Frisørene tipser: Hvordan få volum i håret

HÅR MED VOLUM: Den danske moteprofilen Emili Sindlev har sitt krøllete og voluminøse hår som en stil-signatur.

Ønsker du mer volum i håret bør du gjøre dette.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Ønsket om et fyldig hår med masse volum blir ofte møtt med det stikk motsatte: flatt, livløst og tynt hår.

Men, frisørene har tips og triks som gjør at du kan få volum i håret på 1–2–3.

Vi har spurt fire frisører om deres aller beste tips til hvordan man kan få et hår med masse volum.

Julia Roberts.

Hårvasken sikrer volum

Siv Oldervik hos Stas Hår & Bryn i Trondheim sier at første bud for skikkelig volum er en grundig og god hårvask.

– Slurver du med hårvasken, får du ikke drømmefrisyren! Jeg bruker å si at man heller kan hoppe over en vask og heller bruke tørrsjampo fremfor å vaske slurvete, sier frisøren.

Olderviks råd for å gjennomføre hårvasken skikkelig er å bruke mye vann, vaske håret én gang, før du igjen tar i ny sjampo som du lar virke noen minutter før du skyller ut.

Ida Nysæter hos Ela Frisør i Trondheim mener i likhet med Oldervik at hår med volum begynner i dusjen.

– Bruk en sjampo som gir spenst og fylde til håret ditt. Vask alltid håret to ganger, første vask fjerner skitt og smuss, runde to tilfører håret de aktive ingrediensene som er i sjampoen. Avslutt dusjen med en lett, men pleiende balsam, sier Nysæter.

Og om du tenker at sjampo er sjampo, må du kanskje tenke nytt. Tynt, tykt, porøst, behandlet eller jomfruhår? Vi alle trenger forskjellige produkter, ifølge frisør Andrés Valle-Kløvstad hos Gevir.

– Et tørt livløst hår vil veldig sjeldent holde på volum over særlig lang tid og vil klappe fort sammen. Hår trenger både fuktighet og protein for at det skal holde seg sunt og friskt, råder Valle-Kløvstad.

Kaia Gerber.

Gründer av Curls by Brown, frisør Claire Brown hos Volo hair i Oslo, er ekspert på krøller og trekker frem en god klipp som alfa og omega for å skape et krøllete hår med volum.

– Har du et tungt hår, er det vanskelig å få det gode volumet, sier hun.

Hun er også fan av å bruke klyper i håret for å løfte håret både under føning og styling.

Også selve vaskerutinen, inkludert den riktige hårkuren som ditt krøllete hår trenger, er viktig for å fremme spretne krøller og godt volum.

Slik prepper du håret

Det neste grepet for å sikre volumet er å preppe håret.

– Bruk stylingprodukter tilpasset ditt hår, og bruk nok! I Norge har vi en tendens til å bruke for lite produkt, i hvert fall i preppen, og dette gjelder også frisører, sier Siv Oldervik.

Med et krøllete hår sier Claire Brown at man rett og slett må prøve seg litt frem for å finne produktene som håret liker, og som fremmer volumet.

– Jeg syns jeg har fått mye ut av å prøve seg litt frem, og det kommer an på resten av krøllerutinen din og dine behov.

Irina Andersen hos salongen Inch i Oslo har også noen ess i ermet for å skape et voluminøst hår på hjemmebane.

– Mine beste tips må være å ikke være redd for fuktighetsprodukter i lengdene, da tørre lengder også resulterer i flatt topplokk, sier Andersen.

Ida Nysæter liker også å bruke skum for å bygge volum i håret.

– Fordel én til to «golfballer» med skum i håret, start ved røttene og fordel resten i lengdene. Spray deretter «root lifter» i områdene der du ønsker mest volum, som kronen og kanskje i luggen, sier Nysæter.

Valle-Kløvstad råder til å jobbe produktene inn lagvis, slik at de kan overlappe hverandre og fordeles i hele håret. Selv styler han ofte med volumizer/foam i bunn, en varmebeskyttende krem med fukt i lengder, og så et lettere skum i lengdene, før han avslutter med en tekstur-spray.

– Volum skapes i bunnen. Og spensten i bunnen trenger stivelse. Mens lengdene og tuppene er ofte tørrere, og trenger da produkter som skaper en smoothere overflate, sier han.

