Hva har du egentlig krav på om du er misfornøyd etter frisørtimen?
Du kjenner deg kanskje igjen i dette scenarioet:
Endelig skal håret få seg et etterlengtet behandling hos frisøren. Du har et klart bilde i hodet av hvordan du ønsker å se ut når du går ut fra salongen, og forklarer så godt du kan til frisøren.
Du føler dere har forstått hverandre og har tillit til prosessen. Du lener deg tilbake, senker skuldrene og gleder deg til å se din nye sveis.
Når du får se deg selv i speilet på slutten av timen får du en klump i magen og tenker til for deg selv: «Å nei, det var ikke dette jeg skulle ha». Kanskje synes du det er ubehagelig å si ifra, så du sier takk, betaler og går hjem gråtkvalt på telefonen til venninner.
Høres det kjent ut? Da er du ikke alene.
Folk vil ha «skilsmissesveisen»: – Opplevd mange ganger
Det er nok mange som har gått misfornøyd ut fra frisørsalongen, kanskje angrer man på at man ikke sa noe der og der, og vet ikke helt hva man bør gjøre i ettertid.
Så, hva har man egentlig krav på om man ikke blir helt fornøyd? Og blir frisører sinte når man sier ifra? Vi har snakket med frisører som gir sine tips til hva man bør – og ikke bør – gjøre når frisørtimen går skeis.
Forbered deg godt til timen
For best mulig forutsetning anbefaler fargespesialist og frisør hos Bel Etage i Oslo, Maiken Leonardsen, at man forbereder seg godt i forkant.
– Det er kjempelurt å forberede seg til frisørtimen. Å ha med referansebilde av en farge man liker, lengde på en lugg eller form på klipp, er kjempelurt for å komme så nær ønskelig resultat som mulig.
Likevel sier hun det er viktig å ha realistiske forventninger før timen.
– Det er ikke alltid mulig å få resultatet man ønsker, selv om man kommer med et bilde. Men da skal det også ha blitt kommunisert fra frisøren på forhånd, og man skal ha blitt enige sammen om en løsning, forklarer hun.
Om en kunde ikke er helt fornøyd, forteller Leonardsen at frisører ikke blir sinte om en kunde sier ifra.
– Det er helt lov å si ifra, og personlig klarer jeg ikke sende ut kunden før de er 100 prosent fornøyd. Det kan skje at man snakker forbi hverandre under konsultasjonen, og da er det helt lov å fikse opp, forteller hun.
Si ifra med en gang
Frisør og eier av salongen Stas Hår og Bryn i Trondheim, Siv Oldervik, er enig i at frisøren gjerne vil ha beskjed om kunden ikke er helt fornøyd.
– Det er kundene vi lever av og vi ønsker at de skal bli fornøyd og komme tilbake til oss gang etter gang.
Hun ser det som bare positivt om kunden velger å komme tilbake for å justere eventuelle feil.
– Vi skal være glade kunden kommer tilbake til oss, og ikke går til nabosalongen for å klage og rette opp der.
Ifølge frisøren er det viktig å huske på at det er greit å dra tilbake for å rette på småting.
– Det er lov å stikke innom om man synes det er litt tungt på kronen, om luggen ble for lang, eller om man bare skulle ønske det var klippet opp litt mer. Det tror jeg mange glemmer litt. Du trenger ikke være skamklipt for å be om en reklamasjonstime, sier hun.
Hun legger til at dersom man ikke har kjemi med egen frisør, kan man be om at en annen frisør ved samme salong retter opp i feilen.
Ikke forsøk å ordne opp selv
Skulle uhellet være ute, og du ikke er fornøyd med din nye farge eller frisyre, har eier av salongen Vest Studio, Cecilie Krogh, et enkelt råd:
– For all del ikke prøv å ordne opp selv med en hjemmefarge. Jeg kan love deg at det gjør situasjonen verre. Ring eller kom innom frisørsalongen og forklar hva du ikke er fornøyd med.
Også Krogh anbefaler å si ifra, uansett om det er skummelt.
– Selv om det kan føles ubehagelig, vil frisører som har respekt for sitt eget fag sette pris på den tilbakemeldingen. Det er ditt hår – og du som skal bære det.
Har mottatt 14 henvendelser
Forbrukerjurist hos Forbrukerrådet, Amna Haye, sier mange dropper å klage til frisøren.
– Det kan nok føles litt ugreit å klage til frisøren, og dette er ikke noe vi får mange klager på. Så langt i år har vi mottatt 14 henvendelser fra frisørkunder, sier hun til MinMote.
– Hva har man krav på som betalende kunde om man ikke er fornøyd med resultatet?
– Utgangspunktet er at frisøren skal gjøre et faglig godt arbeid, og gi deg den informasjon du trenger for et best mulig avgjørelsesgrunnlag. Avtalen med frisøren er ikke lovregulert, sier hun.
Prisavslag kan være aktuelt
Om du ikke er fornøyd etter frisørtimen, og det ikke er mulig å justere resultatet, kan prisavslag være et alternativ, sier Haye.
– Hvis du ser underveis at det ikke ble som du hadde tenkt deg, så si ifra. Frisøren vil også at du skal bli fornøyd, og det er enklest å fikse når du sitter i frisørstolen. Prisavslag kan også være et alternativ hvis det ikke er mulig å fikse resultatet.
Ifølge Haye kan man i enkelte tilfeller nekte å betale, men påpeker at det kun er de verste feilene som gir grunnlag for en slik reaksjon.
Videre forteller Haye at hvilke rettigheter du har, avhenger av hvem som har vært utydelig, og at du derfor bør være så tydelig som mulig før dere setter i gang.
– Blir du og frisøren ikke enig kan du ta saken til Forbrukertilsynet for mekling, avslutter hun.