Slik unngår du fett hår

FETT HÅR: Det er kjipt når håret plutselig blir fett rett etter vask. Heldigvis er det flere grep vi kan ta for å forhindre det.
FETT HÅR: Det er kjipt når håret plutselig blir fett rett etter vask. Heldigvis er det flere grep vi kan ta for å forhindre det.iprogressman / iStockphoto

Blir håret ditt fett én dag etter vask? Da bør du sjekke ut disse tipsene!

Når hodebunnen din produserer for mye talg, blir håret fett. Den oljeaktige talgen beskytter hår og hodebunn mot uttørking, men fett hår er noe vi helst ønsker å unngå.

Noen hårtyper blir fortere fett enn andre. De som har tynt og glatt hår har ofte en tendens til å merke dette. Det forteller Siv Oldervik til MinMote. Hun er frisør og eier av Stas Hår og Bryn i Trondheim.

– Fett hår blir ofte verre i perioder der du stresser mye, spiser usunt og ellers ikke har det bra i livet. En god og sunn livsstil, med mye søvn og lite stress, fungerer godt, forteller Oldervik.

Hun legger også til at hyppig hårvask kan spille en rolle på fett hår.

– Vasker en håret for ofte, overkompenserer talgproduksjonen for at hodebunnen ikke skal bli tørr.

EKSPERTEN: Frisør Siv Oldervik.
EKSPERTEN: Frisør Siv Oldervik.Privat

– Lær deg å vaske håret skikkelig

En hårvask vil jo fjerne fett hår, men for hyppig hårvask vil altså overkompensere talgproduksjonen. Så hva skal vi gjøre?

– Det er mange som ikke kan å vaske håret ordentlig. Lær deg å vaske håret skikkelig, så lover jeg at håret blir bedre med en gang, sier Oldervik og legger til en liste med de rette stegene:

 1. Skyll håret godt slik at det blir skikkelig fuktet
 2. Ta en liten dæsj med sjampo og skum opp i håndflata. Fordel over hele håret. Ikke glem bak i nakken, det steget hopper mange over og da vil det hope seg opp med talg.
 3. Skyll godt og gjenta vaskingen en gang til.
 4. Skum lenge slik at det skummer godt i hele håret. Dra skummet utover i håret slik at alt blir rent.
 5. Fortsett med balsam. Det er viktig at dette ikke påføres i hodebunnen – det skal nemlig bare være i lengdene. Det samme gjelder hårkur. Fordel kuren i håret fra spissene og oppover lengdene. Skyll godt.
 6. Tørk håret litt med håndduk og la det deretter lufttørke.
 7. Ha i leave in-produkter.

Helt til slutt legger Oldervik til det hun mener er det viktigste du gjør for å unngå fett hår:

– Ikke sett opp håret i hestehale mens det tørker. Håret trenger luft i hodebunnen når det tørker, så dersom det legges tett inntil hodebunnen vil det trigge talgkjertlene.

Det samme gjelder når du legger deg med vått hår.

– Aldri legg deg med vått hår. Håret samler seg og tetter hodebunnen, og da jobber talgkjertlene mer enn nødvendig. Får håret tørke blir hodebunnen mer i balanse, tipser Oldervik.

Dersom du ikke pleier å føne håret ditt og heller lar det lufttørke, anbefaler frisøren å heller føne det lett mot slutten av tørketiden med kaldluft. På denne måten klistrer ikke håret seg til hodebunnen.

Vasker du håret ofte vil altså håret bli fortere fett. Men hvordan unngår man fett hår uten å vaske det hver dag?

– Vask håret veldig godt og la det blir helt tørt. Ha i tørrsjampo første kveld, ha det utslått dag 1 og sett det opp hvis du føler det blir fett på dag 2. Vask håret på morgenen dag 3, og unngå å ta i håret i løpet av dagen.

Tørrsjampoen er også fin å ha dersom du opplever å få raskere fett hår enn andre.

– Det er bedre å bruke tørrsjampo enn å gå rundt og føle seg ufresh med fett, utslått hår, sier Oldervik og legger til:

– Aldri sett opp et hår som begynner å bli fett uten teksturspray eller tørrsjampo. Da begynner det å lukte talg og det blir mer fett.

Og når vi først er inne på tørrsjampoen! Det er nemlig ikke bare fett hår tørrsjampo fungerer godt på. Ifølge Cecilie Krogh, eier av salongen Vest i Oslo, kan den nemlig brukes til så mangt:

 • Om du ønsker ekstra hold og «tråhet» i håret for en flette
 • De gangene du vil gi håret en mattere og mer rocka look
 • For å skape mer volum og et hår med fylde
 • Om du har en pannelugg eller skill som blir fortere fett enn andre deler av håret
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?