Amal Clooney.

Slik føner du håret for volum

Når det kommer til føning er det også noen triks som sikrer volumet.

– Føn alltid håret tørt, da unngår du fet hodebunn og det er mye lettere å bygge volum. Tenk på det som byggeklosser, det må jobbes inn volum bit for bit. Tilsett gjerne en teksturspray midt i føningen om du kjenner håret er for glatt, og bruk gjerne en rundbørste, sier Oldervik.

– Føne håret opp ned, side til side med volumprodukt i fuktig hår før føn, og bruk volumspray eller hårspray i tørt hår gjennom hele håret. Spray nedenfra og opp i håret, Irina Andersen.

Nysæter trekker også frem et godt, gammelt hjelpemiddel: Skum. Om skummet du har brukt ikke inneholder varmebeskyttelse, er det viktig å tilføre dette nå.

– Føn håret i motsatt retning fra hvor det faller naturlig. Blås alltid håret helt tørt før du starter med varmeverktøy. Skal du bruke rundbørste eller fønbørste bør håret være 80 prosent tørt, sier Nysæter.

Stian Holter jobber for KMS, og har noen nyttige triks på lur når det kommer til føning.

– Bøy deg fremover og føn håret opp ned for maks volum. Her han du bruke hendene eller børste som er åpen. Da får du et blankere resultat og håret tørker raskere fordi børsten slipper ut fuktigheten. Reis deg opp og friser håret med hendene, sier han og fortsetter.

– Et godt tips når du bruker rundbørste er å la børsten sitte igjen i håret etter du har fønt en seksjon tørr og la den kjøle seg ned. På denne måten skaper du mer spenst.

Triks for voluminøse krøller

Også for et krøllete hår spiller det inn hvordan du tørker håret. Brown trekker frem at det å få tørket håret i hodebunnen er viktig før man samler det i diffuseren.

– Man kan starte med hodet opp ned og føne fra side til side, til det blir tørt. Jeg liker å fokusere på å tørke hodebunnen cirka 50–70 prosent tørr før jeg begynner å samle håret i diffuseren. Mange begynner å diffuse alt håret, men da kan man få mer crispy spisser, og det sliter mer på håret. Med klyper kan man også la det lufttørke, sier Brown.

Når det kommer til styling på hår med fall eller større krøller, liker frisøren best å bruke lette produkter som ikke tynger håret.

– Først kan du gjerne bruke et lett leave in-produkt, så kombinere med foam (en type skum journ.anm.) som kan jobbes inn med hendene. Her er det viktig å jobbe med håret ut ifra hodebunnen, man kan også bruke en børste eller en kam med brede tenner, før du avslutter med en gel med godt hold. De tykkeste typene kan man vanne ut litt eller påføre i klissvått hår. En mer flytende variant kan man bruke i håndkletørt hår, og det liker jeg best for å skape masse volum, sier Brown og legger til:

– For tettere krøller til superkrøllete hår vil man trenge mer kremete produkter som er fuktgivende eller vannbaserte, og en gel som har fuktighet. Her er det viktig å style i litt mer fuktig hår.

For de med et mer nordisk hår, hvor gel kan bli litt tungt, kan en kombinasjon av leave in, foam og et volum-skum gi fine resultater, råder frisøren.

Zendaya.

Slik kan du jukse deg til volum

Hårstylist Andrés Valle-Kløvstad trekker frem at det finnes flere verktøy man kan bruke for å oppnå volum, som ulike fønere, fønbørster og krølltenger.

– Jeg forklarer ofte kundene mine at hår er litt som glass. Det er bevegelig og kan omformes ved varme, og når det kjøles ned så danner det formen. Om du enten føner håret med en rundbørste eller bruker andre varmeverktøy må det varmes opp og så klipses opp til det er kaldt for å få mest hold i volumet.

Om du har det travelt, tipser Siv Oldervik om at mye er gjort dersom du fokuserer på fronten av håret.

– Et must for volum er en god stylingbørste. Den må være laget av naturbust og plast i kombinasjon. Det er helt rått for å bygge opp håret! Vil du kjøre på med enda bedre hold, ta hårpudder i hendene og jobb det inn i hårrøttene, sier Oldervik.

Prinsesse Kate.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: