Frisørtest: Er Cutters like bra som dyrere alternativer?

HAR SAMMENLIGNET: Thomas Mørk, daglig leder for Loud Hair og Cecilie Krogh, MinMotes skjønnhetsekspert, vurderte håret før og etter klipp. Foto: Annemor Larsen, VG

Er det vits å punge ut for en klipp hos de dyre salongene, eller er en klipp hos billigkjeden like god?

For tre år siden kom Cutters på frisørbanen, en kjede som fokuserer på drop-in-timer hvor en klipp kun skal ta 15 minutter.

Billigkjeden eksploderte og det er nå 50 salonger rundt om i Norge. I 2017 hadde de en omsetning på 60 millioner kroner. Cutters lover på sine hjemmesider en klipp av høy kvalitet.

I denne frisørtesten ville MinMote sjekke om Cutters leverer det de lover, og om det bare er prisen det er forskjell på sammenlignet med andre frisørsalonger – eller om det også er forskjell på kvaliteten.

MinMote sendte seks testpersoner til frisører i to helt ulike prisklasser.
Personene i testen betalte mellom 299 og 1240 kroner for klippen – altså en prisforskjell på over 900 kroner.

Testpersonene ble vurdert både før og etter klippen av frisørene Cecilie Krogh og Thomas Mørk.

Frisør-ekspertene fikk ikke vite hvilke salonger de ulike personene var hos.

Krogh jobber som kreativ leder for Jan Thomas Studio og er MinMotes skjønnhetsekspert. Mørk er både Norges-, Nordisk- og europamester i frisering og innehaver av frisørsalongen Loud Hair.

– En god klipp er jevn og pen, og den skal være lett å style, forklarer Cecilie.

Testpersonene beskriver også hvordan de opplevde frisørtimen, og om de ble fornøyd med resultatet.

HÅR

Slik kan du jukse deg til perfekt blow-dry

Tre av testpersonene ble sendt til Cutters, mens de resterende var hos salonger som ligger i det høyere prissjiktet. MinMote valgte å ta med kjedene Nikita og Adam & Eva som har salonger over hele Norge, samt kjendisfavoritten Gevir.

Maiken – Cutters

Maiken har langt hår og ønsket en enkel stuss for å klippe av det som er mest slitt. Hun var åpen for å ta relativt mye da hun ville at håret skulle se sunt og fresht ut.

– Her er det masse hår! I og med at hun skal ha en nokså enkel klipp, vil det meste gå på finishen her, sier ekspertene seg enige om.

FØR: Maiken hadde lang, tykt hår og ønsket en stuss. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.
ETTER: Slik så Maiken ut etter nærmere en halvtime i frisørstolen hos Cutters. Ekspertene er ikke fornøyd med resultatet. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.

Maiken betalte standardpris på Cutters som er 299. Klippen skal i utgangspunktet ta et kvarter, men siden det ikke var kø brukte frisøren ekstra god tid og endte på nærmere 30 minutter. MinMotes eksperter er imidlertid ikke imponert over resultatet.

– Her ser det ut som noen har gått veldig raskt over. Det er veldig hakkete, spesielt foran. Jeg kjenner at jeg blir litt lei meg, sier Cecilie.

– Dette trenger du ikke å betale en krone for – denne klippen kan du få til hjemme på badet. Det er helt tullete at man har betalt penger for dette.

Tom – Nikita

Tom ville gjøre frisyren litt kortere og strammere. Rett og slett en oppfriskning. Ekspertene påpekte før frisørtimen at håret hans skal være relativt enkelt å klippe fordi han har mye hår og et naturlig fall.

Tom var hos Nikita og betalte 808 kroner for klippen, inkludert hodebunnsmassasje. Han ble ikke opplyst om at massasjen kostet 149 kroner. Frisøren brukte omkring 30 minutter, og Tom var i utgangspunktet fornøyd, men har i ettertid lagt merke til at klippen er skjev på sidene.

FØR: Tom ønsket en oppfriskning av sveisen, og ta litt av lengden. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG
ETTER: Tom var hos Nikita og var umiddelbart fornøyd med resultatet, men da han kom hjem så han at sveisen var skjev. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.

Frisørekspertene synes klippen er helt ok, men ikke optimal.

– Det første jeg ser er at det er en del ujevnheter. Fasongen passer ikke helt ansiktet hans heller, sier Cecilie og legger til:

– Det er en helt grei klipp, men den mangler finish.

– Ja, her er det litt mangler, men den er ok. Her er det en som rett og slett har for liten erfaring, for lite tid eller rett og slett har vært slurvete, sier Thomas og peker på at det er en passasje i bakhodet som ikke var klipt av og at det ikke er gradert i nakken.

HÅR

Dette er den nye trendfrisyren

Andrea – Adam & Eva

Andrea har hatt kort hår, men er nå i en prosess hvor hun ønsker å spare ut lengden. Hun vil ha en mer markant sveis, for eksempel en bob.

– Dette er en litt mer komplisert hår, fordi håret er i forskjellige lengder, sier Cecilie før frisørtimen.

FØR: Andrea har hatt kort hår, men prøver å spare ut lengden. Hun ønsker å få en mer tydelig sveis. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG
ETTER: Andrea klippet bob, og er fornøyd med resultatet. Ekspertene synes også Adam & Eva har gjort en god klipp. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.

Andrea var på Adam & Eva. Hun betalte 790 kroner, og klippen tok omtrent en time og 20 minutter. Hun var fornøyd med både opplevelsen og resultatet – det samme var ekspertene.

– Dette er en veldig pen bob. Linjene er superfine, og frisøren har fått fram det best i henne, sier Cecilie.

– Ja, denne klippen er det ingenting å utsette på, legger Thomas til mens de nøye går igjennom klippen.

Mona – Cutters

Mona har hatt samme sveis i 30 år, og ønsket å holde seg til den. Hun går sjelden til frisøren, så hun ønsket å klippe av det som var slitt og løfte sveisen litt.

FØR: Mona har hatt samme klippen i mange år, og trives med den. Hun ønsket kun å stusse tuppene og en liten oppfriskning. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.
ETTER: Mona var hos Cutters, og ekspertene ble imponert over klippen. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.

Hun var hos Cutters og betalte 299 for klippen. Frisøren brukte omtrent 15 minutter og Mona hadde generelt en positiv opplevelse. Frisøren foreslo at de burde ikke bare stusse endene, men også gå over hvor det var graderinger og oppklipping. Mona vil gjerne gå tilbake til Cutters, så lenge hun får den samme frisøren.

Ekspertene synes klippen var helt på det jevne, men ble ikke imponert.

– Her flyter tuppene fint, og det er en fin klipp. Men man kunne har lettet litt på fronten, sier Cecilie.

– Dette håret er relativt enkelt å klippe siden det har naturlig fall. Jeg synes den mangler litt linjer foran, så det ser ut til at det har gått litt fort. Men det er en klipp helt på det jevne, sier Thomas.

Hege – Gevir

Hege var klar for en skikkelig forandring. Hun ønsket å klippe håret en god del kortere, og få litt mer sveis.

– Dette håret krevet ganske godt håndverk fordi det er mye hår, sier Cecilie.

– Ja, det er en klipp som krever litt. Det burde klippes opp og tynnes ut slik at det flyter bedre sammen, sier Thomas.

FØR: Hege hadde langt og tykt hår, og ønsket å gjøre en drastisk forandring. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.
ETTER: Hege var på Gevir, og ble fornøyd med resultatet selv om det tok en god del tid. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.

Hege var på Gevir og betalte 1240 kroner. Hun hadde meg seg et bilde av hvordan hun ønsket håret. Hun synes opplevelsen var god og at frisøren var nøye. Klippen tok omtrent en time og 40 minutter og underveis fikk hun flere drikkealternativer og litt snacks. Ekspertene er enige om at det er en god klipp, selv om den tok vel lang tid.

– Førsteinntrykket er at det er veldig fresht. Det ser ut til at det er godt arbeid og at de har tatt seg tid. Det er også fint stylet som gjør at kunden kan plukke opp triks selv, sier Cecilie.

– Hun ser ganske glamorøs ut. Dette er mye mer sveis enn hun hadde tidligere, og det er godt utført, sier Thomas men påpeker at det er noen ujevnheter i lengden.

HÅR

Han står bak hårbørsten «alle» snakker om

Even – Cutters

Even ønsket litt kortere hår, men samme klipp. Sveisen han går for er et skikkelig throwback til 90-tallet med kortere hår på siden og lengre på toppen og midtskill.

– Dette er et ganske stritt hår, derfor er det ganske krevende og klippe. Man kan ikke skjule noe bak litt rufsete styling, sier Thomas.

FØR: Even ønsket å friske opp frisyren. Ekspertene påpekte at det er utfordrende hår å klippe fordi det er så stritt. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG
ETTER: Even klipte seg hos Cutters, men ble ikke fornøyd. Frisyren ble hakkete og skjev. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG.

Even var på Cutters og betalte 299 kroner. Klippen tok i underkant av 15 minutter. Even forteller at frisøren startet med barbermaskinen omtrent før de hadde snakket om hvilken sveis han ønsket.

Ekspertene er ikke fornøyd med resultatet. De mener det er ekstremt dårlig utført, og at man ser at det har blitt gjort på 10 minutter.

– Dette er veldig ujevnt. Til og med der de har brukt maskin er det ujevnt og det er ganske vanskelig å få til, sier Thomas.

– Her er det nesten ingenting som er gjort riktig, legger han til.

– Det ser ut til de har brukt en haug med voks i et forsøk på å temme håret, men det hjelper ikke. Klippen er ekstremt hakkete, sier Cecilie.

Konklusjon

Cecilie og Thomas så tydelig at klippen til Maiken og Even var utført med hastverk. Begge ble gjort med raske løsninger og tekniske feil. Den klippen de imidlertid mener svarer minst til forventningene var hos Nikita. Her brukte frisøren bedre tid, samtidig kostet klippen kostet betydelig mer enn hos Cutters. De mener derfor at Tom var den personen som fikk minst valuta for pengene.

SKJEVT: Ekspertene mener Maikens klipp var skjev og slurvete. Foto: Annemor Larsen, VG

Frisørekspertene mener luksusfrisøren Gevir og kjeden Adam & Eva kommer best ut av testen med gode klipper som er tilpasset kunden og er teknisk riktig utført. Frisørene ble positivt overrasket over klippen til Mona da de fikk høre at den var gjennomført hos Cutters, og mener dette viser at man kan få et godkjent resultat hos billigkjeden. Likevel understreker de at testen i hovedsak viser at 15 minutter er for liten tid til å få en god klipp.

Ekspertene poengterer at klipper varier fra frisør til frisør. Det er viktig at frisøren forstår hva du vil ha og klarer å utføre jobben.

Les også: Advarte mot tørrsjampo på Facebook – ble kontaktet av advokat

Dette sier kjedene

Kristian Hauge Solheim, daglig leder og grunnlegger av Cutters, forteller til MinMote at han synes at man ikke kan sammenligne en klipp hos Cutters med andre salonger.

– Vi klipper over 2.500 nordmenn om dagen. Denne frisørtesten er som å sende to Ferrari-forhandlere til å prøvekjøre en Volkswagen.

Han påpeker at de har en fornøydhetsgaranti, som gjør at alle kunder når som helst kan komme tilbake å justere klippen sin gratis dersom de ønsker det.

– Vi klipper ikke håret til jålete frisør-konkurrenter, men for vanlige folk på farten. Hva som er en god hårklipp må hver enkelt kunde få lov til å bestemme. Et kvarter er som regel tilstrekkelig, men vi bruker selvsagt lengre tid dersom det er behov for det.

Markedsdirektør Cecilie Bakke Andersen i Raise-gruppen som eier frisørkjeden Nikita, sier at de jobber kontinuerlig med kvalitetssikring, faglig oppfølging og kurs av alle sine medarbeidere. Hun mener det er konsultasjonen og samtalen mellom frisør og kunde er viktig for å sikre et godt resultat.

– Vi vet hvor viktig håret er for folk og derfor tilbyr vi fornøydgaranti i våre salonger for å sikre at kunden er fornøyd med resultatet, sier hun og legger til:

– En hårklipp inkluderer vask, sjampo, balsam og eventuelt stylingprodukter. Kunden har også fått en tilleggstjeneste som hårkur med hodebunnsmassasje. Dette er ikke blitt godt nok kommunisert og det beklager vi. Vi har salonger på beliggenheter hvor vi er tilgjengelig for kunden og prisene våre skal være konkurransedyktige med tilsvarende frisører i det lokale området.

Publisert: