Dette sliter mest på håret ditt

SLITT HÅR: Frisørene sitter på mange årsaker til at håret ditt blir slitt. I denne saken ser vi nærmere på hva du bør styre unna dersom slitt hår er noe du ikke ønsker.

Merker du at håret ditt ikke ser helt ut som det skal? Det kan det være flere grunner til.

Malin Gaden
Publisert:

Ny vår, nye muligheter. Er det nå vi endelig skal få orden på slitt og slitent hår? La oss prøve! Vi har spurt to frisører om å hjelpe oss på veien.

Styr unna dette

Maiken Leonardsen, fargespesialist og frisør hos Bel Etage i Oslo, er ikke i tvil om hva som sliter mest på håret ditt:

– Det som er absolutt verst er overdrevent bruk av varmeverktøy – med for høy varme.

Flere rette- og krølltenger har den funksjonen at du kan styre temperaturen – noen til over 200 grader. Dette bør du styre unna.

– Håret tåler ikke mer enn 185 grader, og alt over det vil skape unødvendig mye skade. Samtidig er det flere som ikke bruker varmebeskyttelse før bruk. Den legger seg som et beskyttende lag rundt hårstrået og forebygger ekstremt hva gjelder varmeskader fra stylere.

FRISØR: Maiken Leonardsen.

Det er klart, hvis du legger fra deg varmeverktøyene helt vil det absolutt være for det beste, men det kan kanskje bli vanskelig for noen. Heldigvis har frisøren noen gode tips på veien:

– Ikke gå over samme hårdel mer enn én gang med verktøyet. Prøv heller å bruke litt mer tid på å krølle eller rette samme hårdel første gang, sier hun og fortsetter:

– Noen finish-produkter, som hårspray og teksturspray, skal ikke ha varme over seg. Det vil utgjøre ekstra slitasje og gjøre håret tørt og slitt. Jeg anbefaler å lese hva som står på produktene og bruke dem i riktig rekkefølge.

HÅR

Frisørene tipser: Triksene for tykkere hår

Leonardsen tipser også om å tenke på at håret er mindre motstandsdyktig når det er vått, og at det er viktig å behandle det på en skånsom måte.

Dette er Siv Oldervik, frisør og eier av salongen Stas Hår og Bryn i Trondheim, enig i.

– En ting jeg ser ofte i salongen, er at kunder bruker varmeverktøy på håret når det ikke er helt tørt. Føn lenger enn du tror er nødvendig om du skal style håret med varmeverktøy etterpå, sier Oldervik.

Hun legger også til at vi også skal være obs på hvordan vi børster håret.

– Vi børster for hardt i håret når det er vått. Da strekkes håret mye og når håret tørker, trekker det seg sammen og skaper en «rufsete» struktur.

FRISØR: Siv Oldervik.

Velg riktige produkter

Da MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen testet å droppe alle luksusprodukter hun brukte til både hår og ansikt, merket hun og eksperten stor forskjell på huden, men håret hadde ikke godt av butikksjampoen hun brukte. Se videoen her:

Frisør Cecilie Krogh konkluderte med at håret hennes faktisk hadde blitt verre i løpet av perioden, og at produktene du bruker dermed har noe for seg. Dette er både Oldervik og Leonardsen enig i.

– Det er viktig å bruke skreddersydde produkter til sitt eget hår – og samtidig bruke dem riktig. Alle produktene man bruker fra sjampo, kur, balsam til leave in og styling har sin egen bruksanvisning. For eksempel: Proteinkurer, som er byggesteinene til slitt hår og noe hår absolutt trenger, kan ved for lang virketid bli hardt og i verste fall få håret til å knekke, forteller Leonardsen.

– Det er derfor viktig å følge bruksanvisningen. På slike kurer er det også viktig å avslutte kurprosessen med balsam for å lukke skjellaget, legger frisøren til.

Vasker du håret ditt på kvelden før du skal legge deg, har hun også noen gode tips til hvordan du behandler håret ditt på best mulig måte før natten:

– Sov med løs flette. Man gnisser håret mot puten hele natten, og mange har derfor mindre hår på den siden de ligger mest på av den grunn. En løs flette vil være med på å forebygge dette.

Siv Oldervik er enig i at flette er lurt, men legger også til at det kan være lurt å se på hva du legger hodet ditt ned på.

– Tørk det våte håret ditt med en gammel T-skjorte, det sliter mindre på håret, flett håret og sov på silkepute.

– Får meg til å grine

Nå som det fremdeles er litt kaldt i luften, er det en god idé å unngå å gå ut med vått hår. Oldervik i Trondheim tipser også om å flette håret når du skal gå på ski eller stå på brett eller slalåm i bakken. Andre frisyrer kan nemlig gjøre mye større skade – om du så står i bakken eller ei.

– Hår som er satt opp i knute/ball får meg til å grine. Å knyte langt hår stramt i en ball med en tynn og dårlig strikk, er som å be om at håret knekker. Dette er noe av det verste, sier frisøren og fortsetter:

– Håret må få mye kjærlighet og pleie om vinteren. Det har en tendens til å bli veldig statisk ettersom vi går inn og ut av tørr luft inne og kulde utendørs.

Login • Instagram

Også Maiken Leonardsen ser på visse strikker som verstinger.

– Tynne gummistrikker eller strikk med metalbit på er verstinger. Det beste er scrunchies eller Kknekki-hårstrikker, sier hun og fortsetter:

– Hårklyper, som har vært en stor trend det siste året, er også en mer skånsom måte å få bort håret fra ansiktet på. Tenk også på hvordan du fjerner strikken. Ikke dra eller lugg den ut.

Helt til slutt anbefaler Siv Oldervik å bruke olje hver morgen og kveld.

– Kur én til to ganger i uken, bruk minst mulig varme på håret og påfør olje hver morgen og kveld for å få masse fukt i håret.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: