Dette betaler du for hos frisøren

VALGETS KVAL: Det er gode muligheter for å leke seg med nye stiler når du først sitter i frisørstolen.

Vet du egentlig hva du betaler for hos frisøren? Det kan være mye penger å spare.

Å gå til frisøren er for mange et deilig avbrekk i hverdagen. En ny hårfarge, en ordentlig god hårvask, hodebunnsmassasje og kanskje en kur, toppet med en klipp, føn og styling.

Noen ganger spiller derimot ikke lommeboken helt på lag med viljen. Det er ikke alltid billig å dra til frisøren, og det forstår man jo – de skal jo ha betalt de også.

Men finnes det noen måter man kan spare noen ekstra kroner på? Og visste du at du faktisk kan betale for ting som føning, styling og hårkur?

Vi har snakket med to frisører om hvorfor det er slik og hvilke tips de har.

HÅR

Hot frisyre nå: tiramisu-hår!

– Kvalitet og etterspørsel

Frisørene Siv Oldervik og Eirik Thorsen er begge er enige i at priser hos frisører varierer veldig, og at det kommer an på hva slags utgifter salongen har.

Ifølge Oldervik hos Stas Hår og Bryn i Trondheim, kan også beliggenhet og produktenes kvalitet spille inn.

– Det kan også variere ut ifra ansienniteten til frisørene. Noen salonger klipper kundene uten vask og sender dem ut, andre vasker, føner og styler. Noen bruker 20 minutter, andre én time. Det handler om kvalitet, men også etterspørsel, sier Oldervik:

– Er frisøren veldig populær med lange ventelister, kan en sette opp prisen, sier Oldervik og legger til at hun, som har jobbet som frisør i 25 år, har en rimelig høy pris på klipp.

– En frisørtime kan jo variere veldig i pris fra sted til sted. Er dyrt alltid best når det kommer til frisører?

– Det trenger ikke være det, men det koster som regel å gå til en dyktig frisør som setter av god tid – og som driver seriøst. Så som regel, ja.

25 ÅR I JOBBEN: Frisør Siv Oldervik ved Stas Hår og Bryn i Trondheim.

Store variasjoner på kunder

Eirik Thorsen, kreativ leder hos Adam og Eva, tenker man kan spørre seg selv om den dyreste frisøren er det rette for deg som kunde.

– Alle har forskjellige krav og forventninger når en går til frisøren. Noen vil være fornøyd med en behandling hos en «billig» frisør, mens andre ikke vil føle seg vel eller bli fornøyde dersom de ikke får resultatet de kan forvente av en erfaren og «dyr» frisør.

Han sier det også er viktig å tenke på hva man får for prisen man betaler.

– Når det kommer til klipp er det spesielt store variasjoner på hvor lang tid det settes av til hver kunde.

Thorsen sier dette vil påvirke prisen, samt hva en har mulighet til å gjøre i løpet av besøket. Han forteller de har forskjellige prisnivå på klipp hos Adam og Eva. Det strekker seg fra Junior (nyansatt lærling) til Master Art Director.

– Hos lærlinger som ikke har bestått vår internopplæring, kan man bestille fargebehandling til redusert pris. Dette betyr at kunden kan tilpasse valg av frisør en velger å gå til etter hvilke forventninger, behov og budsjett man har.

VARIASJON: Eirik Thorsen, kreativ leder hos Adam og Eva, forteller at de har flere ulike prisnivåer på klipp.

Dette betaler du for

Dersom du ber om striper, og frisøren velger å legge i en gloss eller annet fargekorrigerende produkt, koster det kunden ekstra penger.

– Det er som om du kjøper et belte til buksen! Det koster ekstra. Det koster ekstra for oss, og tar lengre tid. Dette er noe vi lever av, så for at vi skal holde en god lønn som er levelig for frisørene, må vi ta riktig betalt, forteller Siv Oldervik.

Det samme gjelder for føn dersom man striper eller farger håret.

– Vask er alltid inkludert, men føning tar tid og koster penger, så vi tar ekstra for å føne håret, sier Oldervik.

Eirik Thorsen sier at noen salonger imidlertid kan ha en behandlingspakke der dette er inkludert, noe Adam og Eva har kalt for «Signaturbehandlingen». Her kan kunden se hva en kommer til å betale for, men om kunden har spesifikke ønsker for resultat, er det ingen garanti for at dette oppnås ved å velge en av disse behandlingene. Da vil man få et prisoverslag under konsultasjon.

– Da blir hver kunde individuelt behandlet og får en skreddersydd behandling. Uansett hvordan gloss eller alle andre behandlinger prises, mener jeg dette er noe som skal informeres om under konsultasjon, sier Thorsen.

Hvor ofte går du til frisøren?

– Hva med produkter frisøren putter i håret underveis?

– Hårkur koster selvfølgelig penger da dette er en egen behandling og tar både tid og krever produkt. Igjen: Noen salonger kan ha dette i en behandlingspakke. Angående kur er det flere varianter og prisklasser å velge mellom alt etter behov, og det avklares under konsultasjonen, forteller Thorsen.

Siv Oldervik forteller at kurer er dyrt for salongen.

– Og det tar lenger tid, så det koster mer for kunden. Igjen, det er som om du skal kjøpe med brus til maten – det er en ekstra kostnad. Stylingprodukter, sjampo og balsam er så klart inkludert, sier frisøren og fortsetter:

– Vi bruker god tid på kundene, har yrkesstolthet og brenner for jobben vår. Mange tror vi bare «stusser i en fei», men det er like mye jobb for meg å klippe én centimeter som ti, da jeg klipper grundig og ikke slurver, forklarer hun.

LUKSUS: Det kan være lett å bli fristet til å få både hårkur og andre produkter.

Dette burde du gjøre

Oldervik har flere konkrete tips for å spare penger når man skal til frisøren som kan oppsummeres slik:

1. Bestem et budsjett før du drar til frisøren for hvor mye penger du kan bruke. Be frisøren om å anbefale en behandling som passer prisen.

2. Spør frisøren underveis hva de ulike behandlingene koster dersom du er usikker.

3. Det er billigere å få behandling hos juniorfrisør.

4. Frisøren kan legge fargestriper kun i front dersom du vil endre fargetonen uten å bruke for mye penger. Eventuelt kan du ta en lett glossing for å friske opp håret.

5. Det er mulig å kun klippe fronten dersom man bare vil friske opp håret litt.

Til syvende og sist er det kundens eget ansvar å spørre om priser til det frisøren tilbyr underveis i behandlingen.

– Vi frisører kan ikke si hva alt koster, det kan oppleves fornærmende for enkelte kunder. Men vi har veldig forståelse for at kundene har budsjetter. Da kan kunden si ifra hvor mye de har å bruke hos frisøren, og så er det vår jobb å anbefale en behandling som passer den prisen, forklarer Oldervik.

Eirik Thorsen sier seg uenig i dette.

– Hos oss er frisørene opplært i å alltid gi nye kunder et prisoverslag under konsultasjon, og vi opplever at det er betryggende og tillitsbyggende for kunden – absolutt ikke fornærmende.

Publisert:

Finn mer innhold om: