Eksperter: – Sminke med solfaktor er ikke nok

SOLKREM: Beskytt huden mot sterk sol med høy faktor – særlig i ansiktet, er legenes råd. Her er skuespiller og moteikon Jane Birkin i solen i 1975. Foto: AP

Flere skjønnhetsprodukter inneholder solfaktor, men kan man droppe solkrem til fordel for sminke med faktor i? MinMote har spurt ekspertene.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

For mye sol kan føre til alvorlige skader på huden, og daglig beskyttelse er derfor viktig. Mange skjønnhetsprodukter gir angivelig solbeskyttelse, men solkrem er likevel nødvendig, ifølge legene MinMote har snakket med.
– Det er ikke nok å bruke foundation med solfaktor. Solfaktoren kan være lav og solbeskyttelsen av dårligere kvalitet. Man må bruke en solkrem i tillegg, og da to milligram per kvadratcentimeter som vil si ca. en teskje for ansikt og hals. Her må vi ikke glemme ører eller lepper, sier lege Miray Al-Mustafa.

– Vil trenge store mengder

Solkrem bør påføres hver andre time, uavhengig om man bruker sminke i tillegg, ifølge Al-Mustafa, som har hud som spesialfelt.
– Solkremen er, i motsetning til sminke, spesielt laget for solbeskyttelse. Her har vi mulighet for å velge en god solkrem med høy faktor og bredspektret beskyttelse slik at vi også beskyttes mot UVA, sier Al-Mustafa.
Både Al-Mustafa og kosmetisk lege ved RU-klinikken i Stavanger, Rolah Lønning Osman, påpeker at man trenger store mengder sminke med solfaktor for å oppnå samme effekt som solkrem har.

LEGER: Miray Al-Mustafa (t.v.), jobber på A-Medi i Asker og Aleris i Drammen. Rolah Osman driver egen klinikk i Stavanger. Foto: Privat/Trond Oliversen

– For å få nok beskyttelse lik det som beskrives på pakken, må man bruke ca. en femkroning med foundation eller pudder. Som regel gjør man ikke det, og dermed får man heller ikke fullverdig beskyttelse. I tillegg er sminke sjelden dekkende for både UVA- og UVB-stråler, så solkrem må til under, selv om det kan ytterligere hjelpe med litt ekstra i sminkeproduktene, sier Lønning Osman.

Hun tipser om å tilføre huden et par dråper antioksidanter før man tar på solkrem, fordi antioksidanter forlenger beskyttelsen fra solfaktoren. Videre forteller hun at man bør huske å kjøpe solkrem merket med UVA og UVB på forpakningen.

Al-Mustafa sier at hun savner god solbeskyttelse, særlig UVA-beskyttelse, i sminke. – Vi må ikke glemme UVA – disse strålene går gjennom skyer, regn og bilvinduer, og fører til aldring av huden og sannsynligvis også hudkreft, sier Al-Mustafa.

Al-Mustafa anbefaler Shaka Fluid fra La Roche Posay, som også kan brukes rundt øynene. – Den er tynn og vil ikke føles klissete og hvit, sier hun.

HATT: Beskytt huden i ansiktet med solkrem og en stor solhatt à la Brigitte Bardot i 1965. Franske Jacquemus har lignende hatter i sin kolleksjon nå. Foto: AP

Reaksjoner i huden

Sminke i solen kan også føre til uønskede reaksjoner i huden, ifølge legene.

– Når det gjelder sminke og reaksjon, så er det en fordel å først vite om det er noen aktive ingredienser i sminken som vi fra før vet kan gjøre brukeren følsom for sollys, for eksempel alfahydroksysyrer (AHA). Det er en fordel å unngå disse om sommeren, sier Al-Mustafa. Dette er Lønning Osman enig i.

– Lag på lag med sminke i solen er ikke noe man anbefaler, da dette kan forårsake inflammasjon og gi for eksempel økt akneutbrudd. Gå heller for en solkrem-foundation, sier Lønning Osman.

Slik kan du beskytte huden

Rolah Lønning Osman forteller at huden kan ta skade med en gang den eksponeres for sol og UV-stråler.

– Vi har noe beskyttelse i oss selv via melanin, altså brunfarge, og hudens egen evne til reparasjon, men over tid vil UV-strålene gi ujevn hud, pigmentflekker, rynker, og eventuelt også kreftdannelse.

– Derfor er det viktig å alltid beskytte seg godt mot solen. Bruk antioksidant, en god solkrem, og gjerne en hatt. Unngå soleksponering når solen står på som verst om sommeren mellom 10 og 14, sier Osman.

Miray Al-Mustafa har enkle tips til hvordan vi kan passe på huden:

– Rens huden hver morgen, også for å fjerne eventuelle kremrester fra natten før. Bruk fuktighetskrem dersom man gjør det, og solkrem. La solkremen trekke inn før du eventuelt appliserer sminke, sier hudlegen og fortsetter:

– Om sommeren anbefaler jeg lette makeupprodukter som ikke tetter igjen porer. Dersom du ikke får påført solkrem flere ganger utover dagen på grunn av sminke, er det greit å bruke solkremspray – det erstatter ikke solkrem, men er bedre enn ingenting.

Les også: Slik tar du vare på huden i sommer


Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge