Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Kan produkter egentlig reparere håret?

KLIPP ELLER KUR? Ekspertene mener at ingen produkter kan erstatte en hårklipp, men at riktige produkter kan hjelpe deg et stykke på veien.
KLIPP ELLER KUR? Ekspertene mener at ingen produkter kan erstatte en hårklipp, men at riktige produkter kan hjelpe deg et stykke på veien. Cristalov / iStockphoto

Vi har spurt ekspertene.

Har du lagt merke til at det stadig kommer nye og nyskapende produkter som sier de skal reparere håret?

Selv om det kanskje selges ut sånn på reklamene, så er det faktisk ikke slik at en krem mot rynker fjerner rynkene dine med et lite strøk. Ja, det kan hende den gjør prosessen litt tregere, men rynkene vil nok ikke forsvinne. Gjelder det samme med hår? Er det slik at en «repair shampoo», eller en beskyttende leave in-krem faktisk ikke reparer håret ditt helt?

Vel, ifølge Cecilie Krogh, frisør og eier av salongen Vest i Oslo, er det ikke helt det samme.

– Hud er levende, hår er «dødt». Rette produkter til rett hår har absolutt noe for seg. Ja, gener vil spille noe inn her, men dersom du ønsker sunt og glansfullt hår, kan man optimalisere det man har med riktige produkter.

Lettere å forebygge

Hudlege Miray Al-Mustafa, som jobber både på Oslo Hud- og laserklinikk og Aleris i Drammen, sier at det ikke er tvil om at det er lettere å forebygge enn å behandle håret.

– Når det gjelder behandling av slitt hår, kommer det også an på hvor slitt og ødelagt det er. Ofte knekkes det av seg selv hvis det er altfor slitt. Er det ikke knekt av, er det så klart en del man kan gjøre for å forbedre det.

Om du har slitte tupper bør de klippes av, men det er ikke alltid nok.

– I mange tilfeller er store deler av lengdene slitt, og å klippe tuppene vil ikke løse problemet. Her bør man først og fremst unngå videre slitasje, og ikke farge, bleke eller varmebehandle håret, råder legen.

SKINNENDE LOKKER: Hår som er sunt er en av de store trendene nå.
SKINNENDE LOKKER: Hår som er sunt er en av de store trendene nå. Rosdiana Ciaravolo / Getty Images Europe

– I en særklasse

I skjønnhetsverdenen er produkter som skal reparere en gjenganger, og det finnes også kurer og diverse behandlinger som skal gjenoppbygge håret.

Når det kommer til pleiende og reparende produkter, anbefaler hudlege Al-Mustafa hyppige kurer med en kombinasjon av fukt og proteiner.

– Å kure håret ditt én gang vil ikke hjelpe stort når det er slitt. Det blir som å gå på treningssenteret én gang. Dette bør gjøres regelmessig og over tid.

Hun anbefaler kurprogrammer som utføres i salong, men trekker frem en favoritt i den mye omtalte K18-kuren.

– Det finnes ulike fuktkurer, og her kan man snakke med frisøren sin hvilken som passer ditt hår uten å tyngde det. Av kurer som reparerer hårstrukturen, er det ingen tvil om at aminosyrekuren K18 er i en særklasse, sier Al-Mustafa.

– Ingen kur kan erstatte en klipp

Frisør Alexander Woll er brand director for produktlinjen Kevin.Murphy og jobber også med den mye omtalte kuren K18, og sier han nå ser en tydelig – og kanskje noe uventet – hårtrend.

– Høy hårkvalitet er den nye trenden. Hår er ikke lenger hvordan man ser ut, hår representerer hvordan man har det. Og man ønsker å fremstå som sunn og naturlig for tiden.

Eksperten mener altså at trendene har utviklet seg fra å være klipper, til å bli ulike fargeteknikker til nå å være sunt og sterkt hår.

– Klipper var lenge i høysetet for trender. Etter Victoria Beckham har vi ikke hatt noen globale trender på klipp. Farge tok over trendbildet. Dip dye, sombre, ombre, granny grey, rainbow og til slutt balayage. Vi har brukt mye stivelse og spray for å låse fast «bloggekrøller» og Victoria Secrets-bølger i håret. I dag kommer flere og flere inn og spør frisørene sine om en farge som minner mer om den naturlige fargen sin. Bølgene skal fortsatt være der men man skal kunne dra fingrene gjennom et hår som kjennes mykt ut. Det skal føles deilig og naturlig, sier Woll.

TRENDSETTER: Victoria Beckham inspirerte en hel verden med denne asymmetriske boben tilbake i 2007.
TRENDSETTER: Victoria Beckham inspirerte en hel verden med denne asymmetriske boben tilbake i 2007. Danny Moloshok / Moloshok

Produktet K18 har tatt skjønnhetsbransjen med storm, da det er en helt ny type gjenoppbyggende produkt, og jobber dypere i håret og reparerer det permanent. Med moderne produkter mener han det er vanskelig å gjøre feil, da produktene skal inneholde «intelligente ingredienser» som kun opererer der det trengs.

– Ingrediensene fungerer som nøkler som passer til nøkkelhull. Om de ikke passer så har de heller ikke noe funksjon og vil vaskes ut i stedet for å overbehandle. Man skal derfor ikke kun evaluere produktets effekt av hvordan håret kjennes ut men mer hvor mye håret tåler. Kosmetiske produkter kan ivareta følelsen og coatingen av håret, sier han.

Woll er likevel tydelig på at produkter ikke kan redde alt.

– Ingen kur kan erstatte en klipp. Spisser fliser seg fortsatt og designer linjen på håret må vedlikeholdes fordi mange hårstrå vokser ujevnt. Man vedlikeholder ikke bare hårstråene men også stilen sin. En fin designerlinje på håret er alfa omega. Så svaret er nei. Gå og klipp deg.

K18

K18

Hårkuren K18 omtales som en gjenopprettende intensivbehandlingen reparerer, styrker og forbedrer hårets elastisitet. Kuren er et leave in-produkt som ikke skal skylles ut, og har kun fire minutters virketid. Denne kuren skal vare til 30-40 behandlinger.

Hårkur for fuktighet

Hårkur for fuktighet

Hårkuren K-Pak fra Joico gir håret fuktighet.

Vegansk proteinkur

Vegansk proteinkur

Bioprotein fra Oslostylistene

For skadet hår

For skadet hår

Hydrerende hårmaske fra Oribe som skal transformere selv det tørreste, overbehandlede håret, og etterlate det mykt og uimotståelig.

Anti-frizz

Anti-frizz

Leave in-behandling fra Paul Mitchell.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?