Folk vil ha «skilsmissesveisen»: – Opplevd mange ganger
– Mange opplever at de må gjenskape seg selv idet man mister en partner eller trer ut av et ekteskap, forteller psykologen.
Frisørene Siv Oldervik og Jørgen Bech, som jobber i to forskjellige deler av landet, opplever stadig vekk at kunder stadig kommer til salongen etter et brudd og ønsker en forvandling.
– Det har jeg opplevd mange ganger. Om det så er et brudd, eller skal starte i ny jobb, ny i byen eller skal ut og reise, så jo er alle disse situasjoner hvor man ofte møter nye mennesker og ønsker å vise seg fra sin beste side, forteller Bech fra salongen SYVOGTYVE i Oslo.
Det samme skjer hos Siv Oldervik i Trondheim.
– Med jevne mellomrom! Ofte er det kunder som ikke går til oss til vanlig som bare bestemmer seg for å gjøre det. De ønsker å gjøre noe bra for seg selv og trenger en fresh start!
Frisøren sier dette skjer mest når noen går igjennom et brudd eller en skilsmisse.
– Hva tror du det kommer av?
– Det er nok fordi de er såret og selvfølelsen har fått en ripe i lakken.
Ifølge Marius Stavang, psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning, kan det absolutt være noe i det.
– Når vi går inn i et forhold er det ikke bare sånn at vi får en livsledsager og en relasjon, vi vokser også sammen slik at ens egne identitet kommer sammen med den andres. Det blir et felles vi. På en måte mister man litt av identiteten man hadde før man gikk inn i et parforhold. Når parforholdet tar slutt, er det ikke bare det at man mister en person, men også en side av seg selv. Mange opplever at de må gjenskape seg selv idet man mister en partner eller trer ut av et ekteskap, sier Stavang og fortsetter:
– Det å tre inn og ut av et parforhold er noe av det som har sterkest effekt på selvfølelsen.
Videre forteller psykologen at hår er en viktig identitetsmarkør.
– Ved å få en radikal ny frisyre, kan det være et steg i det å skape eller eksperimentere med en ny identitet.
Psykologen sier det er en sunn og naturlig greie etter en skilsmisse.
– En del av jobben etter skilsmissen er å finne ut hvem jeg nå skal være. Det kan virke som en krise, og at folk bare er på et dårlig sted, men det kan også tolkes som noe positiv på den måten at personen gjør noe brått for å reidentifisere seg selv.
– Men burde man egentlig ta en slik brå avgjørelse etter en stor livsomveltning?
– Når du står i krisen er kanskje ikke det lureste å gå rett til frisøren og få den punkersveisen med en gang. Det kan være lurt å slikke såret først, sier Stavang og legger til:
– Hår brukes mye til å fortelle hvilken rolle man har og hvilken gruppe man vil tilhøre. I et parforhold kan også partneren vår legge begrensninger på hvem vi kan være. Så det kan være positivt at folk spiller ut noen sider av seg selv som de har hatt lyst til, men som det kanskje ikke har vært rom for.
Har med bilder
Siv Oldervik hos Stas Hår og Bryn i Trondheim forteller at hun har opplevd at noen ønsker å få den frisyren eksen absolutt ikke ville at de skulle ha.
– Noen vil bli nye, andre vil klippe seg stikk motsatt av det ekskona ville han skulle ha.
Hun forteller også at kundene ofte har med inspirasjon når de kommer for å få «skilsmissesveisen».
– Ofte har jeg opplevd at de tar med bilde av enten seg selv da de var yngre, eller av en inspirerende person.
– Hvilke forandringer er de ute etter?
– Gjerne en ny farge! Og bryn! Noen går fra langt til kort, og noen ønsker å spare til langt. De vil ha fine bryn og vil lære seg å lage fine frisyrer. De kjøper ofte med stylingutstyr som er greie å bruke til å style seg selv.
Jørgen Bech hos Syvogtyve mener «skilsmissesveisen» er en måte å få en ny start på etter et brudd.
– Hvis man går igjennom en tung periode i livet, kan det å gjøre noe nytt med håret være et lyspunkt for mange for å føle seg bedre. Det å se bra ut på håret øker jo selvfølelsen. Jeg har sett en stor endring på mange i utstråling fra når de kommer til salongen kontra når de drar etter å ha gjort en stor eller liten forandring.
– Man merker at man har gjort en forskjell og at det virkelig betyr noe for kundene, og det er noe som jeg setter aller mest pris på med å jobbe med hår. Noen er også ganske åpne med frisøren sin og får snakket ut hvis de har det litt vanskelig en periode. Vi er jo nesten litt psykologer i det hele også.
Dette sier Oldervik seg enig i.
– Vi både ler og gråter med kundene. De forteller gjerne mye om livskrisen, og jeg opplever dette spesielt når noen er blitt forlatt. Da er frisøren god å ha. Både til å prate med, men også til å lage en plan på hvordan en skal få kunden til å stråle igjen.