Fire ødeleggende hårtabber du sannsynligvis gjør

HÅRFELLER: Hårbørste og hårføner kan gi deg en fin sveis, men feil bruk kan skade håret ditt på sikt. Foto: Getty Images

Dine daglige skjønnhetsrutiner kan gjøre større skade enn du egentlig vet. Her er de største hårtabbene mange av oss gjør.

Martine Haug Nysether
Publisert:

For den viktigste jobben for å oppnå en naturlig, sunn og skinnende manke er faktisk det du selv som gjør. Men det man må huske på er at helt vanlige skjønnhetstriks kan bidra til det motsatte: Å sabotere håret.

HÅR

Fem feil du gjør når du føner håret

MinMote har fått hårstylist og eier av frisørsalongen Gevir, Agnes Marie Gulbrandsen, til å guide oss gjennom de mest vanlige feilene.

1. Du gnir vått hår med håndkle

En klassisk måte å tørke håret på, er å gni et håndkle over hodet, for deretter å sette håret opp i en turban og la det tørke ferdig inne i håndkleet.

FRISTENDE: Det er godt å få vekk håret i en turban, men bra for håret er det ikke. Foto: Getty Images

- I stedet for å gni håndkleet mot håret, bør man klemme fuktigheten ut av håret. Hvis du gnir håndkleet mot vått hår skaper du friksjon og det vil føre til at håret slites. Hårstråene er så tynne at fiberlaget slites så lett. Drømmer du om et sunt, naturlig og langt hår, er dette et viktig steg i den daglige rutinen, sier Guldbrandsen og legger til:

- Å surre vått hår inn i en turban for å la det tørke er heller ingen god idé. Trikset er å gre håret svært forsiktig når det er helt vått og la det tørke, sier Gulbrandsen.

HÅR

Dette kan være grunnen!

2. Du børster for hardt

Hårbørsten må være blant de mest brukte hårredskapene. Men det er ikke alltid håret er like samarbeidsvillig, og er håret fullt av floker er det kanskje fristende å gå hardt til verks.

- Det første vi frisører lærer, er å gre håret nedenifra og opp. Du må aldri begynne på toppen å gre en floke, fordi man vil unngå å slite og rive i håret mer enn nødvendig. Det er viktig å tenke på fibrene i håret. Når det gjelder selve hårbørsten er det viktig å velge en hårbørste ut fra din hårkvalitet. Du kan sammenligne hårbørsten med en god og dårlig sminkekost. En god hårbørste vil gjøre det lettere å gre håret, samtidig som håret vil bli blankere og mindre slitt, sier hårstylisten.

Les også: Fem grunner til at du mister håret

3. Du føner tørt hår

De fleste vet at å tørke håret ved hjelp av hårføner ikke er det sunneste man kan gjøre med håret, men det er i alle fall mulig å begrense skaden. Det er nemlig ikke så ille å bruke føneren på vått hår ettersom det trekker fuktigheten ut av håret, men idet håret begynner å tørke og du fremdeles blåser varm luft på håret er skaden vesentlig større

- Når man føner håret er det viktig å bruke en god hårføner. En gammel hårføner kan bli overopphetet, og man bør heller velge en nyere variant. Dessuten er det veldig bra å veksle mellom høy og lavere varme. Håret har en smeltetemperatur på 150 grader og mange hårfønere blir like varme som det, forteller Gulbrandsen.

Flatt hår? Prøv dette tannbørstetrikset

4. Du setter spenner og strikker i vått hår

DROPP SPENNENE: I vått hår. Foto: Getty Images

Idet du skal stelle deg etter en forfriskende dusj, kan det være fristende å sette håret opp i en topp mens du kler på deg eller idet du steller deg. Hvis du unngår å bruke føner for å ta vare på håret, bør du dog heller legge et håndkle over skuldrene mens du steller deg.

- Vannet gjør at håret blir elastisk og tøyelig, og når du drar i håret for å sette det opp i et hårstrikk er sjansen stor for at du knekker hårstråene. Også spenner i vått hår kan forårsake skade. Hvis de våte hårstråene blir sittende i spenn, risikerer du at hårstråene vil ryke, påpeker stylisten.

Se også: MinMotes store hårstrikk-guide

Publisert:

Finn mer innhold om: