Fire grunner til flass og tørr hodebunn

VANLIG PROBLEM: Å gre håret når man flasser kan være både ekkelt og smertefullt - heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å forebygge det. Foto: Getty Images

At kulda og snøen er tilbake, kan være årsaken til en knusk tørr hodebunn og flass som drysser. MinMote har bedt ekspertene forklare hvorfor.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

De fleste kjenner følelsen av at huden er så tørr og stram at man bare klø seg i hodet, noe som igjen resulterter i at hvit, død hud løsner og regner nedover. Enda verre er det med den ubehagelige følelsen man får når store hudflak løsner fra hodebunnen og etterlater hodebunnen så sår at man ikke engang orker å gre seg.

knalle gensere
KLÆR

Strikkegenserne du kan bruke nå - og til våren

Sitter du med den følelsen akkurat nå? Ikke så rart, for både luebruk og temperaturforandringer kan være grunnen til at du klør.

MinMote har bedt Eirik Thorsen, kreativ leder og eier av frisørsalongen Adam og Eva i Oslo, og hårstylist og eier av frisørsalongen Inch, Andres Kløvstad, om å liste opp de typiske grunnene til at vi flasser.

Problemer med håravfall? Sjekk disse triksene

HVITT BELEGG: Flass kan bli liggende og se nesten ut som snø på håret. Foto: Getty Images

Det første frisørene påpeker, er at flass og tørr hodebunn ikke defineres som det samme.

- Det mange ikke vet, er at det er forskjell på tørr hodebunn og flass. Flass er egentlig en sopp i hodebunnen, som de fleste har helt naturlig – men så er det noen som reagerer på den og da kan den utvikle seg til flass. Det er dette som blir som et slags hvitt belegg i hodebunnen, som ikke drysser eller faller av av seg selv. Pirker en av belegget av får en en sår hodebunn, forklarer Thorsen.

- Når det kommer til tørr hodebunn, som mange opplever som dryssende flass, kan årsakene være flere. For hyppig hårvask er typisk, det samme er bruk avfor sterke produkter. Begge deler vil tørke ut hodebunnen, fortsetter han.

Fett hår? Dette er de typiske årsakene.

Her er de fire vanligste grunnene til det man opplever som flass:

1. Du vasker håret for ofte

EKSPERT: Andrés Kløvstad. Foto: Privat

Det er med hodebunnen som med resten av kroppen - dusjer du veldig ofte, tørker det ut huden. Begge frisørene MinMote har snakket med, nevner umiddelbart «for hyppig hårvask» som en av de vanligste årsakene til tørr hodebunn.

- Én ting er at det tørker ut håret, i tillegg kan man faktisk ende opp med å skrubbe bort hele det naturlige fettlaget i hodebunnen, som er en slags beskyttelse, hvis man er overrenslig. Derfor skal du ikke vaske håret for ofte, og ikke i for varmt vann, sier Kløvstad.

- Avslutt gjerne hårvasken med kaldt vann for å lukke skjellagene i håret, fortsetter han.

Farger du håret ofte, kan det også slite på håret. Her er ti gode grunner til å spare ut etterveksten!

2. Temperaturforandringer

Videre forklarer Kløvstad at tørr hodebunn og flass er typisk på denne tiden av året, fordi temperaturene skifter så mye. MinMote har tidligere skrevet om at temperaturforandringer også kan gjøre at resten av huden klør og er tørr.

- At det går fra kaldt til varmt ute er én av årsakene til at vi blir tørre, men en annen årsak er den store bruken av ovn innendørs. Her i Norge må vi jo holde varmen, men slike ovner gjør ofte luften veldig tørr, og hodebunnen deretter. Derfor bør man bruke en ph-balanserende sjampo som jobber imot dette, sier frisøren.

3. Du tar ikke av deg lua

EKSPERT: Eirik Thorsen. Foto: Privat

Ifølge frisørene er heller ikke luebruk det beste for hodebunnen. Hvis du går ut med lue og halvvått hår etter dusjingen, skaper det perfekt grobunn for sopp, som igjen kan føre til flass. Har du helt tørt hår, er det tørr hodebunn som blir problemet:

- Luen - eller andre tettsittende hodeplagg - gjør det tett, slik at hodebunnen ikke får luft og blir tørr, sier Eirik Thorsen.

4. For sterke produkter

Det er en gjenganger av en årsak til hårproblemer, men det gjelder faktisk flass og tørr hodebunn også: Bruker du for mye og for sterke hårprodukter som sjampo, balsam og hårspray, kan det tørke ut både hår og hodebunn.

- Har man først fått tørr hodebunn, kan man bruke en fuktighetskur med jevne mellomrom, eller en olje, sier Kløvstad.

Publisert:

Finn mer innhold om: