Frisørene tipser: Slik steller du håret hjemme

HÅR: Kreativ leder i Adam og Eva, Eirik Thorsen, anbefaler folk å gi håret en pause ved å vaske det sjeldnere og unngå varmeverktøy. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Stengte frisørsalonger betyr både ettervekst og slitte tupper for mange av oss. MinMote har spurt fire frisører om hvordan vi kan friske opp og ta vare på sveisen hjemme. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Coronaviruset har ført til at frisørsalonger i hele Norge har lukket dørene, og mange frustrerte kunder fristes nå til å ta fram saksa og ty til hjemmefarging.
Men resultatet blir kanskje ikke like bra som hos frisøren?

Her er frisørenes tips:

– Mitt beste generelle tips til alle hårtyper nå når vi alle bare sitter hjemme: Drøy hårvasken så langt det lar seg gjøre! Naturlige oljer fra hodebunnen gjør håret sunnere og bedre på sikt. Det blir ikke like fort skittent og det blir mindre slitt, sier Irina Andersen ved salongen Inch i Oslo til MinMote.

Les også: SLIK TRIMMER DU HÅR OG SKJEGG HJEMME

For farget hår: – Ikke farg hjemme!

For dem med farget hår blir fargen blassere og ettervekste lengre hver dag som går, men for å unngå mislykket hjemmefarging har frisørene andre gode råd på lager.

KUR: Irina Andersen ved salongen Inch, fraråder kundene å farge håret hjemme. Hun anbefaler kur med fukt og proteiner. Foto: Privat

– Blir etterveksten uutholdelig, finnes det «touch up»-spray som kamuflerer den fram til neste vask, sier kreativ leder i Adam og Eva, Eirik Thorsen.
Han anbefaler balsamer for farget hår, som gir pigmenter og glans om hårfargen blir matt mellom frisørbesøkene. Andersen ved Inch mener også at pigmenter er viktig.
– Mitt tips til alle dem som kjenner på at fargen falmer, er å bruke hårkurer og balsamer med pigment, sier Andersen og fortsetter:
– Hår som er grovt eller krøllete og farget, men ikke bleket, trenger stort sett bare masse fuktighet – sov med fuktighetskur i håret. Bleket hår trenger både fukt- og proteinkur.
Selv om butikkhyllene tømmes for hjemmefarging i disse dager ,fraråder frisørene dette på det sterkeste.

– Uansett hva du gjør – ikke farg håret selv. De verste tingene du kan gjøre selv er å bleke, stripe eller farge håret selv. Pluss at dette også er det dyreste og mest tidskrevende å reparere hos frisøren, sier Andersen.

Cecilie Bakke Andersen, markedsdirektør i Raise Gruppen, som eier blant annet frisørkjeden Nikita Hair, videreformidler et lurt tips fra Nikitas frisører:
– Om etterveksten begynner å gå deg på nervene, unngå da å ha håret hengende flatt rett ned. Det gjør nemlig at hodebunnen din blir mer framtredende. Sats i stedet på å gi håret litt ekstra volum eller sett opp håret der du lar noen hårremser i luggen henge ned.

IKKE KLIPP HJEMME: Frisørene ved Nikita, her ved Sanya Keranen, anbefaler kundene å vente med klippen til salongene åpner igjen. Foto: Nikita

For slitt hår: – Bruk kur og olje

Frisørene MinMote har snakket med anbefaler alle ett essensielt produkt for å ta vare på håret: hårkur. En kur med proteiner kan nemlig styrke og reparere skadet hår, ifølge ekspertene. Dette gjelder også for dem som ikke farger håret.

– Nå har du endelig tid til å ta hårkur, og faktisk la den virke ut full virketid, sier Eirik Thorsen.
For et blankt og sunt hår anbefaler frisørene anbefaler å la kuren være i håret ut den anviste virketiden, som ofte ligger på rundt 20 minutter.

– Et ødelagt hår lar seg bare reparere ved bruk av hårkurer. Ta gjerne to kurer - både en kur med proteiner og en med fuktighet, sier Agnes Guldbrandsen, som driver og eier Gevir.
Guldbrandsen og frisørene på Gevir anbefaler å alltid bruke olje i nyvasket hår, for å tilføre fettsyrer som styrker håret og gir glans.

Men hva med de slitte tuppene? Ifølge Nikitas frisører bør vi la saksa ligge.

– Alle har nok gjort dette et par ganger, enten som barn eller i et svakt øyeblikk før en fest. Så vi behøver vel nesten ikke påminne deg at det er best å overlate klippingen til frisøren? Om vi klarer å vente på deg noen uker, så klarer vel du også å vente, er rådet fra Bakke Andersen og frisørene i Nikita-salongene.

Dette er fisørenes tips kort oppsummert:
• Unngå å vaske håret for ofte.

• Bruk kur når du vasker håret – gjerne med proteiner og fukt.

• Ikke klipp eller farg håret hjemme.
• Gi håret en pause nå – dropp stram hårstrikk og varmeverktøy som føner og rettetang.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge