss som måtte klippe håret kort for rolle.

Korte frisyrer, spesielt kort bob, har vært en av de største hårtrendene denne høsten. Frisør Benedikte Hansen mener det er fordi den androgyne stilen er på vei tilbake.

– Den korte bob-frisyren har vært veldig populær en stund, men nå ser vi at frisyren har blitt enda kortere. Det er ikke lenger et tydelig skille mellom «gutt- og jenteklipp», sier Hansen.

Les også: Nå gjør denne 90-tallsfrisyren comeback

Skuespiller Thea Sofie Loch Næss er blant kjendisene som har latt lokkene falle for den populære sveisen.

«Fuck it»

Loch Næss (24), som er mest kjent for sin rolle i «The Last Kingdom» og «Hjerteslag», sjokkerte da hun i februar dukket opp på Instagram med en nakkekort og mye mørkere sveis. Dette skjedde i forbindelse med innspilling av den norske Viaplay-serien «Delete me» som har premiere denne vinteren.

24 åringen nølte ikke da regissøren spurte om hun kunne tenke seg å klippe håret kort.

– Jeg fryktet at jeg kanskje kom til å gråte litt i frisørstolen etter jeg klippet det, hvis det føltes helt feil. Håret mitt er en del av min identitet og er noe jeg har tatt veldig høytidelig. Men så tenkte jeg «fuck it», jeg håper jeg ikke hater det, sier hun til MinMote.

Ventet på en mulighet

Skuespilleren forteller til MinMote at hun alltid har vært nysgjerrig på å prøve ut en kortere frisyre, men har aldri turt å ta det avgjørende steget til å gjøre det selv.

– Så det var ikke noe vanskelig valg å skulle takke ja til. Jeg visste det kom til å ta lang tid for det å vokste ut til min «normale» lengde igjen, og jeg var redd for at frisyren ikke skulle kle meg. Jeg har hatt noen dårlige håropplevelser før, og det er en kjip følelse å ikke føle seg som seg selv med ny frisyre.

Hun har flere stylingtriks for sin nye frisyre.

– Når jeg fikser håret bruker jeg en «flexible gel» som ligner en voks, men den er myk og det kjennes ikke ut som jeg har noe i håret når jeg tar i det. Jeg har også en liten verv som jeg alltid prøvde å få bort da jeg hadde langt hår og midtskill, men nå kan jeg «embrace» verven!

– Når jeg skal pynte meg ekstra mye tar jeg voks i luggen og drar det bakover, for å få en «wet look». Eller så bruker jeg masse spenner!

Til tross for at Loch Næss var nervøs for hårresultatet, har hun lite negativt å si om den korte frisyren.

– Det er veldig deilig å kunne gå ut av dusjen uten at håret bruker så lang tid på å tørke. Det kan være kjipt om man ønsker å ha håret i hestehale eller fletter, man har jo litt flere muligheter med langt hår. Samtidig får man fortere en «look» med kort hår.

– Hva vil du si til de som vurderer å klippe håret kort?

– Gjør det! Forandring er gøy. Det jeg har lært av dette er at det er bare hår, og det vokser ut igjen om det ikke blir som man hadde tenkt.

Tidkrevende

Når man først har klippet håret kort er det sjeldent noen rask vei tilbake. Derfor er det lurt å gå to runder med seg selv før man klipper det, råder frisørene MinMote har snakket med.

– Det er viktig å velge ut en frisyre som fungerer til det håret du har, ellers kan du få deg en overraskelse. Mange tror at det er mye mer styr og stell med langt hår, men kort hår tar faktisk mer tid. Man må være innstilt på at man kommer til å måtte style håret mer! Men til gjengjeld vil det gå fortere, sier Hansen.

KUL MED KORT: Zoe Kravitz. Foto: Jason Mendez/Invision/AP
KUL MED KORT: Zoe Kravitz. Foto: Jason Mendez/Invision/AP

– Hva er viktig å tenke på før man klipper seg nakkekort?

– Det er veldig individuelt. Er du vant til å sette håret i en strikk og ikke fikse noe særlig på det, må du være forberedt på at du må bruke mer tid på å style det. Noen er klare for å klippe seg kort med en gang, mens andre liker å klippe seg gradvis, sier Nikola Grozdic. Han er blant Norges fremste frisører og er medeier og kreativ leder hos salongen INCH i Oslo.

Trenger mindre pleie

Hårpleie for kort hår er ikke like nødvendig som for langt, mener Hansen.

– Når man har langt hår kurer man kanskje håret oftere. Når du har kort hår burde du heller skaffe en sjampo som renser håret mer, siden man gjerne bruker mer stylingprodukter.

Les også: Slik steller du håret hjemme

Styling av krøllete hår

Dette gjelder også om du har en hårtype med tekstur. Frisør Grozdic mener mulighetene er uendelige når man skal style en afro eller veldig krøllete hår.

– Du kan gjøre nesten hva du vil, det spørs om afroen er liten eller stor, om den er veldig definert i krøllene eller ikke.

untitled link

Alle hårtyper er forskjellig og har ulik tekstur. Om man har en afro eller mye krøller er det viktig å tilføre håret masse fukt fordi denne hårstrukturen trekker til seg mye fukt.

– Da kan man bruke oljer, fuktighetsgivende kremer eller produkter som er egnet for afro. Men det er viktig å analysere håret for å vurdere teksturen til håret, sier Grozdic.

Grozdic mener at kort og stritt hår kan være like vanskelig å style som et hår med mye krøller.

– For noen som ikke er vant til å style kort stritt hår kan det være vanskelig, eller omvendt. Det handler om å analysere håret og dens tekstur, sier Grozdic.

TILBEHØR: Bruk spenner, hårbøyler eller andre hodeplagg for å gjøre looken mer feminin. Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP
TILBEHØR: Bruk spenner, hårbøyler eller andre hodeplagg for å gjøre looken mer feminin. Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP

Hvordan var din opplevelse i dag?