Derfor bør du blande sjampo og balsam-serie

GODT TIPS: Ifølge frisørene kan det være en god idé å bruke sjampo og balsam fra ulike serier.
GODT TIPS: Ifølge frisørene kan det være en god idé å bruke sjampo og balsam fra ulike serier. YakobchukOlena / iStockphoto

Har du tenkt på disse sjampo- og balsam-triksene?

Er du som oss, og kjøper sjampo og balsam fra samme serie når det er tid for påfyll? Det er ikke nødvendigvis riktig, ifølge ekspertene.

– Mange tenker nok at de må kjøpe produkter fra samme pleiefamilie. At dersom du er blondine må du ha en hel serie for blondt hår, noe som sjeldent vil gi et optimalt resultat for hår og hodebunn, sier Hans-Erik A.H. Sandstad, som jobber med merkene Kerastase og Shu Umeura.

Håret består av forskjellige soner fra hodebunnen, til midtpartiet og til slutt spisser og lengder. Sandstad mener en felle mange går i er å kjøpe produkter basert på design og lukt.

– Hver sone har sine egne unike behov, som gjerne kan forsterkes etter behandlinger, årstider og livsstilsendringer med mer, sier Sandstad.

Slik finner du riktig produkt

Men hvordan går man egentlig frem for å finne den rette sjampoen og balsamen?

– For hårets midtparti, og mot spisser og lengder, burde man velge balsam og maske fra en pleiefamilie som svarer på hårets behov. Man kan bruke noe som er ekstra fargebevarende, fuktighetsgivende, styrkende eller for krøllet hår, det finnes pleie for alle hårtyper der ute, tipser Sandstad og legger til:

– Til spissene og lengdene burde man velge noe som gir ekstra pleie, da lengdene ofte har størst pleiebehov. Her er det viktig å bruke en god maske minst én gang i uken.

Her bør du også se an din hårtype før du velger produkt.

– De som har finere hårtyper og er opptatt av letthet, burde primært bruke balsam som pleie etter rengjøring av håret. For de som har kraftig eller ekstra tørt og svekket hår, anbefales det å bruke maske hver gang man vasker håret for å gi optimalt med pleie.

ULIKT BEHOV: Ulike hårtyper har ulike behov. Finn pleieserien som passer deg og ditt hår for å optimalisere resultatet.
ULIKT BEHOV: Ulike hårtyper har ulike behov. Finn pleieserien som passer deg og ditt hår for å optimalisere resultatet. Edward Berthelot / Getty Images Europe

Håret kan bli mettet

Vi har alle våre favorittprodukter som vi stadig vender tilbake til, og kanskje har du også bare en type stående frem til det er tid for påfyll.

Cecilie Krogh, frisør og eier av salongen Vest i Oslo, sier til MinMote at det kan være en god idé å variere sjampo og balsam for å få maksimal effekt, så derfor er det ikke sikkert at sjampo- og balsamflaskene bør matche i dusjen.

– Hvis du bruker samme produkter om og om igjen kan håret komme til det punktet at det blir mettet, så det er greit å ha noen alternativer i dusjen. Men du kan absolutt bruke sjampo og balsam fra samme serie, sier Krogh.

Likevel er det ikke slik at sjampo og balsam fra samme serie nødvendigvis vil ha en negativ effekt på håret ditt.

– Minus og minus blir ikke alltid ikke pluss i dette tilfellet, forteller frisøren.

Hun er enig i at det viktige er å lytte til håret sitt og hva det trenger – eller hva du har lyst til å gjøre med håret ditt.

– Jeg pleier å si: Bruk sjampo til det håret ditt trenger, og balsam til det du vil det skal gjøre. Vil tilføre proteiner, men også volum, gå for en proteinsjampo og en volumbalsam.

Om du er i tvil om hvilke produkter ditt hår trenger, vil en frisør kunne hjelpe deg med å skreddersy en pleierutine som tar høyde for alle de forskjellige behovene.

– Jeg vil anbefale alle å gå til din frisør for å få en hår- og hodebunnsanalyse slik at man vet konkret tilstanden til sin hodebunn og sitt hår, sier Hans-Erik A.H. Sandstad.

Ta vare på hodebunnen

Frisøren mener at man vil ha stor nytte av bruke egnede produkter for hodebunnen hvis man har hodebunnsutfordringer.

– En sunn hodebunn er kilden til skapelsen av et vakkert hår. Alle burde ideelt sett ha en egen hodebunnssjampo som man bruker 1–2 ganger i uken, så kan man veksle med en pleiesjampo som man velger ut ifra hårets behov. Hodebunnen har god nytte av et serum på samme måte som huden i ansiktet, sier Sandstad.

Han påpeker også at alle hårtyper har stor glede av tilpassede leave in-produkter som gir håret den pleien og beskyttelsen det trenger, som olje eller krem. Her kan du finne produkter med varmebeskyttelse, UV-beskyttelse, anti-frizz-egenskaper og beskyttelse mot oksidativt stress samt andre ytre påkjenninger for å nevne noen.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?