Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Dette er produktene håret ditt trenger

Farget, teksturert, bleket eller naturlig hår? Her er ekspertenes råd.

Hår topp

Foto: EPA.

Hår topp

Foto: @andreasteen

Hår topp

Frisør Natalie Beckford gir sine tips. Foto: Privat.

Hår topp

Foto: Mary Altaffer/AP.

Ulike hårtyper krever ulike produkter. Men det er en jungel av produkter der ute.
Selv om alle hår er forskjellige, og du må finne frem til produkter som passer deg, har MinMote samlet ekspertenes beste råd til hva du bør se etter når du velger produkter til håret.

Produktene i denne saken er valgt ut av MinMotes journalist.

Farget hår

For å bevare en glansfull farge og et sunt hår er riktige produkter viktig. Frisør Lotte Myrseth er fargeekspert hos salongen Syvogtyve, og sier det viktigste er at du faktisk bruker produktene.

– Som fargespesialist jobber jeg med dette hver dag, og til mine kunder anbefaler jeg produkter som er veldig gode, men som også er enkle å bruke. Dette kan for eksempel en kur som har kort virketid, men som faktisk gjør en forskjell. Dette gjør jeg fordi jeg gjerne vil at kundene mine faktisk skal kure håret sitt, i stedet for at produktene bare skal bli stående i skapet, sier hun.

Om ditt hår kun er farget, ville fargeeksperten ha brukt en fargebevarende sjampo og avsluttet med fuktighetsgivende kur og balsam.

Etter at du er ferdig i dusjen, er du ikke ferdig med å ta vare på håret, ifølge frisøren.
– Det er også megaviktig med en leave-in-kur som man har i håndkletørt hår. Dette sammenligner jeg med det å bruke en fuktighetskrem i ansiktet etter du har renset det.

Frisør Myrseth råder også til være bevisst over varmen du bruker på håret – også i dusjen.

– Noe man bør unngå er for mye varme av alle sorter, som varmeverktøy, føning og for varmt vann i dusjen. Da mener jeg ikke at man skal slutte med alt og dusje i iskaldt vann, men at man bør ha i bakhodet at det man gjør litt av hver dag påvirker det store bildet, sier hun.

Farget hår

Redken Color Extend hos Blush. Foto: Produsenten.

Farget hår

Balsam for tørt hår fra Kerastase. Foto: Produsenten.

Farget hår

Kur med fargepigment. Finnes i ulike nyanser. Foto: Produsenten.

Farget hår

Leave-in fra Olaplex hos Farmasiet. Foto: Produsenten.

Farget hår

Hårmaske fra Oribe. Foto: Produsenten.

Teksturert hår

Teksturert og krøllete hår krever flere tilpassede produkter uansett om det er behandlet eller naturlig – og det kan være en utfordring å finne de som passer ditt hår, mener frisør Natalie Beckford, som jobber for Adam og Eva og er spesialisert innen krøller.
– Husk at det å finne en god hår rutine tar tid. Hår er gøy! Ikke vær redd for å prøve deg frem med ulik styling, produkter og nye ting for og finne dine favoritter.
Det er flere produkter hun trekker frem som viktige.

– Et «must have» for teksturert hår er først og fremst en god rens og «deep conditioner», altså en kur med mye fuktighet. En annen ting som er viktig er et leave-in-produkt som du kan ha håret etter vask når det er vått. Dette er for å tilføre ekstra fuktighet til håret og gjøre håret smidigere og enklere og style etter ønske. Det kan også være greit å ha et godt stylingprodukt i tillegg som passer dine ønsker og behov!

Nøyaktig hvilke produkter et teksturert hår trenger avhenger av din hårhistorie, og hvordan håret ditt er behandlet tidligere, ifølge frisøren.

– Det er vanskelig å gi en fasit på hva hver enkelt person vil trenge, men generelt så trenger alle med krøller/teksturert hår fuktighet da dette håret er mye tørrere fra naturens side.
En ting Beckford mener man bør prøve å unngå, er å gre teksturert hår når det er tørt.

– Da kan håret lett kan knekke. Derfor bør du heller gre forsiktig gjennom håret når det er vått. Det er også lurt å unngå og sove med vått hår, og bruk gjerne et mikrofiber-håndkle eller en gammel T-skjorte rundt håret, for å unngå friksjon. For å holde håret ditt sunt ville jeg også unngått og bruke for mye varme på det. Skal du føne håret anbefaler jeg å bruke en diffuser. Til slutt vil jeg også legge til at det er lurt å ikke vaske håret for ofte. Skyll heller igjennom med lunket vann og avslutt med balsam i lengdene, avslutter hun.

Teksturert hår

Sjampo fra Cantu hos Bobbys. Foto: Produsenten.

Teksturert hår

Leave-in-balsam fra Cantu. Foto: Produsenten.

Teksturert hår

Balsam fra As I Am. Foto: Produsenten.

Teksturert hår

Leave-in-krem fra Shea Moisture fra Lookfantastic. Foto: Produsenten.

Teksturert hår

Leave-In Conditioner fra Mixedchicks hos Bobbys. Foto: Produsenten.

Bleket hår

Dersom håret ditt er hardt bleket er det avhengig av gode og pleiende produkter, da det ofte kan bli både tørt og skjørt.

– Det viktigste for et bleket hår er proteiner, sier frisør Harlem Alexander som er senior hårstylist hos Jan Thomas Studio på Frogner i Oslo.
Om håret ditt er bleket hardt slik at det kan oppleves tørt skal du ikke bruke fuktighetsgivende produkter.

– Det kan gjøre at håret knekker fortere. Det du må gjøre er å bruke produkter med proteiner. Når håret er mettet av protein, kan du bruke fuktighet. Bruker du for mye protein, kan det også knekke. Da må du bruke fukt.

Her handler det altså om å treffe en god balansegang. For å finne ut om håret ditt trenger proteiner kan du dra lett i det når det er vått.

– Når håret er vått og elastisk, trenger det proteiner og en klipp. Er det det brusete i tuppene og ser brent ut kan det dessverre ikke repareres med produkter. Da må det klippes.

Etter du har kommet ut av dusjen og det er tid for styling, er det også viktig å velge de riktige produktene. Hårstylisten anbefaler å velge en god leave-in kur med proteiner.

Den feilen det oftest syndes mot er at håret børstes når det er vått, ifølge Harlem Alexander.

– Ikke gre det når det er vått! Gre det heller veldig forsiktig når det er tørt, selv om det da er veldig bustete. Begynn fra bunnen og jobb deg opp mot røttene. Et tips er på børste fra undersiden av håret.
Om dette ikke fungerer for deg anbefaler hårstylisten at du heller grer håret veldig forsiktig når du har i hårkur eller balsam i dusjen.

Bleket hår

Sjampo fra Alterna. Foto: Produsenten.

Bleket hår

Balsam fra Joico. Foto: Produsenten.

Bleket hår

Leave-in spray fra Aveda. Foto: Produsenten.

Bleket hår

Leave-in fra Redken. Foto: Produsenten.

Bleket hår

Maske med lilla pigmenter for å dempe gulskjær fra Kerastase. Foto: Produsenten.

Naturlig hår

For mange som har hår som hverken er bleket, farget eller har mye tekstur vil det ikke nødvendigvis være en utfordring å finne produkter. Men med riktig behandling vil håret få et ekstra glansfullt utseende, og vil holde seg sunt og friskt.

– Et godt produkt har alt å si for håret ditt, sier frisør og gründer Siv Oldervik hos Stas Hår & Bryn i Trondheim.
Hun er lidenskapelig opptatt av hva riktige produkter kan gjøre for ditt hår.

– For å velge produkter må man se på tykkelse, hodebunn og struktur. Har du et naturlig hår vil jeg på det sterkeste anbefale en sjampo som er rik på vitaminer, bygger volum og styrke, samt gir fukt, råder hun.

Om du er av dem som fyller hånden med produkt før en vask, bør du revurdere mengden.

– Kjøp en god sjampo og bruk heller lite om gangen. Vask håret grundig to ganger med kun en ert sjampo, før du skyller grundig, råder frisøren.

– Ha så i en god balsam, men skyll den godt ut så det ikke ligger igjen rester. Det er leave-in-produktet som skal på etterpå å beskytte håret, ikke restene av balsamen.

Frisøren mener også at det er viktig å bruke kur en gang i uken, eller en gang annenhver uke om du vasker håret sjeldnere. Om du er av den travle typen som ikke har tid til å ha mini-spa i dusjen har frisøren også et godt tips.

– Ønsker du sterkt og sunt hår, men ikke har tid til kur: bruk pre-sjampo! Jeg varmer en liten mengde i hendene før jeg fordeler i håret. Kuren smelter inn i håret mens jeg trener. Etter trening vasker jeg håret, og har i balsam, og vips er håret nykuret.

Etter at håret er vasket er det tid for styling. Frisør Oldervik mener gode leave-in-produkter og oljer er alfa og omega for å få et sunt hår.

– Her skal du velge en krem som beskytter og pleier ut ifra tykkelse på håret ditt, og ønsket resultat. Det finnes alt fra «supershine» til fuktighetsgivende krem og produkter som fjerner krusete hår. Her bør en alltid ha i noen dråper olje i tillegg, råder Oldervik.

Naturlig hår

Volum-sjampo fra Redken. Foto: Produsenten.

Naturlig hår

Balsam fra KMS. Foto: Produsenten.

Naturlig hår

Pre-shampoo fra Oribe. Foto: Produsenten.

Naturlig hår

Kur fra Redken. Foto: Produsenten.

Naturlig hår

Hårolje fra Shu Uemura. Foto: Produsenten.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?