På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger.
Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Vi har spurt to frisører om råd.
– Ingenting er mer usexy enn slitt hår, sier Siv Oldervik, frisør og eier av Stas Hår og Bryn i Trondheim til MinMote.
Sammen med Maiken Leonardsen, fargespesialist og frisør hos Bel Etage i Oslo, deler hun noen gode tips til hvordan man vet at håret er slitt, hva det kommer av, og hva man kan gjøre for å få et sunnere hår.
Her er tre tegn på at håret ditt trenger en klipp:
1. Det er vanskelig å børste håret
Har du merket at håret ikke er så lett å børste igjennom om dagen? Det kan selvfølgelig være at hårbørsten din har sett bedre dager, men ofte kan årsaken være at håret ditt er slitt.
– Du merker det veldig godt når du børster det, forteller Siv Oldervik, frisør og eier av Stas Hår og Bryn i Trondheim.
Dersom børsten stopper litt opp når du grer håret ditt, er det et tegn på at du kanskje må ta en liten titt på tuppene dine.
2. «Hvite prikker»
Kikk litt på hårtuppene. Ser du det som kan minne om «hvite prikker» på endene av hårstråene?
– Da er det kun saksen som gjelder, sier Oldervik.
Dersom hårstrået deler seg i to i enden, kan det skape problemer for håret ditt.
– Disse slitte tuppene vikler seg ofte inn i hverandre og skaper floker, forteller Maiken Leonardsen hos Bel Etage.
3. Etterveksten vokser, men ikke lengdene
Leonardsen legger også til at noen kan merke at etterveksten vokser, men lengden på håret forblir den samme. Detter er nok et tegn på at håret er slitt.
Det er det lurt å få gjort noe med.
– Hår som knekker vil ofte dele seg på en måte som gjør at det fortsetter å spise seg oppover, forteller Leonardsen.
Gjør man ikke noe med det, vil det slitte håret bare bli verre.
– Når hårstråene først begynner å dele seg i endene, blir håret så matt, flatt og livløst. Mange velger å ikke gjøre noe med det slitte håret, og da blir det bare enda verre, legger Siv Oldervik til.
Pass på dette
Men hva kommer egentlig slitt hår av? Noen kan faktisk få raskere slitt hår enn andre.
– Folk med krøller, bølger og brus har faktisk lettere for å få slitt hår enn personer med rett hår, forteller Oldervik.
– Rett hår får fortere fett fra hodebunnen ned i lengdene og dermed får man også mer fukt i håret. For de med krøller stopper det opp og det fordeler seg ikke like raskt ned i lengdene.
Men det er også andre ting vi gjør med håret vårt, krøllete eller ei, som gjør at det blir raskere slitt.
– Ting som medvirker til at håret knekker, er varmeskader fra varme verktøy, kjemiske behandlinger som bleikebehandling og lystoning, samt andre ytre påvirkninger som forurensing, UV-stråler og så videre, sier Maiken Leonardsen.
Oldervik i Trondheim legger også til at stramme hårstrikker også kan slite på håret ditt.
Slik forhindrer du slitt hår
Heldigvis finnes det en hel del vi kan gjøre for å forhindre at håret blir så raskt slitt. Det hele begynner først og fremst med en god klipp.
– Du har kanskje hørt at man må klippe seg jevnlig for å få lengre hår. Det høres i utgangspunktet rart ut, men teorien bygger på at håret jevnlig utsettes slitasje, noe som medfører at det knekker og blir kortere. Derfor lønner det seg å heller klippe hårstrået rett av for å stoppe denne utviklingen, forteller Leonardsen.
Også Oldervik er enig i at jevnlige hårklipper er alfa og omega, men skulle det gå en stund mellom frisørtimene, kan det være lurt å ha gode hårpleieprodukter i dusjen.
– Du trenger en god sjampo, balsam, kur, leave in og olje. Legg kuring til en fast dag/dager slik at du vet at det blir kuret med jevne mellomrom. Ta gjerne et før-bilde når du starter «behandlingen». Da er det lettere å finne motivasjonen. Du ser virkelig stor forskjell! Hår trenger mye pleie.
Hun tipser også om å være forsiktig når du håndkletørker håret ditt.
– Bruk liten kraft når du tørker håret med håndkle, og bruk helst et håndkle uten grov struktur.
Etter at håret er tørkt, er det mange som tyr til ulike varmeprodukter. Her er det rett og slett bare én ting å gjøre:
– Varmebeskyttende produkter, sier Maiken Leonardsen.
Helt til slutt kan du ta noen grep rett før du legger deg.
– Ha i olje før du legger deg og flett gjerne håret før natten. Et putetrekk i silke er også bra for håret, tipser Siv Oldervik.
Ute etter noen gode hårpleieprodukter? Her er noen av MinMotes favoritter:
Flytende gull
Denne nærende håroljen fra Oribe utfører underverk på tørt, skadet og fargebehandlet hår.
Leave in-spray
Leave in-sprayen Nutri Plenish fra Aveda er på 20 prosent avslag, med ti prosent ekstra i kassen.
Sjampo og balsam
Fra Sebastians «Dark Oil»-serie, men ikke bli skremt av ordet «dark». Produktene tynger ikke ned, men gjør håret mykt og glansfullt. For å toppe det hele kan du avslutte med en hårolje etterpå. Det setter prikken over i-en!
Fukter håret
Denne sjampoen inneholder Moisture Complex og arganolje. Det finnes både leave in, kur og balsam i serien. Mykgjør og fukter håret fra rot til spiss.