Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Tips fra ekspertene: Fem grunner til at du har fett hår

UFRESHT: Fett hår er en tpisk bivirkning av vinterens luebruk og for hyppig hårvask. Foto: Getty Images

Det er superdeilig med nyvasket hår, men gleden er ofte kortvarig: Det er ofte håret blir fett og flatt etter kun en dag. MinMote har bedt ekspertene gi oss de vanligste årsakene.

Caroline Andrea Furu
Publisert:

Mange av oss får fett hår rett som det er, men fortsetter å bruke de samme produktene og vaske håret på den samme gamle måten.

Ifølge frisørene MinMote har spurt til råds, er det der problemet ofte ligger: Man fortsetter å vaske håret på autopilot, og fortsetter dermed å gjøre håret fett.

Fett hår føyer seg inn i rekken av skjønnhetsproblemer som gjør totalen det motsatte av fresh; tørr og kløende hud, ettervekst og kviser. Derfor har MinMote bedt to eksperter forklare hvorfor vi får fett hår, og hvordan det kan forhindres.

HÅR

Fem feil du gjør når du føner håret

1. Du vasker håret for ofte

GIR RÅD: Kreativ leder for Adam og Eva og innehaver av Adam og Eva i Grensen, Eirik Thorsen. Foto: Privat

Frisør Eirik Thorsen er kreativ leder for Adam og Eva, og innehaver av Adam og Eva i Grensen i Oslo.

Thorsen forklarer at grunnen til at man får fett hår, er fordi det oppstår en ubalanse i talgkjertlene i hodebunnen. Dette kommer for det meste av at man vasker håret for ofte, og at man dermed vasker bort alt sebumet i hodebunnen.

- Når man vasker bort alt sebumet i hodebunnen, «tror» hodebunnen at den er tørr, og begynner å produsere mer talg. Fett hår kan også komme av hormoner, dårlig kosthold eller medisiner, men oftest kommer det av for mye vasking av håret. Hvis man har tynt, fint nordisk hår, skjønner jeg at man vil vaske håret ofte siden det blir lettere fett. Men man bør uansett bruke sunn fornuft og helst bare vaske håret et par ganger i uken, sier han.

HÅR

FIRE MÅTER Å KRØLLE HÅRET PÅ

Han får støtte fra Jan Thomas, hårstylist ved Jan Thomas Studio i Oslo.

- Jeg anbefaler å vaske håret maks tre ganger i uken. Det er viktig at du ikke stripper håret for all olje. Da vil det bare bli verre. Vasker du håret hver dag produseres det bare mer olje, og da er den onde sirkelen i gang igjen, sier hårstylisten.

Fetthår2

Shampoo fra L'oreal hos Blush.no. Foto: Produsenten

279,-
Gå til butikk
Fetthår2

Balsam fra Tigi Bedhead hos Coverbrands.com. Foto: Produsenten

129,-
Gå til butikk

2. Du tilpasser ikke produktene

Videre forteller frisøren at mange lufttørker håret for at det ikke skal bli så slitt, men at dette kan gjøre at håret lettere ser fett ut, fordi man ikke får «løftet» håret fra hodebunnen på samme måte som man gjør når man tørker det med hårføner. Han mener også at man bør tenke på hva man vil at produktene skal gjøre for håret, og velge produkter deretter.

-Har du tynt, fint hår, er det et must med en volumsjampoo og produkter som løfter håret. For tykkere hår bør man bruke en shampoo som gir mye fukt, men det kommer også an på hvordan du vil at håret skal «oppføre» seg – dette er det lurt å snakke med sin profesjonelle frisør om, sier Jan Thomas.

HÅR

DETTE GJØR HÅRET «FYLDIGERE» PÅ ETT MINUTT

3. Du børster for mye

Mange tenker kanskje at hvis man børster og tar for mye i håret, kan tilstanden bli verre. Ifølge Jan Thomas er dette til en viss grad sant.

- Dersom du har mye fett hår kan dette være riktig. Du drar da med deg fett fra hodebunnen ut i håret. Husk at det ikke er håret i seg selv som er fett, men overproduksjon av talg i hodebunnen, sier han.

4. Du tar ikke av deg lua

Mange bruker ofte lue eller caps, noe som er forståelig nå på vinteren. Men har du lett for å få fett hår, bør du ifølge Thorsen holde deg unna tette hodeplagg som ikke puster.

- Hvis man har tendenser til å få fett hår, og bruker lue ofte, bør man bruke en litt lett og luftig variant som ikke sitter så stramt mot hodet. Det finnes også shampoer og conditioner som er spesiallaget for utfordringer med fet hodebunn, og disse er også å anbefale. Gjerne kombinert med andre shampo/conditioner som er tilpasset ditt hår, forteller han.

5. Du har ikke kriseløsningen klar: Tørrsjampo

Dersom skaden allerede har skjedd, og håret ditt har blitt fett, kan du bruke en tørrshampoo eller et hårpudder. Tørrshampooer matter ned fett hår, og er perfekt hvis du har ettervekst, siden mange av dem inneholder et hint av farge. Hvis du ikke har brukt tørrshampoo før, så husk å gni produktet lett inn i hodebunnen – hvis ikke kan håret se grått ut. Hårpudder har også en mattende effekt, og noen hårpudre gir også volum.

Fetthår1

Tørrshampoo fra Batiste hos Vita. Foto: Produsenten

59,-
Gå til butikk
Fetthår1

Hårpudder fra Osis hos Lookfantastic.com. Foto: Produsenten

ca. 151
Gå til butikk
Publisert:

Finn mer innhold om: