Freshe opp hårfargen i vår? Hjemmefarging-tipsene du kunne

HJEMMEFARGING: Mange ønsker å farge håret sitt hjemme. Her får du råd til hvordan det gjøres best. Foto: Getty Images
HJEMMEFARGING: Mange ønsker å farge håret sitt hjemme. Her får du råd til hvordan det gjøres best. Foto: Getty Images

Å farge håret selv er både vanskelig og tidkrevende. Les hvilke feil du kan gjøre, og hvordan du unngår dem.

Våren er høysesong for hårfarging - mange vil friske opp fargen i takt med garderoben. Og mange velger å farge håret sitt hjemme, noe som kan by på både utfordringer og feilskjær. Likevel kan man med noen små og enkle grep gjøre hjemmefargingen mer vellykket.

- Dropp blekingen

EKSPERT: Andrés Kløvstad er hårstylist og kjendisfrisør hos salongen Inch i Hegdehaugsveien. Foto: Privat
EKSPERT: Andrés Kløvstad er hårstylist og kjendisfrisør hos salongen Inch i Hegdehaugsveien. Foto: Privat

Andrés Kløvstad er blant Norges mest kjente hårstylister. Han vegrer seg mot å anbefale hårfarging hjemme, men kommer allikevel med et par gode råd.

– Hold deg unna alt som har med bleking å gjøre. Jeg har sett altfor mange kunder komme til frisøren etter et mislykket forsøk på å bleke håret hjemme. Da ender behandlingen fort opp med å bli tre ganger dyrere enn hva det hadde kostet å gjøre det hos en frisør i utgangspunktet.

Og nei - vi vil jo ikke ta en Kim Kardashian heller.

Kløvstad mener som nevnt at enkel farging av ettervekst kan ordnes på badet hjemme, men også da må du huske på et par ting.

– En tabbe mange gjør er at de farger hele håret, når de egentlig bare skulle ha farget etterveksten. Da ender du fort opp med å bli mye mørkere i tuppene enn du hadde lyst til, siden det var farge der fra før.

Usikker på fargen?Ti grunner til å bli rødtopp

FÅ HJELP: Hårstylist Louise Kjær anbefaler deg å få hjelp av venner når du farger håret hjemme. Foto: Getty Images
FÅ HJELP: Hårstylist Louise Kjær anbefaler deg å få hjelp av venner når du farger håret hjemme. Foto: Getty Images

Velg lysere toner

Louise Kjær ble i fjor kåret til årets frisør av Norges Frisør- og Velværebedrifter, og jobber nå som frilans hårstylist. Hun sier det er viktig å ikke la seg lure av bildet på boksen, når man kjøper hårfarge.

– Hvis du vil prøve hjemmefarging vil jeg kun anbefale å gjøre det hvis du har farget håret før og vet at du ikke vil få noen allergisk reaksjon. Farger kjøpt i butikk er som regel mye sterkere for å kunne passe til flere brukere, hvor en frisør vil tilpasse hver enkelt. Da har du også en pekepinn på hvilken fargenyanse og tone du vil at håret skal ha, sier hun og legger til:

- Bleking og lystoning er en mer avansert prosess som ikke alltid vil gi ønsket resultat, derfor vil det tryggeste innen hjemmefarging være for dem med mørkt blondt hår, og brunetter som ønsker å farge det i tilsvarende fargetone.

To farger

VÅRLIG: Rosie Huntington-Whiteley ser alltid fresh ut, og går for en lys farge i vår. Foto: Getty Images
VÅRLIG: Rosie Huntington-Whiteley ser alltid fresh ut, og går for en lys farge i vår. Foto: Getty Images

Kjær sier at en frisør alltid vil bruke minst to fargenyanser når de farger hele håret. Hun anbefaler å velge en kaldere naturfarge til bunnen – den delen av håret der hodebunnen skinner i gjennom, og en fargenyanse med litt mer varme til resten av håret.

– Velg en naturfarge, ikke en kobbertone eller en sjokoladebrun farge. Husk at hodebunnen er lys, og at dette også gir en effekt på håret, sier, sier hun og tipser:

- Velg en naturfarge eller kaldere nyanse i etterveksten enn den du har i resten av håret. I resten av håret kan du gå en til to toner lysere om du trenger å friske opp.

10 grunner til å flette håret har du her.

Be om hjelp

– Bruk en grov kam til å gre ut overgangen, start deretter med den delen av håret som ikke er nærmest hodebunnen. Påfør fargen på litt gjennomgredd hår om gangen så man får et jevnt resultat. Les pakningsvedlegget nøye, og skyll umiddelbart hvis noe ikke stemmer. Gå til frisøren hvis resultatet ikke ble som det skulle før man prøver å fikse på det selv, det gjør ofte vondt verre.

Alle som har farget håret hjemme vet hvor grisete det kan bli. Andres Kløvstad har et enkelt, men godt, tips:

– Be om hjelp. Det er mye lettere om man får hjelp av en venn eller en venninne.

Til slutt ber hårstylisten alle tenke godt over hvor de utfører selve fargingen. Søler du på tepper eller gulv kan fargen være nærmest umulig å vaske vekk.

– Jeg ville ikke brukt de dyreste håndklærne mine til dette, og det er veldig, veldig viktig at man skyller godt nok ut av håret etter man har farget det. Du har ikke lyst til å våkne med en rød pute, sier Kløvstad.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?