Hårvippen er tilbake

PÅ RØD LØPER: Billie Eilish viste frem en ny side av seg selv på Oscar-utdelingen i mars. Med svart hår, sidelugg og tydelig sving på håret.
PÅ RØD LØPER: Billie Eilish viste frem en ny side av seg selv på Oscar-utdelingen i mars. Med svart hår, sidelugg og tydelig sving på håret. ANGELA WEISS / AFP

Frisyren som har tatt Hollywood med storm har vært elsket og hatet i flere tiår.

Trender som kommer tilbake har en tendens til å være av typen du har en sterk formening om fra før. Enten om det gjelder miniskjørtet, syltynne bryn à la Pamela Anderson, eller platåsandaler, sørger comeback-trendene gjerne for at enkelte jubler av glede, mens andre kjenner det går kaldt nedover ryggen.

Nå ser det ut til at Hollywood-kjendisene har børstet støvet av nok en gammel traver, som tidligere har prydet hodet til førstedamer og barnestjerner.

A post shared by Kendall (@kendalljenner)

Det som kjennetegner frisyren, som har fått navnet «The hair flip», er tydelig utsving nederst på hårlengdene. Volumet har variert gjennom tidene, og det samme har intensiteten på «svingen».

Navnet er det like greit å lære seg først som sist, skal vi tro blant annet Vogue og Harpers Bazaar.

– Endelig!!!

Frisør og eier av salongen Stas Hår og Bryn i Trondheim, Siv Oldervik, er glad frisyren gjør comeback.

– Endelig!!! Min favorittfrisyre om dagen.

Hun forteller MinMote at hun har laget frisyren både på seg selv og på kunder den siste tiden.

BARNESTJERNER: May-Kate og Ashley Olsen var forbilder for jenter verden over på 90- og 2000-tallet. Frisyren de ofte ble sett med er nå tilbake i trendbildet.
BARNESTJERNER: May-Kate og Ashley Olsen var forbilder for jenter verden over på 90- og 2000-tallet. Frisyren de ofte ble sett med er nå tilbake i trendbildet. Ron Galella / Ron Galella Collection via Getty

Sist gang denne frisyren var i trendbildet, var på 90-tallet. Da var den å se på superstjerner som Britney Spears (Hallo, Lucy Wagner i «Crossroads»), Ashley og Mary-Kate Olsen og Drew Barrymore.

STOR STJERNE: Drew Barrymore var intet mindre enn en favoritt i Hollywood på 90- og tidlig 2000-tallet. Hun ble ofte sett med «The hair flip», her fra en prisutdeling i 2001.
STOR STJERNE: Drew Barrymore var intet mindre enn en favoritt i Hollywood på 90- og tidlig 2000-tallet. Hun ble ofte sett med «The hair flip», her fra en prisutdeling i 2001. KEVORK DJANSEZIAN / AP

Og nå gjør den retro frisyren nok en retur i motebildet og på rød løper. Billie Eilish, Hailey Bieber og Ariana Grande er bare noen av kjendisene som har blitt sett med den retro frisyren.

TIDLIG UTE: Modell Hailey Bieber er alltid tidlig ute med trender. Allerede i 2020 viste hun at denne sveisen gjør seg godt på rød løper, og oser Hollywood-glamour.
TIDLIG UTE: Modell Hailey Bieber er alltid tidlig ute med trender. Allerede i 2020 viste hun at denne sveisen gjør seg godt på rød løper, og oser Hollywood-glamour. OConnor-Arroyo / Pa Photos

Frisyren blir ofte forbundet med halvlangt hår, men du trenger slettes ikke finne frem saksen om du vil kaste deg på en av de heteste hårtrendene akkurat nå.

Det er vel så populært å gjenskape frisyren i en høyt oppsatt hestehale, slik at du kan beholde hårlengden:

A post shared by Ariana Grande (@arianagrande)

Frisør Siv Oldervik forteller at hun selv har langt hår, men det har ikke stoppet henne fra å gjør en egen tvist på den ikoniske sveisen.

– Mitt hår et litt for langt for den vippen, men da lager jeg store krøller i endene som jeg børster godt ut på ekte «Hollywood-vis», som betyr stort og voluminøst!

Og ikke glem å lage volum på krona!

– Jeg lager også litt overdreven volum på krona for det hører denne frisyren til! Det skal ose glamour og fashion. Det er en sexy frisyre, og veldig feminin og vakker.

Stor på 60-tallet

Før frisyren ble populær blant den yngre generasjonen på 90-tallet, var den stor på 60-tallet. Definert sving og stort volum var viktig i denne perioden. Hårstylist Larry King fortalte Vogue at det er særlig to kvinner som står ansvarlig for den voluminøse frisyrens popularitet på 60-tallet.

FØRSTEDAME: USAs tidligere førstedame Jackie Kennedy var ofte å se med utsving i lengdene.
FØRSTEDAME: USAs tidligere førstedame Jackie Kennedy var ofte å se med utsving i lengdene. Bettmann / Bettmann Archive

– Frisyren ble populær takket være stilikoner som Jackie Kennedy og Mary Tyler Moore, og det definerte virkelig tiåret, fortalte King.

IKON: Skuespiller Mary Tyler Moore inspirerte mange hoder på 60- og 70-tallet.
IKON: Skuespiller Mary Tyler Moore inspirerte mange hoder på 60- og 70-tallet. Silver Screen Collection / Getty Images

Slik lager du frisyren

Oldervik forteller at for å lage denne frisyren bør du vaske håret, og påføre produkter som gir volum, gjerne hårskum eller volumspray.

1. Føn håret tørt, før du går inn med rundbørste.

2. Føner håret utover i underhåret for å få vipp. Sett gjerne vippen opp i klips mens det avkjøles for ekstra hold.

3. For ekstra volum på krona, bør du føne håret på toppet av hodet innover. Bruk gjerne klips her også for bedre hold.

4. Trekk fronten fremover og bruk rundbørste som du dreier bakover mot krona. På denne måten skaper du volum rundt ansiktet, og får håret vekk fra ansiktet.

5. Spray med en lett hårspray og børst godt ut med god naturbørste.

6. Fyll gjerne på med litt tupering for mer volum der du ønsker.

7. Avslutt med en hårspray, og gjerne en glansspray.

Oldervik forteller at frisyren også kan oppnås med krølltang, om man heller ønsker det. Samme oppskrift gjelder både med hårføner og krølltang.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?