Oslo er verdens dyreste by å klippe seg i

DYREST I VERDEN: I Oslo koster det litt over 800 kroner i gjennomsnittet for en dameklipp. I Stockholm og i København er prisen halvert. Foto: Getty Images

Glem New York, Paris og London. Norges hovedstad tar førsteplassen på en omfattende amerikansk kåring over frisørpriser verden rundt.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Det er nyhetsnettstedet Business Insider i samarbeid med statistikkselskapet UBS som har gjennomført en omfattende undersøkelse i 71 verdensbyer. Undersøkelsen rangerer snittprisene på dame- og herreklipper, samt prisforskjellene dem i mellom.

Hvor går prisgrensen for et frisørbesøk? Del gjerne ditt beste tips til en rimeligere klipp i kommentarfeltet!

Les også: Derfor får du fett hår

Dyrest i Oslo

Øverst på listen ligger altså Oslo med en snittpris for damer på $95.04 dollar, eller 813.08 kroner. På andre- og tredjeplass ligger Zürich og Genève i Sveits med 741.81 og 718.39 kroner.

Stockholm ligger ni plasser under Oslo, og har en gjennomsnittspris på 458 kroner for en dameklipp. I København koster det rundt 570 kroner.

For menn ligger gjennomsnittsprisen i Oslo på 664.90 kroner, tett etterfulgt av København og Zürich hvor prisen ligger på ca 450 kroner begge steder.

NYHETER

Oslofolket: – Altfor dyrt å klippe seg

Redaktør i E24, Per Valebrokk, forklarer at Oslo-prisen for en hårklipp ligger på topp av to grunner.

IKKE OVERRASKET: Per Valebrokk er ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24. Foto: Javad Parsa

- Dette har å gjøre med at husleien i Oslo er ekstremt høy, og at det er dyrt å drive butikk i sentrum. I tillegg ligger Norge på lønnstoppen på verdensbasis. Lønningene i Oslo er høye sammenlignet med andre land, og prisene reguleres deretter. Også i frisøryrket som regnes som et lavt lønnet arbeid, sier Valebrokk.

NYHETER

Fem feil du gjør når du vasker håret

Stolt

Frisør og eier av Adam & Eva Grensen, Eirik Thorsen, forteller at han blir stolt over at Oslo topper frisørlisten.

- Oslo er et dyrt sted å leve, men jeg blir faktisk stolt av denne prismålingen. Den viser blant annet at frisøryrket i Norge er et respektert yrke der folk er villige til å betale. Men kan så klart finne rimeligere frisører som tar mindre enn 800 kroner for en klipp, men også dyrere. Salongene sitter igjen med lite penger etter at skatter, avgifter, lønnskostnader og leie av lokalet er betalt, sier Thorsen.

Hos Adam & Eva-kjeden rangerer de frisørene etter erfaring og ansiennitet. Klipper du håret hos en «Senior Art Director» koster det deg 1100 kroner.

STOLT: Kreativ leder for Adam og Eva og innehaver av Adam og Eva i Grensen, Eirik Thorsen. Foto: Privat

- Frisører utfører et lite stykke kunst hver dag, og har mye makt. Folk kommer ofte inn til frisøren slitne og leie, så spaserer de ut av salongen rake i ryggen og føler seg fantastiske etter én til tre timer i stolen. Det er ingen tvil om at en god frisøropplevelse påvirker livet og selvfølelsen. Det er kanskje en overfladisk jobb, men samtidig utrolig viktig.

Forbrukerøkonom og økonomisk rådgiver i programmet Luksusfellen, Silje Sandmæl, er ikke overrasket over undersøkelsen.

- Dette kom ikke som noen overraskelse. Oslo er en av verdens dyreste byer og nordmenn ligger også på inntektstoppen verden over. Naturlig nok reflekteres prisene i Oslo på nettopp dette. Hvis man sammenligner ulike tjenester pr. by opp i mot pris vil Oslo ligge på topp i det aller meste, sier Sandmæl til MinMote.

Spar tid og penger- derfor bør du beholde etterveksten

- Dyrt å vedlikeholde

HJEMMEFARGER: VG-journalist Ingvill Dybfest Dahl. Foto: Kristian Helgesen/VG

VG-kommentator og journalist Ingvill Dybfest Dahl, har farget håret hjemme i mange år på grunn av den stive Oslo-prisen.

– Jeg er hos frisøren to ganger i året og prøver å legge frisørbesøket til når jeg er hjemme i Larvik, hvor jeg har en fast frisør jeg alltid blir fornøyd hos. Det koster også halvparten av hva jeg betaler i Oslo. Her har jeg betalt opptil 5000 kroner for klipp, striper og ettervekst, og det synes jeg for dyrt.

Dybfest Dahl mener hver enkelt bør regne over om man har råd til å vedlikeholde frisyren man velger, før frisørbesøket.

– Mitt beste råd er ikke å følge drastiske innfall. Spør deg selv om du har råd til å vedlikeholde den sveisen du plutselig fikk lyst på. Jeg har venner som bruker nær 30 000 kroner i året på frisørbesøk, men det har de færreste råd til. Dessuten forstår jeg ikke hvorfor folk som har normalt, sunt hår ikke tør å farge etterveksten hjemme.

MinMote.no - Norges største moteside

Gjør research

DRA TIL UTLANDET: Forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl. Foto: DNB

Forbrukerøkonomen forteller at hun pleier å råde folk til å gå til frisøren når de er ute og reiser.

- Mange er mer opptatt av å kjøpe produkter eller klær når de er på utenlandsturen, men tar du hårklippen eller stripingen i utlandet kan du spare mye. Man trenger ikke å dra så langt heller, sier Sandmæl og legger til:

- Når det er sagt er det jo ikke alltid at prisen reflekterer kvaliteten og omvendt. Det finnes store prisforskjeller i Oslo også. På Grønland er det for eksempel mye billigere, og går du til en lærling kan du også oppleve å få en rimelig klipp. Gjør research, tipser hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: