Derfor må du beskytte håret mot solen

BESKYTTE HÅRET: Både sol og vann kan slite på håret ditt – spesielt om sommeren. Heldigvis sitter ekspertene på noen gode tips til deg.
BESKYTTE HÅRET: Både sol og vann kan slite på håret ditt – spesielt om sommeren. Heldigvis sitter ekspertene på noen gode tips til deg.Hanna Lassen / Getty Images AsiaPac

Vi har spurt tre eksperter om deres beste tips.

Det er alltid en stor glede når sommeren melder sin ankomst, men det er viktig å forberede seg til denne sesongen som både kan slite på hud og hår. Solkrem er nok ganske godt innarbeidet hos de fleste, men tar du vare på håret ditt om sommeren?

Ifølge Siv Oldervik, frisør og eier av Stas Hår & Bryn i Trondheim, kan det være en god idé å gå sommeren i en møte med en liten plan som du har lagt med frisøren din.

– Start med å få en god klipp. Det viktigste er ikke å ta mye, men å klippe grundig. Få frisøren til å anbefale deg en god sjampo og balsam som er tilpasset årstiden du er inn i. Du trenger pleie og UV-beskyttelse på denne tiden av året, sier Oldervik og fortsetter:

– Jeg pleier også alltid å anbefale mine kunder å bruke en leave in-kur som man alltid tar i etter håndkletørking. Det er så viktig! Dropper du det er det ingenting som beskytter håret ditt.

Siv Oldervik
Siv OldervikPrivat

Både sommerens sol og varme, samt bading i både hav og innsjø, kan ha en innvirkning på håret ditt.

Maiken Leonardsen, fargespesialist og frisør hos Bel Etage i Oslo, kan fortelle at mange med ufarget hår opplever at håret lysner en del i solen, mens andre med farget hår merker ofte at fargen endrer seg og blir enten varmere, gulere og i noen tilfeller grønnere.

– Dette forteller at solen er sterk og påvirker håret i stor grad. På samme måte som at huden trenger solkrem, så har også håret behov for ekstra pleie om sommeren. Det er derfor viktig å bruke riktige hårprodukter og beskytte håret godt, sier frisøren og fortsetter:

– Visste du at det finnes solkrem for håret? UV- og varmebeskyttelse som legger et beskyttelseskjold rundt hårstrået. Om man tar produktet i håndkletørt hår, så har man en god beskyttelse frem til neste hårvask. Jeg anbefaler likevel å påføre litt ekstra beskyttelse ved soleksponering, forteller Leonardsen.

I tillegg til å beskytte håret med riktige produkter, er det også greit å ta i bruk noen andre hjelpemidler.

– På stranden er det ofte lurt, spesielt om man har farget hår og ønsker å ivareta fargen, å tulle håret inn i et håndkle mens en soler seg. Flett også håret før du bader i saltvann for å unngå unødvendige floker. Da får du også «beach waves» med på kjøpet, tipser frisøren.

Maiken Leonardsen
Maiken LeonardsenPrivat

– Aldri sett så mye slitt hår

Fjorårets sommer ble tilbrakt i Norge, og for mange vil det samme gjelde i år også. Kan det at vi holdt oss hjemme ha hatt noe å si på hvordan håret vårt så ut? Ifølge Siv Oldervik er svaret ja!

– Jeg aldri sett så mye slitt hår før. Alle er så flinke å passe på hår og hud på ferie i utlandet, men slurver når man er i Norge. Men solen steker her også!

Oldervik legger til at den største feilen vi begår om sommeren, er å undervurdere solen i Norge.

– Den er sterk og den både lysner og sliter håret. Ikke gå inn for å bleke håret i solen – det er for hardt for håret, sier Oldervik og legger ved en liten huskeliste som er god å ha i sommer:

  • Bruk hårspray med solfaktor hver dag
  • Ta med deg kuren på stranden eller på sjøen
  • Vær forsiktig og ikke knyt håret i en ball – flett det heller
  • Bruk olje hver morgen og kveld
  • Ta en pause fra varmeverktøy – bruk heller teksturspray
  • Bruk tørrsjampo for å unngå at håret deler seg i varmen. Ha det gjerne i når det er nyvasket

Ifølge kjendisstylist Nikola Grozdic er det også én ting som kommer svært godt med – ikke bare om sommeren, men året rundt:

– Kur, kur og atter kur er alltid det beste svaret.

Han forteller at du selv må finne ut av hvor mye tid og kapasitet du ønsker å bruke på håret ditt, men det er et par hårtabber mange begår om sommeren som du gjerne kan styre unna.

– Det å ikke få renset håret etter man har vært på stranden og badet i saltvann – eller i et klorbasseng – er kanskje en av de største tabbene man kan gjøre. Mye av grunnen til at hårets tilstand blir dårligere er fordi man ikke vasker ut rester av saltvann og klor.

Nikola Grozdic
Nikola GrozdicPrivat
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?