Ikke gjør dette med vått hår

BEHANDLE VARSOMT: Ikke visste vi at det var så mange ting man absolutt ikke burde gjøre med vått hår. Husk å behandle det varsomt i våt tilstand!

Dersom du ønsker sunt og sterkt hår bør du styre unna følgende ting når håret ditt er vått.

Malin Gaden
Publisert:

Se det for deg. Du har nettopp gått ut av dusjen. Surret håndkleet rundt både hode og kropp. Etter hvert lar du håret falle, og herfra er det mange veier man kan ta. Du kan umiddelbart begynne å føne håret, eller kanskje børster du det først? Det kan hende du venter litt og derfor bare setter det opp i en knute med en strikk.

Uansett hva du gjør er i hvert fall én ting sikkert: Du skal behandle vått hår på en varsom måte.

Det har undertegnede fått lære nå. Jeg kan være den første til å innrømme at jeg ikke har tenkt mye på hvordan jeg behandler håret mitt i våt tilstand. Men det kan godt hende det kommer til å endre seg nå.

Ifølge denne saken fra danske Costume, kan nemlig det å sette opp vått hår føre til soppinfeksjon. Noe som igjen kan føre til hårtap. Miray Al-Mustafa, hudlege ved Oslo hud- og laserklinikk, forteller til MinMote at det å sette opp vått hår i en hestehale ikke er en direkte årsak til soppinfeksjon.

– Det er ikke så enkelt. En av de vanligste hodebunnseksemene, seboreisk eksem, er assosiert med en vanlig gjærsopp i huden som heter Malassezia. Gjærsopp trives i fuktige omgivelser. Har man allerede en slik hodebunnseksem, kan det muligens forverres av å gå med håret i strikk mens det er vått, men å si at det er en direkte årsak blir ikke riktig.

EKSPERTEN: Hudlege Miray Al-Mustafa.

Ifølge hudlegen er en slik infeksjon mer assosiert med talgproduksjon. Det vil si fet hud, redusert immunforsvar og stress, samt at det pleier å blusse opp om vinteren.

– Her er det mer dokumentert (for voksne) å bruke en sjampo som inneholder ketokonazol, seleniumsulfid eller salisylsyre for å behandle eller redusere dette. Så klart er det også logisk å la håret tørke litt før man legger seg eller samler det i en strikk. Du ville ikke gått rundt med våte føtter, så hvorfor skal det være ok for håret?

HÅR

Derfor bør du blande sjampo og balsam-serie

Frisørenes beste tips

Maiken Leonardsen, fargespesialist og frisør hos Bel Etage i Oslo, sier at det stemmer at håret er ekstra ømfintlig når det er vått. Hun legger også til at man ikke bare må være obs på hva man gjør med det når man kommer ut av dusjen, men at hele prosessen starter med hårvasken.

– Du må bruke riktige produkter som styrker håret. Du må heller ikke dusje i for varmt vann. Om du klarer, så bør du avslutte prosessen med å dusje håret i kaldt vann. Det er nemlig med på å lukke skjellagene som har blitt åpnet av det varme vannet.

FRISØR: Maiken Leonardsen.

Sara Ljosland, stylist hos frisørsalongen Gevir Boutique på Frogner, tipser om å gre håret før man vasker det. Dette gjelder spesielt deg med rett hår. Har du krøller er det derimot en fordel å gre det når det er vått.

– Deretter er det viktig å skumme opp sjampoen i hodebunnen og la produktet virke før man lar sjampoen renne gjennom lengdene. Det er kun hodebunnen som skal skrubbes – ikke lengdene. Det vil skape friksjon og slitasje! Man kan klemme skummet fra sjampoen nedover lengdene en sjelden gang, dersom man har benyttet mye styling produkter. Det er slik man unngår å skape unødvendige floker som er vanskelig å løsne.

FRISØR: Sara Ljosland.

Når du går ut av dusjen, tipser frisør Maiken Leonardsen om å tørke håret forsiktig.

– Klem det, ikke gni hårstråene hardt mot hverandre. Bruk gode leave in-produkter som styrker håret, samtidig som man grer skånsomt. Håret er ekstra elastisk i vått hår og mister elastisiteten i stor grad når det tørker, sier Leonardsen og fortsetter:

– Føn med varmebeskyttelse og bruk aldri andre varmestylere enn føner i håret før håret er 100% tørt, med mindre det står at styleren kan brukes i vått hår.

HÅR

6 frisyrer å vurdere til neste frisørbesøk

Hvis du bruker en pleiende spray, krem eller olje før du grer det våte håret, vil det ifølge Sara Ljosland ikke bare pleie håret ditt, men også fungere som smøring mellom håret og børsten.

– Når man så skal begynne å gre, er den aller beste måten å gjøre dette på å starte nederst og jobbe seg oppover. Gre tuppene først, så midtparti og til slutt røttene. På denne måten gjør man ikke flokene mer kompakte mens man holder på. Dette er ikke bare den mest skånsomme måten å gre håret på, men også den raskeste!

Har du spesielt flokete hår, anbefaler frisøren deg å gjøre følgende:

– Hold håndtaket på børsten vendt nedover mens du grer. Da vil børsten gi mindre friksjon og jobben vil kunne bli litt enklere.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: