Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Kuldekrem eller ikke? Slik beskytter du huden din i kulden

BESKYTT HUDEN: Det er viktig å bruke en god fuktighetskrem i vintermånedene. Gjerne en som er ekstra fet, men ikke nødvendigvis en kuldekrem. Foto: Getty Images
BESKYTT HUDEN: Det er viktig å bruke en god fuktighetskrem i vintermånedene. Gjerne en som er ekstra fet, men ikke nødvendigvis en kuldekrem. Foto: Getty Images

Når kulden virkelig setter inn er det viktig å ta ekstra godt vare på huden sin. Men ekspertene er uenige om det er nødvendig med en fet kuldekrem. 

Tørr og sår hud er noe de fleste har kjennskap til, og særlig på denne kalde tiden av året. Skiftet mellom minusgrader og tørr inneluft kan være tøff for huden, både i ansiktet, på hendene, leppene og på kroppen, og vi får stadig påminnelser på at vi må huske å ta vare på huden vår og beskytte den mot både sol og kulde.

EKSPERT: Hudekspert og lege Rolah O. Lønning. Foto: Trond Oliversen
EKSPERT: Hudekspert og lege Rolah O. Lønning. Foto: Trond Oliversen

Beskytter mot vær og vind

Vintervær og minusgrader fører til at fordampingen av hudens naturlige fuktighet øker. Det gjør at huden har behov for fetere kremer som kan holde på fuktigheten.

Om man bør ty til en kuldekrem eller en fetere variant av en vanlig hudkrem er ekspertene imidlertid uenige om.

– Du kan selvfølgelig bruke kuldekrem om vinteren for å beskytte hudbarrieren. Kuldekremen er tykkere, og inneholder voks som gjør at den er fetere. Den vil fungere som et beskyttende lag, og forhindre fuktighetstap, sier lege og hudlege Rolah Lønning Osman, til MinMote.

– Ikke det beste alternativet

Hun mener kuldekremen kan bidra til en mer motstandsdyktig hud, mot påkjenninger utenfra- som vær og vind, men understreker at det ikke nødvendigvis er det beste alternativet for alle.

– Det kan være dårlige nyheter for dem som har akne og uren hud, fordi det isolerer huden. Kuldekremer har heller ikke mange aktive ingredienser, og det er derfor viktig at du har et aktivt serum eller noe som inneholder fuktighet under kuldekremen, sier Lønning.

Fete hudkremer

Moisture Surge Extended Thirst Relief fra Clinique. Foto: Produsenten.

Fete hudkremer

Hydreane Riche fra La Roche-Posay. Foto: Produsenten.

Fete hudkremer

Kuldekrem fra Avène. Foto: Produsenten.

Fete hudkremer

Ultra Facial Deep Moisture Balm fra Kiehl's. Foto: Produsenten.

Velg heller en fet fuktighetskrem

Nettopp fordi kuldekremen ikke inneholder dyre formler, slik mange andre fuktighetskremer gjør, er den også gjerne en god del rimeligere. Det bør ikke være en grunn til å bytte ut den vanlige fuktighetskremen, selv om gradestokken viser minusgrader.

– Jeg ville heller brukt en fet krem, med litt mer aktive og fuktighetsgivende ingredienser. Det finnes andre fettstoffer som gir mye fukt og beskytter mot vanntap, og i sørlige deler av Norge er det stort sett ikke behov for en tykk og sterk kuldekrem, forteller Lønning, og fortsetter:

– Har du dessuten en fet hudtype har du kanskje ikke det samme behovet for å bruke en fet krem, fordi huden da har en naturlig sterkere barriere mot kulde og andre påkjenninger.

Ny hudpleietrend: – Koreansk hudpleie er som en skattekiste

– Ikke påvist effekt

Mens Lønning Osman mener kuldekremen kan ha gunstig effekt på enkelte hudtyper, er hudlege Ole Martin Rørdam av den oppfatning at kuldekremen faktisk kan gjøre vondt verre.

– Det er ikke dokumentert at kuldekrem beskytter, og man bør derfor ikke bruke det, sier han til Minmote.

Han trekker frem et eksempel på en studie der de som benyttet kuldekrem fikk mer frostskader enn de som ikke hadde smurt seg.

– Vann fordamper ikke fra ansiktet når man bruker fete kremer, og de små hårene vi har i ansiktet legger seg inntil huden og mister sin isolerende effekt, forklarer han.

Han mener et bedre alternativ derfor er å unngå å vaske huden rett før man skal ut i kulden, og eventuelt smøre seg med vanlig fuktighetskrem kvelden før eller noen timer før man skal ut i vinterkulden.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?