Hårtap hos kvinner: 5 grunner til at du mister håret

VANLIG: Det er normalt å røyte, men opplever du at store mengder hår faller av over en lang periode, kan dette være forårsaket av stress, kjemisk eller kjemiske behandlinger som har skadet håret. Foto: Getty Images
VANLIG: Det er normalt å røyte, men opplever du at store mengder hår faller av over en lang periode, kan dette være forårsaket av stress, kjemisk eller kjemiske behandlinger som har skadet håret. Foto: Getty Images

Det er aldri gøy å se en hårtust forsvinne ned i sluket i dusjen, eller føle at håret tynnes ut for hvert tak med børsten. MinMote har bedt hårekspertene forklare hvorfor det skjer - og hva vi kan gjøre.

Fett hår er én ting - å føle at man mister betydelige mengder hår, er for de fleste hakket verre. Dog er det kanskje en liten trøst at å miste hår for kvinner er veldig vanlig.

Hårtap kan nemlig komme av alt fra graviditet til vitaminmangler, men noen ganger er årsaken også enda enklere. Her forklarer hårekspertene de vanligste årsakene de opplever når det kommer til «uforklarlig» hårtap:

1. Stress

Å være stresset over lang tid er en ond sirkel, fordi du gjerne mister hår først når du har roet deg ned igjen – og kanskje da blir stresset over å miste håret.

Ellen Ruhs driver hårsalong i Oslo, hvor de spesialiserer seg på parykker og hairextensions. Hun forteller at stress kan påvirke antall hårstrå som forsvinner:

- Hårtap kan absolutt komme av stress. Hvis du har flere personlige problemer, begynner kroppen å reagere. Det er et uttrykk om stress som heter at «det gir meg grå hår», og det er faktisk en sannhet i dette. Det begynner selvfølgelig ikke å vokse grå hår ut av hodebunnen med en gang du stresser, men hvis du har stresset over en lang periode, kan du i ettertid få flere grå hår, forteller hun.

Forskere ved Onikawa University i Japan og Harvard University i USA, bekreftet også dette gjennom en forskingsrapport fra 2010.

Les også om kjendisenes favorittprodukt som skal reparere ødelagt hår.

2. Kjemisk behandling

SKADELIG: Å rette ut håret kan være fint (noe vi mistenker Olivia Palermo har gjort her), men tenk også på at det ødelegger håret. Foto: Getty Images
SKADELIG: Å rette ut håret kan være fint (noe vi mistenker Olivia Palermo har gjort her), men tenk også på at det ødelegger håret. Foto: Getty Images

Mange av oss farger, bleker eller retter ut håret, og dette kan ikke overraskende være skadelig. For selv om håret kanskje ser sunt ut den dagen du retter det ut, sliter kjemisk behandling på håret og gjør at hårstråene brekker lettere. Dermed mister du mer hår enn vanlig.

Lise Holm-Glad er leder for Defines frisørteam, og forteller at hun ofte har kunder med slitt hår som følge av kjemiske behandlinger.

- Hvis håret er svakt, så brekker det lett, håret blir tynnere og det kan se ut som det ikke vokser, fordi det hele tiden brekker av i spissene. Her kan man forebygge ved å bruke sjampo, balsam og kur med gjenoppbyggende proteiner som styrker håret, forteller Holm-Glad.

Tips: Slik forebygger du rynker tidlig

3. Hormoner

Hvor mye du stresser, kan du selv påvirke – hormonene derimot, er det verre med. Holm-Glad forteller at såkalte «androgene» hormoner kan gjøre at man røyter mer.

- Visse hormoner kan føre til hårtap hos kvinner. De fleste av disse er androgene hormoner, som menn har høyere nivåer av. Dette er ofte genetisk betinget. Hvis det er for store mengder av androgene hormoner (testosteron, androstendion og dihydrotestosteron, journ. anm.) i en kvinnes kropp, kan dette føre til hårtap, forteller Holm-Glad.

EKSPERT: Lise Holm-Glad er leder for Defines frisørteam. Foto: Privat/Define.no
EKSPERT: Lise Holm-Glad er leder for Defines frisørteam. Foto: Privat/Define.no

4. Underernæring

Det er en kjent sak at vektnedgang påvirker utseendet. I ekstreme tilfeller kan du faktisk anlegge ansiktshår, begynne å fryse mer, og, ikke overraskende, miste hår. Dette kommer av at kroppen ikke får vitaminene den trenger.

- Et sunt kosthold har påvirkning på hud, hår og negler. Derfor kan man se at etter ekstrem slanking kan håret også bli tynnere, sier Define-lederen.

5. Synkronisert hårtap

Holm-Glad forteller også om en annen grunn til tap av hår, kalt synkronisert hårtap. Dette oppstår ofte etter man har vært syk, og er dessverre ikke mye å gjøre med.

- Synkronisert hårtap eller «røyting», kan starte to-tre måneder etter en episode med feber, operasjon, blodgivning, stans i p-piller eller en fødsel, og er forbigående, sier hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?